2015-12-08

#1055: ROZHOVOR: Kdo jsou Kadet a Ryuki, které tvoří webkomiks Ultra Vires?

Už je to nějaká doba, co jsem měl na Comics blogu rozhovor, a tak jsem rád, že ten další, který jsem původně dělal pro fanzin "Playbišík", je se dvěma mladými a nadějnými autorkami. Kadet a Ryuki najdete hlavně na jejich stránkách anebo na Facebooku, kde prezentují především svůj týdenně aktualizovaný strip "Ultra Vires". Ale na Facebooku najdete i nějaké jejich další věci, a tak se vyplatí sledovat jejich aktualizace. Tohle jsou holky, které jsou originální, mají nápady a jsou své.

Na internetu se o vás něco dá najít, ale kdybyste se krátce měly představit někomu, kdo o vás nikdy neslyšel – pokud někdo takový ještě je – co byste o sobě pověděly?
KADET: Říkají mi Kadet, vlastním jménem Tereza Kadečková, narozena léta páně 1993. Toho času studující historii a angličtinu na pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. Když mám volnou chvilku, tak píšu povídky, redaktoruju a hlavně hodně čtu. Mým snem je světový mír. Pod mou nadvládou.
RYUKI: Som slovenský gymnazista ktorý má síce odmaturované z matematiky a informatiky ale bol tvrdohlavý natoľko aby sa prehrýzol na štúdium animovaného filmu na FAMU. Popritom sa snažím s Kadet tvoriť komiksy. A rada by som v tvorivej činnosti naďalej pokračovala.


Vaše přátelství už se táhne nějaký ten rok. Měly jste každá z vás tvůrčí ambice ještě předtím, než jste se poznaly? Pokud ano, prozraďte nám, co jste tvořily před tím, než se na světlo světa dostala vaše alter ega z "Ultra Vires".
KADET: Tvůrčí ambice nás daly dohromady, takže určitě jo. Já píšu povídky od té doby, co jsem se naučila rozeznávat písmenka, začala jsem pohádkami, pokračovala akčňáky, horory a teď jsem někde v šíleném mixu toho, co se mi líbí. Na světlo světa jsem je začala vypouštět někdy ve třinácti, kdy jsem si na to udělala speciální blog. Tenhle trapas je naštěstí už ztracen v nenávratnu. Potom se objevila takhle příšera a začala mě přesvědčovat, ať začnu s literárními soutěžemi. Na to jsem si ještě pár let počkala, protože jsem měla aspoň špetku soudnosti. Ale ambice jsou po celou dobu mého vývoje stejné – být aspoň trochu dobrá v psaní.
RYUKI: Mňa osobne ťahalo ku komiksom od detstva. Prvé "wanna be" stripy o šiestich obrázkoch som vytvárala už v tretej triede na základke. Boli o bežnom živote alebo som sa nechala (ako správny fandomový človek už v ranom veku) ovplyvniť seriálmi ktoré som pozerala cez víkendy. Neskôr prišli školské súťaže na tému básnikov a spisovateľov, ktorých som sa aktívne účastnila na gymnáziu. 
V roku 2009 som sa dozvedela o súťaži ktorú organizoval slovenský komiksový festival, tak som sa s nádejou v duši pustila do tvorby a nejaký ten rok som sa snažila prispievať. Podarilo sa mi to dvakrát, z toho jedno bola publikácia v zborníku a druhé bolo umiestnenie sa v top 3 príspevkov. 


Jak se vlastně zrodil nápad na "Ultra Vires"? Je z toho cítit, že je to vaše hodně osobní dílo. Vsadím se, že s Cthulhu prvky přišla Kadet. Anebo se o nápady dělíte a Kadet to pak jen sepíše do podoby, kterou Ryuki nakreslí?
KADET: Tiky udělat webkomiks jsem chytala už nějakou dobu – jenomže já kreslit neumím. Nejvíc mě tahle krize dostihla před maturitou, sedla jsem si, sesmolila pár scénářů a pak už jsem musela čelit jen tomu nejhoršímu. Nějak nenápadně získat podpis krví od Ryuki.
Co se samotné tvorby "Ultra Vires" týče, máme víceméně jasně rozdělené role. Já píšu, Ryuki kreslí. Neznamená to, že si občas nekecáme do věcí a stripy se neupravují za pochodu (nejčastěji "Já to nezvládla nakreslit" a "Tenhle dialog nestojí za nic, jakej kretén to psal?"). Navzájem si schvalujeme to, u čeho si nejsme jisté. Ale jelikož prožvaníme o vymyšlených postavách většinu večerů, dá se říct, že na spoustu nápadů přicházíme spolu a já je jenom přepíšu do použitelné formy.
A samozřejmě, že jsem s Cthulhu prvky přišla já, musím si u něj udělat dobré jméno. Cthulhu fhtagn.
RYUKI: Scenáre spisuje Kadet popri všetkej inšpirácii ktorá ju sleduje vo dne, v noci. Ja mám na konte len pár návrhov a pripomienok k existujúcim scenárom, ale väčšina sú len technické detaily, ktoré sa objavia pri samotnej grafickej realizácii.


