2016-06-20

#1195: Temnými cestami - 95 %

Temnými cestami
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2016. Původně vycházelo jako knihy "Deux mains ďor" v roce 2004 a "Coeur de bronze" v roce 2005 v sérii "La vengeance du comte Skarbek" a jako "Western" v roce 2001. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 589 Kč (brožovaná) a 849 Kč (vázaná).
Scénář: Yves Sente a Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

"Mistrovská díla evropského komiksu" je edice nakladatelství Crew, která naplňuje touhy těch, kteří nechtějí číst pouze americký komiks. A musí se uznat, že tuto potřebu po evropském komiksu Crew naplňuje skutečnými mistrovskými díly. I když si se jménem Grzegorze Rosińského spojíte většinou komiks "Thorgal" - a nejinak tomu nejspíš bude u jmen scenáristů - tak se ukazuje, že jsou zde další komiksy, které Grzegorz Rosiński se scenáristy vytvořil a které rozhodně stojí za přečtení. A i když se v případě Grzegorze Rosińského a Jeana Van Hamma dá mluvit o legendách, ze svých schopností neztratili nic ani ve starším věku. Jejich společný komiks "Western" byl vydán v roce 2001. Dva díly "Pomsty hraběte Skarbeka" se pak na trhu objevily v letech 2004 a 2005. V obou případech tedy celkem mladé komiksy.
Grzegorz Rosiński

Jak jsem tedy již naznačil a jak se na obálce knihy snadno dozvíte, kniha obsahuje celkem dva příběhy. Tím prvním je "Pomsta hraběte Skarbeka", která původně vyšla jako dvoudílný příběh. Kresbu má na svědomí samozřejmě Grzegorz Rosiński a o scénář se postaral Yves Sente, který převzal po Van Hammovi sérii "Thorgal", ale také třeba sérii "XIII". Jedná se tedy o muže, který se zajímá o podobné série jako starší scenárista a má chuť vytvářet příběhy, které stojí za to. Druhou část knihy "Temnými cestami" pak tvoří "Western", který napsal sám Jean Van Hamme jako jeden uzavřený sešit. Asi je celkem jasné, o čem takový komiks bude, minimálně tedy žánrově. Ale podívejme se nejprve na "Pomstu hraběte Skarbeka".

"Pomsta hraběte Skarbeka" je historickým románem, který se odehrává v Paříži, ale také na moři a v Karibiku, je to příběh o pomstě, ale také příběh o pirátství, příběh o lásce a také o výtvarném umění. Všechno dohromady tvoří silný grafický román, který velmi připomíná dumasovské eposy, a to naprosto záměrně, což je také v příběhu nejprve jen lehce naznačováno, ale nakonec předestřeno naplno. Příběh se odehrává v roce 1843, ale také o deset let dříve a v mezidobí. Vyprávění je částečně vedeno u soudu, kde se snaží hrabě Skarbek získat zpět své obrazy, o které podvodem přišel, ale vyprávění se pak přesouvá i do událostí, které jsou pro pochopení celého příběhu důležité. Yves Sente velmi dobře vystavěl celý scénář, který několikrát změní svou verzi, ale nikdy tak, aby to byla jen hloupá hra na čtenáře. Je to hra s postavami. Scénář funguje až do samotného konce a je strhující.
Jean Van Hamme

Komiks "Western" je westernem, ale ne klasickým, a to mimo jiné i proto, kdo jej vypráví. K tomu ale víc prozrazovat nebudu, protože to je přece jen důležité pro celý příběh. Zde máme na začátku jednu lest na bohatého majitele obrovských pozemků a stád, který by rád vrátil ke své rodině ztraceného synovce, jenž by měl být držen indiány. Po úvodních událostech se příběh posouvá o jedenáct let dále, kde zjišťujeme následky tohoto hloupého činu. Jean Van Hamme ukazuje, že je schopen vytvořit skvělé postavy, kdy Nate je prostě parádní ambivalentní postava, ale stejně tak i postavy klasické, westernové, jakou je například šerif nebo krásná dáma. Bohužel v případě tohoto příběhu mi přišlo, že Van Hamme hraje na to finální odhalení, ale to ve skutečnosti nemá takový efekt, jak by chtěl. Celkově mi závěr přišel náhlý, přál bych si více stran anebo jiné zvraty.

Co ale příběhy obou pánů ještě více povyšuje nad klasický komiks a dělá z nich mistrovská díla evropského komiksu, je samozřejmě kresba muže, který je na obálce uveden velkými písmeny. Grzegorz Rosiński hledal cestu z vlastní tvůrčí krize, kdy už měl pocit, že mu kresba komiksů - hlavně "Thorgala" - nedává to, co dříve, a tak si nechal vytvořit nové příběhy, ucelené, uzavřené, kde bude moct trochu experimentovat. Experimentování se mu vydařilo, ale s tím, že experimentoval se způsoby kresby a malby, nikoli v tom, že by vytvářel podivné postavy. Zjistil, že zde možnosti stále jsou a že se může i ve vyšším věku vyvíjet, že se může kresbou dál bavit. Co je důležitější, dovede bavit i čtenáře. Jeho propojení nového stylu s tématem výtvarného umění v "Pomstě hraběte Skarbeka" je plně funkční a ohromující. O to více pak překvapí malby, které jsou součástí komiksu "Western" a jež tvoří jakési pauzy mezi jednotlivými scénami. Nádhera!
Yves Sente

Grzegorz Rosiński ukázal, že je skutečně velkým komiksovým mistrem a že si zaslouží, aby vytvářel ještě dál, aby v sobě stále nacházel sílu pokračovat, bavit se kresbou a bavit svoje čtenáře a obdivovatele. Nadále je co vyprávět a on má k ruce scenáristy, kteří jsou skvělí, jsou schopní, a i když budou mít jejich příběhy nějaké mezery, Grzegorz Rosiński na ně nechá zapomenout a dá vám skvělý komiks, jež vás dovede strhnout, a vy zapomenete na cokoli jiného. Alespoň na těch několik desítek minut, co budete komiksy číst, nebudete muset prožívat nic jiného. Jakmile s vámi tohle kniha dokáže, je to známka toho, že se jedná o něco skutečně velkého a krásného. Trojice Rosiński-Sente-Van Hamme svou velikost dokázala naplno.

Komiks "Temnými cestami" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat