2016-04-06

#1138: Goon 5: Zvrhlé choutky - 80 %

Goon 5: Zvrhlé choutky (Goon 5: Wicked Inclinations)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako čísla 14 až 18 série "The Goon" vydávané od roku 2004 v nakladatelství Dark Horse. Souborné vydání pak poprvé vyšlo v roce 2006. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Eric Powell
Kresba: Eric Powell

V celkem rychlém sledu - a díky za to! - jsme se dočkali již páté knihy série "Goon". Sice už měla namále, protože v rámci edice "Na přání" nakladatelství Comics Centrum se jedná o titul, který si svých 500 předobjednávek nasbírá vždy na poslední chvíli, ale nakonec se zadařilo. Zatím se zadařilo vždy a je to moc dobře, protože nic podobného, jako je "Goon", na českém trhu není a byla by velká škoda, pokud by měl vymizet. I kdyby vás tolik nemusel bavit příběh, tak je to minimálně Ericova kresba, která vás naprosto dostane, a je jedno, jestli kreslí tužkou, anebo vytahuje tuší, případně rovnou maluje. Tohle je v rámci kresby tak všestranný a kvalitní autor, že je to až s podivem, jak dobrý ve všech stylech je. A že vám to předvádí měrou vrchovatou.

Hlavní linií páté knihy je příběh Goona - překvapivě - a jeho konfrontace s Paterém Monster, i když ta konfrontace stále ještě nemá být přímá. Páter monster si uvědomuje, že je v úzkých a že je potřeba něco udělat s tím, že má Goon až příliš velkou moc, která se projevuje hlavně v tom, že se mu daří ve velkém ničit nemrtvé, které má Páter jako své hlavní jednotky. Bylo nutné přijít s něčím novým, což si Powell podle všeho uvědomoval, no a nakonec se mu to docela podařilo a nové nebezpečí je zajímavé. Sice budete mít po přečtení knihy pocit, že jste toho dostali málo, myslím dějově, ale ono se toho vlastně stane dost zásadního.

Eric Powell i s pátou knihou ukazuje, že má smysl pro humor, dovede bavit, ale přitom zvládá zacházet i za určité hranice, anebo alespoň na ně stoupnout. Mluvím o hranicích toho, co je ještě možné považovat za mainstream a co už je spíše pro fajnšmekry různých žánrů, ať už je to horor, nebo třeba i sci-fi, anebo subžánry specifičtější. Ví přesně, kam až si může dovolit zajít, a nebojí se trochu kopnout do témat, která by jinak mohla být považován za zakázaná. Tohle je na jeho díle pěkné, protože tím dostává příjemný béčkový nádech, ale přitom je to všechno vyvedeno v kvalitě, která je více jak dobrá. Tohle nedovede každý autor, naopak, takových, kteří vládnou i "pokleslejší" žánr s grácií, je skutečně málo.

Co je ale největší ozdobou páté knihy, to je opět kresba. Jen se podívejte na první kapitolu jak je kreslena, jaký je volen styl pro vyprávěný příběh, a pak přeskočte na další kapitolu. Podívejte se na nějaký flashback. Tady vidíte tolik stylů, až je to neuvěřitelné, ale přitom si všechny sednou dohromady. I obálka má svůj krásný styl. K těm Powellovým ještě dostanete styly jiných kreslířů, které jsou obsaženy v krátkých příbězích na konci knihy. Dohromady je tak vytvořen různorodý celek, který má hlavní chybu v tom, že je najednou ukončen. Jenže i ten poslední větší příběh je dobrý, je zábavný a je krásně ujetý.

Doufám, že si Eric Powell i na českém trhu už vydobyl svoje místo a že vyjdou další knihy, které jsou za oceánem dávno venku. Je jich celkem patnáct, takže se máme ještě na co těšit, nemluvě o tom, že série pořád ještě vychází, i když ne tak pravidelně, jak bychom si přáli. Ale vychází pořád dál, což je jenom dobře. "Goon" je komiks pro milovníky béčkových příběhů, ale je také komiksem pro milovníky skvělé kresby. Na tom se asi za celou dobu vydávání nic nezměnilo - alespoň v to doufám - a tak si můžeme užívat sérii, která nemá na českém trhu moc konkurenci. Jen dál předobjednávejte, tohle je prostě dobré.

Komiks "Goon 5: Zvrhlé choutky" si můžete se slevou zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"Goon 1: Nic než utrpení"
"Goon 2: Mé vražedné dětství"
"Goon 3: Samej průšvih"
"Goon 4: Čest a děsivé konsekvence z ní plynoucí"

Žádné komentáře:

Okomentovat