2016-10-15

#1281: Návrat kultu - přímo z rukou Chucka Palahniuka a pouze v komiksu!

Roku 1999 zasáhl svět fenomén "Klubu rváčů". Fincherův snímek s Bradem Pittem a Edwardem Nortonem ovlivnil popkulturu tak, jak snad žádný jiný film – a z šokujícího autora knižní předlohy Chucka Palahniuka udělal literární superhvězdu. Byl to film temný, zábavný, násilný, překvapivý... a byl o nás. Dokonce až tak, že vyvolal světové hnutí.

A teď se tenhle fenomén vrací.

Což by zase nebylo nic tak neobvyklého. Tvůrci se často vracejí ke svým nejslavnějším dílům, někdy má i tohle dílo pokračování v jiných médiích, ale v tomhle případě sám tvůrce kultovní knihy sedl a napsal druhý díl – a to pouze v komiksové podobě!

Zní to zvláštně (i když od takového tvůrce jako je Chuck Palahniuk může člověk čekat cokoliv), ale jakmile člověk otevře první sešity desetidílné ságy, je mu vše jasné.

Ostatně, vydavatel české verze, Petr Litoš, to sám vysvětluje: "Chuck Palahniuk není z lidí, kteří by se vraceli dvakrát do stejné řeky. "Klub rváčů 2" je stejně tak pokračování kultu jako pohled na tenhle fenomén zvenčí, s ironickým odstupem. A komiksová forma umožňuje autorovi mnohem více si hrát s příběhem i žánrem. Může pracovat nejen se slovy, ale i s obrazem a formou."

A Palahniuk se tu vážně vyřádil. Mění se styly, vrací se živí (i mrtví) hrdinové prvního dílu, rozšiřuje se mýtus... a občas část obrázku či textu zakrývají třeba pilulky. Hraje si s příběhem i čtenářem, aby tím víc vypíchl své nápady a myšlenky, a prolíná komiksové vyprávění s realitou.

Zásluhu na výsledku má i držitel několika Eisnerových i Shusterových cen Cameron Stewart. Ten už má se spoluprací se skvělými scenáristy své zkušenosti. S Jasonem Aaronem ("Skalpy") stvořil drama z Vietnamu "The Other Side", s Edem Brubakerem ("Criminal") se podílel na znovuoživení Catwoman a s Grantem Morrisonem ("MY3", "Batman: Arkham – Pochmurný dům v pochmurném světě") se postaral o řadu "Batman a Robin". Takže je Chuck Palahniuk v podstatě další logický krok.

A ti dva si rozhodně sedli. Je vidět, jak se po opatrném rozjezdu mění s každým dalším sešitem spolupráce mezi autorem a výtvarníkem v dokonalé souznění a stále se objevují nové vizuální nápady. K tomu si ještě přihoďte obálky Davida Macka a máte ohromující komiksové dílo. Dílo, které se dát číst velmi dobře i samostatně... ale ti, co znají první díl (jak z filmu nebo z knihy), si ho užijí ještě líp.

Je deset let po událostech z "Klubu rváčů". Tyler Durden je mrtvý. Zůstal jen Sebastian Tyler, vypravěč původní knihy, který se uzdravil, oženil s Marlou, má syna, bezvýznamnou práci, a polyká prášky, aby to takhle zůstalo. Jenže Marla má jiné představy o perfektním manželství a úžasném sexu. A tak začne prášky nahrazovat neškodným placebem.

A Tyler Durden se začne opět probouzet k životu.

Takže je tu "Klub rváčů 2". Chuck Palahniuk rozjíždí další kolo svého postmoderního pekla, do kterého tentokrát budou vstupovat nejen anarchisté a revolucionáři, ale i pradávné mýty, děti postižené progerií... a sám Chuck Palahniuk.

Je tu prostě pokračování, ve které jste se ani neodvážili doufat – a vezme vás ještě dál, než byste si přáli.
Základní informace o knize:
Klub rváčů 2: Gambit poklidu
Scénář: Chuck Palahniuk
Kresba: Cameron Stewart
Autor obálky: David Mack
Překlad: Richard Podaný
280 stran, 168 x 258 mm, vázaná s přebalem 
Vychází v říjnu 2016, vydává Nakladatelství CREW, u kterého si můžete také komiks koupit s pořádnou slevou!

Žádné komentáře:

Okomentovat