2016-10-25

#1291: 100 nábojů 11: Začátek konce - 90 %

100 nábojů 11: Začátek konce (100 Bullets: Once Upon a Crime)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako díly 76 až 83 série "100 Bullets" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "100 Bullets: Once Upon a Crime" u Vertiga v roce 2007. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Eduardo Risso

Už jen za to, že u nás vyšel další díl téhle parádní série, bych nejraději dal 100 %, ale přece jen se trochu uklidním a budu střídmější a své hodnocení ponechám na 90 %. Musím ale uznat, že už mi trochu chyběla kresba Eduarda Rissa, která je tak jedinečná a tak skvěle vhodná pro moderní noirový komiks, kterým "100 nábojů" je, i když vytváří vlastní, současnou podobu žánru noir, která je mnohem drsnější a spíše se kloní k thrillerově akčnímu pojetí než nutně k atmosférické podívané. Zůstal však propracovaný scénář, který má mnoho zvratů, skoro mi přijde, že v každém sešitě, a rozhodně nechybí femmes fatales, které musejí stát proti mužům, jež jsou zde přece jenom v převaze. Asi proto, že to jsou minutemen a ne minutewomen. Ale jedna pořádná vražedkyně přece jen nechybí.

Říkat, že název "Začátek konce" sedí ději, asi nemá cenu, to už za mě jistě udělali jiní. Ano, Azzarello a Risso se skutečně připravují na to, že dojde k finále. A je to příprava, která je zajímavá. Přijde mi to jako šachová partie. Máme několik skupinek figurek, které se navzájem ovlivňují, ale je potřeba je dostat do konfrontace, která jediná může celou tuhle hru rozhodnout. Některé figurky se potkají, některé se vymění, některé svou cestu skončí proto, aby bylo možné vyhrát. A to už v téhle knize. Brian Azzarello ukazuje, že tuhle svou partii má hodně promyšlenou a že je skutečně velmistrem ve své hře, která se nejmenuje "šachy", ale jmenuje se "100 nábojů" a hraje se s jedním speciálním kufříkem.

Brian dokázal - myslím teď z hlediska scenáristického - udělat něco, co se každému nepovede. Přišel v úvodu se skvělým nápadem. To jsou ony kufříky, které jsou prostě výborné. Dejte někomu pistoli, sto nábojů a beztrestnost. Jak se ti lidé zachovají? Prostě geniální myšlenka. Když stojíte na začátku takové série, automaticky si říkáte, jestli budou tvůrci schopni dostát potenciálu, který série na začátku má, a jestli budou schopni ji nechat růst směrem, který bude skutečně pořád stát za to. V případě série "100 nábojů" se tohle povedlo. A zrovna kniha "100 nábojů 11: Začátek konce" je toho krásným důkazem. Partie se zde rozehrává, sázky jsou vysoké, ale ještě není jasné, kdo bude hrát na které straně.

Právě tohle je na sérii "100 nábojů" to krásné. Ona nejistota, kdy prostě nevíte, co se stane, kdy vlastně každý může zradit, každý může přestoupit na jinou stranu. A je také otázkou, jestli se hraje na klasické šachovnici, kde jsou jen dva hráči, anebo je těch hráčů trochu víc, přičemž ani nejste schopni říct, kdo je vlastně hráčem a kdo jen figurkou a kolik je kterých. Tohle je síla série "100 nábojů", která není jen dobrým komiksem, je to jednoduše skvělý a promyšlený příběh, který vás baví číst. Nejen proto, že je to akční, že je to sexy, že je to nápadité, že je to originální, že jsou zde skvělé postavy, ale jednoduše proto, že tohle všechno najdete na jednom místě. Proč pak srážet body? Přiznám se, že mi jedenáctá kniha přišla lehce roztahaná a že by bylo možno některé scény zkrátit. Ale nutno říct, že pokud vás série dostala tak, jako mě, budete rádi za každou stránku navíc.

Komiks "100 nábojů 11: Začátek konce" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat