2016-08-26

#1245: Bleach 18: The Deathberry Returns - 70 %

Bleach 18: The Deathberry Returns (Bleach: The Deathberry Returns)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 150 až 158 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v transkripci Burīchi) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "The Deathberry Returns". České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Řekl jsem si, že je docela škoda, že zrovna série "Bleach" skončila s českým vydáváním, alespoň prozatím, a tak bych mohl udělat něco málo, abych podpořil prodeje série, jejíž úplný konec bych si určitě nepřál. Nakladatelství Crew se musí nechat, že snad dočasně ukončilo vydávání ve chvíli, kdy se uzavřel jeden velký příběh. Já jsem zjistil, že jsem se do tohoto finále ještě nedostal, a tak jsem si koupil poslední čtyři díly, které jsem ještě neměl, abych je mohl zrecenzovat a abych také sám zjistil, jak to vlastně dopadlo a jak se ten první velký příběh uzavře. Protože co si budeme povídat, ten příběh už se natahuje docela dlouho. A nemusíte mít strach, on to Tite Kubo ještě nějakou dobu natahovat bude.

Šel jsem do knihy "Bleach 18: The Deathberry Returns" trochu z obavami z toho, co nabídne, protože i mě se s posledními díly stalo, že už mě série tolik nedostávala. Snad to bylo pauzou ve čtení, nebo čím, ale kniha "Bleach 18: The Deathberry Returns" mě nakonec zase strhla na svou stranu, já jsem ji přelouskal až překvapivě rychle - já jsem celkem pomalý čtenáře, a tak i mangu čtu docela dlouho - a užíval jsem si v podstatě každou akční scénu, která se zde odehrává. A že jich není zrovna málo. Jsme v Soul Society a chceme - už asi deset knih - zachránit Rukii z jisté smrti. Jak dobře víme, má být popravena. Na popravu už má ale skutečně v téhle knize dojít. Anebo bude všechno jinak? Že by Ičigo skutečně dokázal to, co se jeví jako nemožné?

Popravdě zase tolik o záchranu nejde, i když scéna s Ičigem na Dvojích mukách je naprosto dechberoucí a je přesně tak cool, jak bych si přál. Tohle si musel Tite Kubo vyloženě užívat, protože je to přesně tak namachrované, jak by to namachrované být mělo. Doslova jsem to viděl jako ve filmovém provedení, kolem mě se všechno hýbalo v poryvu, který Ičigo způsobil. Za mě paráda. Tohle byl moment, kterým si mě série zase na chvíli získala na svou stranu. A nutno, říct, že to bylo potřeba, protože to, co následovalo, se opravdu může jevit jako hodné natahování děje, který stále ne a ne doklopýtat k něčemu finálnímu, alespoň k nějakému částečnému rozuzlení.

Kniha "Bleach 18: The Deathberry Returns" jednoznačně vyniká akčními sekvencemi, které se snaží čtenáře maximálně ohromit. Dle mého se jim to daří a Tite Kubo je celkem originální, i když někdy je třeba si akci hodně domýšlet. Bohužel díky akci se trochu ztrácí příběh a vy můžete dospět do bodu, kdy už vám ani není jasné, proč spolu jednotlivé postavy bojují. Ale na oko je to dobré, pěkně se na to kouká. Hlavně proto, že Kubo chce akci ukázat lepší a lepší, velkolepější a velkolepější. Pořád přidává nové prvky a ano, většina postav bude mít božský komplex, ale co, že jo, když se nakonec stejně pomlátí a snad i dobro zvítězí. Kniha "Bleach 18: The Deathberry Returns" mě zase jednou přesvědčila, že série "Bleach" je takový fajn nenáročný mainstream, který mě ale baví a pořád mi má co nabídnout. Hurá do dalších knih!

Komiks "Bleach 18: The Deathberry Returns" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"
"Bleach 3: Memories in the Rain"
"Bleach 4: Quincy Archer Hates You"
"Bleach 5: Rightarm of the Giant"
"Bleach 6 The Death Trilogy Overture"
"Bleach 7: The The Broken Coda"
"Bleach 8: The Blade and Me"
"Bleach 9: Fourteen Days for Conspiracy"
"Bleach 10: Tattoo on the Sky"
"Bleach 11: A Star and a Stray Dog"
"Bleach 12: Flower on the Precipice"
"Bleach 13: The Undead"
"Bleach 14: White Tower Rocks"
"Bleach 15: Beginning of the Death of Tomorrow"
"Bleach 16: Night of Wijnruit"
"Bleach 17: Rosa Rubicundior, Lilio Candidior"

Žádné komentáře:

Okomentovat