2015-08-20

#984: Případy Kjóko Karasumy 5 - 65 %

Případy Kjóko Karasumy 5 (Karasuma Kyoko no Jikenbo 5)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Karasuma Kyoko no Jikenbo 5" v roce 2006. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 171 Kč.

Scénář: Ódži Hiroi
Kresba: Júsuke Kozaki

V tom nejlepším to utneme. Mně je celkem jasné, že tahle série prostě nemohla vydělávat a že na ní nakladatelství ZonerPress nejspíš tratilo, ale je vážně škoda, když se české vydávání utne přesně v polovině, a navíc ve chvíli, kdy se skutečně příběh dostává někam, kde by to mohlo být zajímavé. Tahle pátá kniha se mi rozhodně zatím líbila nejvíce ze všech, což jen ukazuje na to, že u některých sérií se vyplatí si na finále počkat. Bohužel v české verzi se prozatím nedovíme, jak to vlastně celé dopadne. Děj má ještě celkem pět knih, ale s těmi se v českém vydání už jen těžko shledáme. ZonerPress přestal mangu vydávat a pochybuji, že zrovna téhle série se chytne někdo jiný.

I když "Případy Kjóko Karasumy" nevynikaly v mnoha ohledech, přesto zde byl určitý potenciál, který se právě v páté knize začal projevovat. Nejprve celá série vypadala jako něco, co má jen minimalistický děj a bude se to skládat z jednotlivých epizod, ale nakonec se ukázalo, že tvůrci chtějí jít dál a chtějí vytvořit něco opravdu epického. Pátá kniha pak prezentuje komplexní mytologii, která se prolíná s japonskou historií a celkově se tak vytváří funkční celek, který bude čtenáře bavit. Díky předchozím dílům zde pak máte postavy, které jste si mohli oblíbit a které postupně získávají na síle a na významu v celém příběhu.

Kjóko Karasuma je zde prezentována jako tragická akční hrdinka, která má ale poměrně velký potenciál v tom smyslu, co by ještě mohla předvést. Jednooký Raymond je borec, ale největším asi bude Mitamura, který je takovou šedou eminencí. On vypadá celkem bezbranně, ale podle toho, co má za sebou a podle toho, jak se tváří a jaké má konexe, to bude pořádně drsná postava, jejíž probuzení ve skutečnosti neuvidíme, protože... viz výše. Tahle skupina se pak konečně prezentuje v pořádně akčním ději, kde jsou zajímavé scény, ale také zajímavé prvky, které konečně trochu zavánějí originalitou, což mi třeba v předchozím dílu chybělo. Anebo je to alespoň tak cool, že vás to prostě strhne.

Takže ano. Série končí v českém vydání v tom nejlepším, ale bohužel to není skutečný konec, který si budeme muset užít v angličtině, anebo v originální japonštině, pokud jí dostatečně vládnete. Ono se na internetu dá najít všechno možné. Je to škoda, že ten náš trh je tak malý, že ani v době, kdy byla manga ještě relativně omezená, se ani desetidílná série nemohla vydat celá. Pravda, ona série "Případy Kjóko Karasumy" není z těch nejlepších, co v Japonsku vycházejí, ale když už se něco takového rozhodnu vydat, tak bych v tom prostě pokračoval, anebo si to rozmyslel už na začátku. No, nedá se nic dělat, alespoň se nám dostalo nakouknutí do toho, jak by se mohla série dál vézt k lepším zážitkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat