2016-07-04

#1206: Parker: Lovec - 80 %

Parker: Lovec (The Hunter)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Richard Stark's Parker: The Hunter" v roce 2009. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 479 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Darwyn Cooke podle románu Richarda Starka
Kresba: Darwyn Cooke

Kniha "Parker: Lovec" je vlastně takové memento. Chtělo by se říct, že to je připomínka tvorby Richarda Starka alias Donalda E. Westlaka, který napsal knižní předlohu. Ale bohužel komiks "Parker: Lovec" je také vzpomínkou na komiksového autora Darwyna Cooka, který nás opustil v tomto roce, konkrétně 14. května 2016. Celkem nedávno, že? Je to smutná zpráva, ale i tak můžeme být rádi, že se k nám jeho dílo dostává, protože "Parker: Lovec" je rozhodně ukázkou toho, jak schopným autorem Darwyn Cooke byl. Adaptace mu rozhodně sedly, a to i přesto, že se vyznačoval stylizovanou cartoon kresbou, u které si rozhodně na první pohled neřeknete, že je vhodná pro noir thriller. Jenže právě v takovém případě funguje skvěle.

Richard Stark je tedy pseudonym muže, který se jmenoval Donald Edwin Westlake. Pseudonym Richard Stark pak používal především pro svou sérii s Parkerem, i když nikoli výlučně. Parker není na první pohled kladná figurka. Pokud bych ho měl přirovnat ke komiksovým postavám, myslím, že je mu docela blízký "Torpedo", i když Parker není tak vtipný. Spíše by dobře zapadl do příběhů série "Criminal". Prostě správný noirový hrdina, který je drsný, může se mu stát, že dostane na hubu, nejspíš kvůli ženské, ale pak nakonec se ze srabu dostane, případně se ještě pomstí. A právě pomsta je také podstatou příběhu "Parker: Lovec".

Parker je námezdný zloděj, který má hodně dobrou reputaci a specifický systém. Sem tam jde do nějaké akce, v kterou musí věřit, protože jinak se na to vykašle. Když to vyjde - a ono to vždycky vyjde - tak si pak užívá peníze a do další akce jde jen ve chvíli, kdy mu peníze docházejí. A tak je to pořád dokola. Jenže jednou se prostě může stát, že to nevyjde, jednou se i mistr tesař utne. Anebo ho utnou. Shledáváme se s Parkerem ve chvíli, kdy už se utnul a kdy je na cestě - doslova, protože jde pěšky - za svou pomstou. Spřádání může začít, i když chvílemi si nejste jistí, jestli je Parker fakt tak dobrý, anebo má prostě jen štěstí a některé události mu hrají do noty.

Děj je rozdělen na celkem čtyři části, čtyři knihy, kdy nejde přímo o chronologický popis, ale skáče se v ději tak, aby se vysvětlila minulost, ať už starší, anebo nedávná, třeba to, co se dělo před několika hodinami a vedlo k tomu, do jaké situace se postavy dostaly. Darwyn Cooke se prezentuje jako velmi zkušený autor a nemá problém s tím, že by diváka zmátl. Vypráví jasně a jednotlivé skoky vedou jen k tomu, že si příběh ještě o něco více užíváte, když spřádáte dohromady jednotlivé nitě. Není jich zase tolik, aby byl příběh příliš komplikovaný. Ale i když je třeba ocenit Darwyna za adaptaci, tak nejvíce je potřeba ocenit jeho kresbu, která je prostě jedinečná. Není to jen tím, že volil pantonové barvy, tedy jen tři barvy, které nevznikají mícháním jiných barev, což je samo o sobě celkem unikátní, ale je to také tím, že dokázal dát celému příběhu tu správnou, noirovou atmosféru.
Darwyn Cooke (1962 - 2016)

Darwyn volí místy panely beze slov, jindy hodně vysvětluje, což je jednoduše dáno naprostou nezbytností uvést čtenáře do všech souvislostí. Pak jede jen na dialogy. Všechno dohromady skvěle funguje. Pro tohle se musí Darwyn Cooke ocenit, stejně jako se musí ocenit předloha, která je ale mírnou slabinou. Na konci zjišťujete, že příběh ztratil tempo a že rozhodně není tak nadupaný, jak jste si mysleli. V podstatě vyznívá do ztracena a vám je jasné, že tu je náběh na pokračování, kterých v podání Richarda Starka bylo napsáno dalších dvacet tři. Darwyn Cooke se postaral o tři další adaptace, tak se třeba ještě nějakého dalšího komiksu od tohoto zajímavého autora dočkáme. Crew rozhodně neudělala chybu, když knihu vydala s přebalem, v krásných tvrdých deskách. Ten příběh, hlavně to, jak je nakreslen, do takové formy pasuje skvěle.

Komiks "Parker: Lovec" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

5 komentářů:

  1. Tak tu je nápad na článek:
    Mám konkrétně dva nápady
    1) Článek o tom, jak se komiksové filmy a seriály liší od komiksové předlohy (převážně se zaměříme na Marvel a DC)
    2) Porovnání Marvelu a DC (postavy, příběhy apod.)

    No a samozřejmě jako obvykle super recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No kdyby ses těch článků chtěl ujmout, byl bych jen rád :-) Přece jen jsou to celkem náročné články a já vůbec netuším, jestli bych si na ně našel čas...

      Vymazat
    2. Tak mohl bych se jich klidně ujmout :-) Já si teď klidně najdu čas :-)

      Vymazat
    3. Paráda, já budu jen rád :-) Článek pak zveřejním samozřejmě pod tvým jménem

      Vymazat