2016-07-14

#1214: Šíbr - 65 %

Šíbr (The Fixer)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2009. Původně v této podobě vyšlo jako "The Fixer" v roce 2003. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu koupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joe Sacco
Kresba: Joe Sacco

Joe Sacco je v podstatě hodně stálá značka, u které máte jistotu, že nešlápnete vedle a že to, co vám dá, bude dobré, bude to zajímavé, bude to prostě o něčem, bude to mát smysl, minimálně z hlediska dokumentárního. A i když jsem byl z předchozích jeho knih, které jsem četl - viz odkazy dole, na konci článku - nadšený, tak nemohu v případě knihy "Šíbr" jít s hodnocením až tak vysoko. Důvod je celkem jednoduchý. Tam, kde podává ve svých knihách komplexní obrázek o konfliktu, o událostech, o zvěrstvech, o lidech, tady předvádí spíše bonusový komiks, který dokresluje události ve válečné Bosně z pohledu jednoho člověka a těch, s kterými se setkal, nebo o kterých Saccovi vyprávěl. Tím jedním člověkem je Neven.

I když je pojmem šíbr označováno také logaritmické pravítko, tady v tomhle případě by se spíše hodilo označení jako dohazovač, překupník, ten, co vás dostane tam, kam vás nikdo jiný nedostane, a nebude za to chtít moc - jen vaše peníze. Neven je člověk, který je protřelý válkou, který si hodně zažil a má určité konexe. A také spoustu dluhů. Jelikož mu válka už nemohla dávat tolik - ze zdravotních důvodů se na ni musel vykašlat - začal pracovat jako námezdník pro novináře, které dostal tam, kam potřebovali. Chtěli rovnou do válečné zóny? Jasně, Neven je tam dostal. Ale co teď, když je klid? I v době klidu se do oblasti vypravují novináři, třeba jako Joe Sacco.

Joe Sacco nám prezentuje, jak se s Nevenem několikrát setkal a na jeho osobě nám představuje významné lidi, kteří nějak zasáhli do války. Ukazuje nám, jak válka dopadala na obyčejné lidi, jak se z některých stali magnáti, aby následně zase padli, anebo se dostali na ještě vyšší pozice. Pokud už by vás "Šíbr" nedostal ničím jiným, tak mě dostal tím, jak je zde ukázáno to, že vlastně ani válčící strany nevěděly, proti komu válčí, a že bylo strašně jednoduché se postavit sobě navzájem. Srb může být sprosté slovo. Někdy je lepší se národností neohánět. Když si uvědomíte, kvůli jak velkým malichernostem se války vedou, máte chuť zalézt někam do divočiny a nenechat na sebe svět sáhnout.

Joe Sacco však přidává ještě něco. Tím něčím je právě Neven. Nejde o to, že je to v podstatě hlavní postava, ale jde o to, jaká je to postava. Přečtete si ten komiks a budete mít pocit, že to je dekonstrukce jednoho "hrdiny". Dočtete knihu a vlastně nebudete vědět, kdo Neven je. Takhle se vytvářejí legendy, a i když se Neven žádnou velkou legendou nestane, právě z tohoto pohledu se mi vyprávění líbí. Nejde o to, co o sobě sami řeknete, ale jde o to, jak o vás bude smýšlet společnost, jak si vás bude pamatovat. Tohle je důležité a Neven je takovou zajímavě rozporuplnou postavou, že čím víc budete o knize přemýšlet, tím víc vám bude docházet, proč Sacco měl potřebu napsat a nakreslit i tento příběh. Není to tak velké jako "Bezpečná zóna Goražde" nebo "Palestina", ale přesto dovede "Šíbr" to, co by každá kniha měla způsobit - nechat vás přemýšlet.

Komiks "Šíbr" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Bezpečná zóna Goražde"
"Palestina"

Žádné komentáře:

Okomentovat