2016-06-19

#1194: Superman: Země jedna - 55 %

Superman: Země jedna (Superman: Earth One)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Superman: Earth One" u nakladatelství DC Comics v roce 2010. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: Shane Davis

Jakmile se objevil komiks "Superman: Země jedna", říkal jsem si, jestli to je nějaký nový svět, nová série, či co. A ano, vlastně to tak je. Podobně jako má svůj multiverse Marvel, který je nám přece jen díky "Ultimátnímu komiksovému kompletu" bližší, tak i DC má svůj multiverse, kde se příběhy odehrávají na různých světech. V podstatě mi přijde, že se tohle dělá proto, aby se tvůrci, kteří jsou slavní, mohli podělit o svou vizi pojetí některých superhrdinů. Důvod je celkem jasný - nezasahovat do klasických sérií, ale představit hrdiny z jiného pohledu. Se základním světem se nic nestane, mohou se pak budovat světy další a vesmír superhrdinů se rozrůstá.

Rovnou se přiznám, že tohle je prvek, který nemám v lásce. Znamená to, že ty původní příběhy jsou špatné a je potřeba je redefinovat? Anebo prostě jenom rozšiřovat vesmír proto, aby si čtenáři mohli kupovat pořád dokola to samé, jen s nějakými obměnami? No dobře, můj negativní pohled je celkem jasný, tak se pojďme trochu objektivněji podívat na to, jak si s úkolem znovu vyprávět Supermanův počátek poradil J. Michael Straczynski, což je přece jen komiksový - a nejen komiksový - matador, jež má za sebou velké množství úspěšných titulů, které jsme si mohli přečíst i v češtině. Není to jen "Amazing Spider-Man", ale třeba také "Krajina půlnočních stínů".

Co za příběh nám Straczynski vypráví? Jednoduše ten, kdy se z Clarka Kenta stane Superman. Clark Kent přichází do Metropolis jako člověk, který je nadaný různými schopnostmi. Je silný jako blázen, a tak může být skvělým fotbalistou, ale má také vědomosti, které nikdo jiný nemá, může se tedy nechat zaměstnat jako prvotřídní vědec, protože by mohl pomoct světu. A pak je zde také možnost, že bude reportérem. Jenže Clark řeší dilema. Jsou zde slova, která mu zanechal jeho pozemský otec. Jsou zde určitá přání, která by měl naplnit. Jen tak pro jistotu, Clark Kent má pořád své supermanské schopnosti, na tom se nic nezměnilo. Ale i když má Straczynski dobře rozehranou psychologickou hru, je potřeba přivést na svět akci.

Na scénu se tak dostává naprosto nová záporná postava, která byla vytvořená v podstatě jen pro potřeby komiksu "Superman: Země jedna". Ten záporák má jméno Tyrell a má za sebou docela dobrou mytologii. Ale jeho smyslem je jen to, aby se Clark konečně rozhodl, co je vlastně jeho posláním. Jestli se skrývat, za každou cenu, anebo nějakým způsobem manifestovat svoje schopnosti. Straczynski není z těch, kteří by naprosto redefinovali hrdinu a změnili jeho svět, a tak se musíme spokojit s drobnostmi, které z tohoto příběhu vystupují jako kvalitní. Je to především charakteristika postav, v které je Straczynski skvělý. Prezentuje to pak především na samotném Clarkovi, který je dobře nejistou postavou, jež potřebuje najít svoje místo.

Akce samotná je fajn, ale souboj prostě dopadne tak, jak očekáváte, není v tom žádné překvapení, nic nečekaného. Nejprve strašné kecy o tom, jak Tyrella nikdo nepřekoná, následně má stejně smůlu, protože má Superman trochu štěstí. Pak jen finální rozhodnutí a opona jde dolů. Nutno však říct, že kresba Shana Davise dává komiksu ten správný look, který chcete okolo Supermana vidět. A když se pak konečně objeví Tyrell, musí se uznat, že se na něm Shane docela vyřádil. Vypadá dobře. V konečném důsledku je to ale jen další příběh o zrodu Supermana, který má dobrou kresbu, fajn psychologii hlavní postavy, ale nic víc prostě nepřinese. Očekáváte, že se z Clarka Kenta stane Superman, na což také dojde. Není to v ničem zásadně výjimečné, je to jen další variace.

Komiks "Superman: Země jedna" zakoupíte na stránkách nakladatelství BB/art.

2 komentáře:

  1. Úplně nechápu tu neustálou potřebu, vyprávět znovu a znovu a znovu a znovu něčí začátky... a de facto pořád stejně. Takže tu máme originál, pak nějaký restart z 80. let, pak Superman : For All Seasons, Utajený počátek, nový restart v New 52 - ale de facto se neděje nic jiného, než že Superman oblíkne nově spíchnutý dres a proběhne se zavedenýma kulisama. Proč to někdy nenapsat trochu jinak? Vždyť scéna "Superman vs. americký fotbal" byla už v prvním filmu s Reevem, stejně tak se od fotbalu odpíchl děj Utajeného počátku, a teď se velké fotbalové drama znova objevuje v Zemi jedna. Proč zaplácnout tolik stran slibného děje něčím, co je už potřetí recyklovaným nápadem? To je taky důvod, proč se Zemi jedna vyhnu, i když Batmana jsem si jakž takž užil.

    OdpovědětVymazat
  2. Sám tuhle vydavatelskou politiku moc nechápu, ale asi moc neuděláme... Na Batmana se teprve chystám, ale ani v jeho případě moc zvědavý nejsem.

    OdpovědětVymazat