"Ultra Vires" mají za sebou rok existence. V jednom starším rozhovoru jsem se dočetl, že na Facebooku chcete mít alespoň stovku fandů, což už se podařilo. Jste spokojené, nebo chcete víc? Jaké jsou vaše další cíle?
KADET: Stovka fandů je úspěch na to, že jsme na světě jenom rok a kousek. Vůbec mi přijde, že na to, že neděláme humor pro každého, jsme se uchytily docela dobře. Ať čísla stoupají, to nám dělá radost. Jen kdyby tak ještě přibyly komentáře, ale člověk nemůže chtít všechno hned. Za ta léta internetové tvorby vím, že lidi jsou na slovo skoupí, tak uvidíme, jak to bude vypadat dál.
RYUKI: Minimálne ďalšia stovka fanúšikov. Sme vďačné za každý lajk čo dostaneme. Ja osobne medzi ďalšie ciele určite radím neupadnutie do hiatusu. Pretože scenárov máme požehnane na ďalšie roky a ak by UV zrazu prestalo vychádzať, bolo by hneď jasné, kto za to môže *ahem*. Musím dôverovať môjmu časovému manažmentu.


Považujete se za autorky, které se umí propagovat? Jak byste poradily ostatní tvůrcům webcomicsů, jak se zviditelnit?
RYUKI: Propagáciu u nás má na starosti Kadet a to jej aj dôvod prečo si myslím sme spropagované veľmi slušne.
KADET: Starám se o Facebook a o komunikaci s lidmi. Vyhledávám soutěže, kam by se dalo s něčím přispět, a kde bychom se zviditelnily. Občas někoho vydírám na ulici a ohrožuji spolužáky nožem, aby sdíleli, ale to je k té propagaci tak všechno. Neumím prodávat, musím spoléhat hlavně na štěstí a úplatky.
Co bych poradila lidem, co se chtějí propagovat? Komunikujte! Pište komentáře k tomu, co se vám líbí, buďte kritičtí (a tím myslím pozitivně i negativně) a buďte aktivní. Dřív nebo později si vás někdo všimne. Mlčícího tvůrce v koutku všichni přehlédnou, ať je sebelepší.


"Ultra Vires" mají každý týden nový díl, letos jste spolu daly dohromady letní příběh "Tak to chodí v pohádkách", kde bych mimochodem ocenil styl kresby, který příběhu skvěle sedl – opět se ukázala síla černé a bílé. Máte nějaké další nápady? Chcete se pustit do něčeho většího?
RYUKI: Som veľmi rada, že sa štýl kresby páči – bola to zmena od rutiny, kedy som presedela dlhú dobu nad grafickým tabletom. Ceruzku a tradičné médiá som zatlačila na chvíľu do úzadia, z čoho som sama nadšená nebola. Týmto komiksom som sa utvrdila v tom, že som kresliť na papier naozaj ešte nezabudla a efektívnosť práce je u mňa vyššia na papieri ako v počítači.
Či máme ďalšie veci čakajúce v rade na realizáciu? Haha. Projekt za projektom, pár celoživotných diel... možno sa raz čitatelia aj dočkajú. Určite máme rozplánovaných viacero vecí a stále na nich v priebehu času pracujeme, ale presné dátumy sú zatiaľ vo hviezdach.
KADET: Další nápady? Tunu! Nebo jednodušeji – jsme tvůrčí lidi a hrozně nás baví vymýšlet nesmysly. Máme pár archetypů a při večerech je posíláme do různých situací a tím se tvoří nápady na příběhy. 90% je nepoužitelných, ale pak tam visí ten zbytek a z toho postupně tvoříme ucelenější kousky.
"Tak to chodí v pohádkách" byl náš první letní projekt, chtěly jsme udělat něco krátkého a obě si tak zvýšit skill. Trochu se nám to vymklo z rukou. Říkám první, protože plánujeme každý rok udělat nějaký krátký komiks na léto – samozřejmě, pokud tomu budou hvězdy nakloněny. Můžu říct, že teď už víme, o čem bude ten další.


Jak vám spolupráce po tolika letech klape? Pořád se shodnete na tom, kam příběhy směřovat?
KADET: Já jsem na bojovky, magii a týrání charakterů. Ryuki je na roboty, sci-fi a zachraňování koho se dá. Jak by nám to mohlo neklapat?
RYUKI: Pre niekoho možno prekvapivo, stále nám to šlape, sme na jednej vlne a ani online správa uprostred dňa alebo noci s novým nápadom nás neprekvapí – naopak, ráno ju veľmi spokojne rozvedieme ďalej.
Ukázka z komiksu "Tak to chodí v pohádkách"

Podařilo se vám proniknout i do tištěného média, když vám komiks "Avira a Odysseus" vyšel ve sborníku "Vějíř 2015", kde se opět projevily vaše schopnosti hrát si se žánry – fantasy Matrix hned tak každého nenapadne. Uvažujete o nějakém dalším proniknutí do vod tištěného komiksu?
RYUKI: Scenár na Vějíř 2016 mám na stole, storyboardy sú vo fáze výroby a jediné čo dúfam je, že moja organizácia času nesklame v kritickom momente. Ale nemaľujme čerta na stenu, plánujeme sa zúčastniť znova a dúfame, že aj ďalších ročníkov. A v budúcnosti, ktovie?
KADET: Plánujeme pokračovat v útocích na Vějíř, pokud časová plíseň dovolí. Jinak držet v rukou papírovou verzi toho, co jsme vytvořily – kdo by nechtěl? Jen kdyby to bylo trošku jednodušší a kdybychom byly ještě o něco lepší. Po roce tvorby je podle mého názoru trochu brzo přemýšlet o papírových verzích. Zeptej se nás za pět let, až dosáhneme nějakého rozumného počtu čtenářů, kteří by si to fakt koupili a přečetli.

Děkuji za odpovědi.

Žádné komentáře:

Okomentovat