2015-11-06

#1032: Harley Quinn 1: Šílená odměna - 60 %

Harley Quinn 1: Šílená odměna (Harley Quinn: Hot in the City)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 0 až 8 série "Harley Quinn" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2014. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Amanda Conner a Jimmy Palmiotti
Kresba: Různí

To, že u nás vyjde samostatná série s Harley Quinn, mě docela překvapilo, ale říkal jsem si, že je možná tak dobrá, že to skutečně i za české vydání stojí. No, po přečtení je celkem jasné, že tohle je komiks, na který může být stovka různých názorů. Někomu humor série bude sedět, někomu bude hodně vadit. Někomu se bude líbit, jak je komiks sexy, někdo jiný na něm zase nic sexy nenajde. Pro někoho bude Harley bohyně a vytržení ze suprácké nudy, pro jiného bude jen nudnou postavičkou, která se na sebe snaží upozornit. Popravdě, i ve mně se všechny tyhle pocity mísily a sám jsem si nebyl jistý, jestli se mi komiks nakonec líbí, nebo ne.

Přece jen ale ano. Jsem s tím, co jsem četl relativně spokojený, jsou zde však prvky, které mi vadí. Tak třeba závěr celé knihy je takový o ničem a popravdě by mě nedokázal navnadit na další čtení. Pak je zde problém s tím, že máte nepříjemný pocit z toho, jak se Conner a Palmiotti z postavy Harley snaží dělat něco, co není. Vhazují ji do jejího vlastního světa, který je v podstatě odtržený od ostatních postav DC universe - což samo o sobě není tak špatné - ale prostě máte trochu pocit, že se scenáristické duo snaží o to, aby tahle jejich série byla stejně cool - anebo ještě více - jako byly série Gartha Ennise v jeho nejlepších letech. A to se jim samozřejmě nedaří.

Hlavní dějová linie se točí kolem toho, že Harley zdědila dům v Brooklynu, kam se stěhuje sama se svým popáleným bobrem. Ano, na tenhle dětinský dvojsmysl je tam docela dost vtipů. A přiznám se, že toho puberťáka ve mně bavily. Zde pak má prožívat svá nová dobrodružství, která nejsou nijak velikášská, ale zůstává se docela při zemi. Hlavně v první polovině se příběh točí vlastně pouze kolem toho, že se Harley zabydluje a snaží se vypořádat s tím, že po ní jdou nájemní vrazi. Netuší, kdo na ni vypsal odměnu, ale udělá všechno pro to, aby to zjistila. Na scéně se pak objevuje i její jediná kamarádku a skutečně sexy postava - Poison Ivy. A jako že Harley by mohla být sexy, tak Ivy se prostě nevyrovná.

Nemůžu si pomoct, ale postava Harley mě bavila opravdu spíše jako klaun než jako sexy symbol. Tohle podle mého kreslířům nějak moc nevyšlo. A že se na ní vystřídalo skutečně hodně autorů. Hned první kapitola je doslova přehlídkou různých autorů, kde nejde o příběh, ale jen o to, aby se vybral kreslíř, kdo bude Harley kreslit. Zajímavý formát, který je chvíli i zábavný, ale nakonec se opravdu nejedná o nic jiného než o galerii různých stylů a přístupů. Pak už se ale kreslíři ustálí a především Chad Hardin odvádí dobrou práci. Je karikující, je zábavný, je drsný, když je třeba, a je sem tam i sexy. Tohle je prostě produkt, který je cílený na specifické čtenáře, kterým nejspíš dá to, co chtějí. Anebo také ne a jim zde bude něco chybět.

Celkově je komiks "Harley Quinn 1: Šílená odměna" opravdu takovým zvláštním čtením, které ale má nějaký dějový posun, má nějaké postavy, které jsou sem tam zajímavé, a má humor, který vám může sednout. Mně ten humor nakonec docela sednul a anabáze se starým americkým agentem mi přišla zábavná a skutečně tak trochu v ennisovském duchu, a to v tomto případě v lepším smyslu slova. Tohle je série, která se musí zkusit, a vy sami uvidíte, jestli vám bude sedět, či nikoli. Harley vás dovede rozesmát, stejně jako vás dovede nudit. Pro mě ale má nějaké kouzlo, díky kterému se hodnocení nakonec dostalo nad průměr.

Komiks "Harley Quinn 1: Šílená odměna" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat