2016-10-16

#1282: Hororová kniha džunglí připomíná, že podstata zla je lidská!

"Kniha hřbitovní" je "Kniha džunglí" pro 21. století. Osamocené dítě nečekaně a tak trochu proti vůli všech, získává ochránce z jiného světa. V příběhu Rudyarda Kiplinga jsou to medvěd Bálú a pardál Baghíra. V knize Neila Gaimana se průvodcem stane upír Silas a náhradní rodinou umrlci. Aluze na předlohu jsou jasné a čitelné, příběh neméně napínavý. A vzdor svému žánru velmi aktuální.

Do - za běžných okolností - nepřátelského prostředí batole zabloudí v noci, kdy je brutálně vyvražděna jeho rodina. Novým domovem dítěte se tak stává hřbitov, novou rodinou jeho přízrační obyvatelé, jeho nové jméno je Nikdo. Stejně jako Mauglí je Nikdo nadán schopností komunikovat se svými neobvyklými vychovateli a i on je zdrojem kontroverzí a dilemat, zda a jak se má zařadit do jejich komunity.

Zběsilé aranžmá je zdrojem napětí i humoru. "Knihu hřbitovní" promýšlel Neil Gaiman dlouho. Titul vyšel v roce 2008, ale už o 13 let dříve autora při pozorování syna, jak na kole jezdí kolem hřbitova, napadl základní motiv. 

Za knižní předlohu právě vycházejícího komiksu dostal Gaiman řadu cen v kategorii dětské literatury (Carnegie Medal, Newbery Medal, cenu Hugo za nejlepší povídku Science Fiction a cenu magazínu "Locus").

Legendární příběh v hororovém pojetí je i výtvarným zážitkem. "Každou kapitolu vytvářel jiný autor a jednu kapitolu dokonce autoři dva, a každý z nich vtiskl své části osobitý styl. Kniha přesto působí neuvěřitelně kompaktním dojmem. Na první pohled si toho čtenář ani nevšimne," říká šéf nakladatelství Comics Centrum Václav Dort.

Adaptace "Knihy hřbitovní" do podoby obrazové novely je rozdělena do dvou svazků. Druhou knihu hřbitovní vydá Comics Centrum na jaře příštího roku.

Základní informace:
První kniha hřbitovní
Autoři kresby jsou P. Craig Russel, Kevin Nowlan, Scott Hampton, Jill Thompsonová a další.
Kniha je vydána jako vázaná s matným přebalem a zlatoražbou, má 192 barevných stran, a její maloobchodní cena je 599 Kč (přímo u nakladatele s výraznou slevou).

Žádné komentáře:

Okomentovat