2015-08-25

#987: Tři stíny - 75 %

Tři stíny (Trois Ombres)
Vydalo nakladatelství Sýpka v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Trois Ombres" v roce 2007 v nakladatelství Guy Delcourt. České vydání má 270 stran a prodává se v plné ceně za 320 Kč.
Scénář: Cyril Pedrosa
Kresba: Cyril Pedrosa

Nakladatelství Sýpka vydávalo komiksy, které v podstatě v každém případě stály za pozornost. I když mě "Lupus" až tak nedostal, tak komiksy "Kája & Filip" nebo "Čajovna u malajského medvěda" jsou skvělé komiksy. A "Tři stíny" se k nim také řadí. Na první pohled jsem netušil, co mám od tohoto komiksu čekat. To, co jsem nakonec dostal, rozhodně stálo za to, i když se rovnou přiznám, že úplný komiksový orgasmus jsem z tohoto díla neměl. Tohle je ale jeden z těch případů, kdy je kresba schopna vás dostat více než příběh.

Kdybych měl zařadit komiks žánrově, napadá mě něco jako existenciální fantasy quest. Anebo alegorie na smrt v rodině. Tohle je asi možná nejlepší popis, protože o tohle vlastně jde celou dobu. Příběh je o tom, jak se vyrovnat se smrtí někoho velmi blízkého. Jestli je vůbec možné se s takovou ztrátou vyrovnat. Ale přitom na příběh sedí i to, že se jedná o existenciální fantasy quest. Protože on celý příběh cestou je, i když na jejím konci nečeká poklad v tom fantasy smyslu,. Jenom něco, co bychom mohli nazvat štěstí.

Jáchym je malý chlapec, který žije s otcem a matkou na samotě. Žijí v lesích a nikde kolem nikdo není. Když tu se jednou na kopci objeví tři stromy. Ne, jsou to tři jezdci. Ve skutečnosti tři stíny. Hned při prvním pohledu na ně vás zamrazí, stejně jako zamrazí všechny postavy. Stíny naštěstí odejdou a zdá se, že je všechno v pořádku. Jenže pak se objevují znovu a znovu a jejich přítomnost je stále bližší a bližší. A zlověstnější. Když pak jednou málem dojde k tomu, že Jáchyma dostanou, je jasné, že se musí něco udělat.

Matka se rozhodne jednat a je schopna udělat cokoli, aby pomohla. A tak jde i proti manželovi a navštíví starou vědmu, čarodějnici, nebo co ta ženská vlastně je. A tam zjistí pravdu. Rodina má smůlu. Tři stíny jdou po Jáchymovi a není nic, co by ho zachránilo. Jáchym musí odejít se třemi stíny, protože není možné se jim bránit. Když tohle otec uslyší, rozhodne se utíkat. Vezme Jáchyma, nechá manželku manželkou a prostě utíká. Tohle je právě ten quest. Snaha utíkat, dokud to bude možné, snaha zajistit, aby smrt nepřišla.
Cyril Pedrosa před plakátem na vlastní výstavu

Asi je celkem jasné, jak tento quest dopadne, ale přitom je závěr takový, který očekávat nebudete a je ve svém podání nesmírně krásný. Finále je poetické, a i když to není klasické happy end, dá se o něm takto mluvit. Je to možná ještě něco víc. Tak nádherná kombinace šťastného a smutného konce, až vás to překvapí. I když jsou v příběhu - hlavně na cestě - některá trochu hluchá místa, nebo taková, která podle mě nemají až takový význam, i když jsou hodně rozkreslena, je komiks "Tři stíny" krásným zážitkem, který se vám s jiným komiksem nebude opakovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat