2015-07-16

#959: Světoví Češi - 75 %


Světoví Češi
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2015. Kniha má 80 stran a prodává se v plné ceně za 289 Kč.

Scénář: Jiří Černý a Jana Jůzlová
Kresba: Jiří Fixl

Mám rád knihy, kde se něco dozvím o lidech, které tak dobře neznám. A ještě radši mám knihy, kde se dozvím něco o Češích, které neznám. Je to hlavně proto, že zjišťuji, že skutečně máme v historii osobnosti, které stojí za to, aby se připomínaly, namísto toho, aby se neustále mluvilo o v podstatě bezvýznamných lidech, kteří si udělali jméno na internetu tím, že ukázali něco, co většinou zůstává skryto. Když u jsme z toho, dělat z nahoty a jejího odhalování kult, jen napomáhá těmhle rádoby osobnostem. V knize "Světoví Češi" najdete skutečné osobnosti, u nichž vás může velmi překvapit, co všechno dokázaly. Tady zjistíte, že je skutečně možné být na Čechy pyšný a ne jen proto, že vyhráli něco ve sportu.

V knize najdete celkem 27 osobností a bez mučení se přiznám, že celkem osm z nich jsem vůbec neznal, alespoň podle jména tedy ne. A u většiny z osobností jsem měl znalosti jen povrchní. Jsem proto velmi rád, že se kniha dostala na náš trh a že relativně zajímavou formou představuje osobnosti, které se mohly z paměti vytratit, i když by v ní rozhodně měly zůstat. Jména jako Destinnová - také jsem nevěděl, že se píše se dvěma N - Škoda, Laurin a Klement a Křižík jsou nadále poměrně známá, ale kolik toho o nich vlastně víte? Já jsem zjistil, že vím docela málo. Nemluvě o těch osobnostech, které jsem do té doby vůbec neznal.

V knize "Světoví Češi" se tak dovíte, kdo první začal vařit pivo moderní cestou, kdo vyrobil kostkový cukr, kdo podporoval umělce a vědce, co je to ta polarografie, za kterou Jaroslav Heyrovský až na osmnáctý pokus - ano, byl nominován celkem osmnáctkrát! - získal Nobelovu cenu. Dozvíte se ale mnohem více, což je rozhodně prvek, který bych na knize rád ocenil. Pro děti je to naprosto výborná studnice znalostí, stejně tak i pro některé dospělé. Bohužel je zde přece jen jeden faktor, a to skutečnost, že kniha je primárně textová. I když jsou zde ilustrace a některé mají komiksovou formu, hlavně je v knize text, protože tím je řečeno vše základní, co je následně komiksovou formou jen zopakováno.

Kniha "Světoví Češi" tak skutečně vyniká hlavně textem, který není nijak zbytečně hutný a čte se dobře. Na každou osobnost vychází v podstatě stránka textu, sem tam trochu víc, aby k tomu byla doplněna stránka kreseb, které život dané osobnosti ilustrují a celkové vyprávění tak oživují. Bohužel si ale nemyslím, že kresby slouží nějakému vyššímu účelu, ale skutečně se jedná primárně o oživení textu, aby to nebylo celkově suchopárné a nudné. Jiřímu Černému a Janě Jůzlové se však nemůže vzít, že píší tak, aby nenudili, ale přitom podávají dostatek informací, aby se čtenář něco dověděl. Opravdu myslím, že místy budete žasnout nad tím, co to znamená být světovým Čechem.

"Světoví Češi" jsou rozhodně knihou, kterou bych koupil svému dítěti a pak si ji sám přečetl. Trochu mě mrzí, že propojení s kresbou je v podstatě jen povrchní, ale pro oživení to opravdu stačí. Kdyby si tvůrci s propojením trochu pohráli a třeba komiksem podali něco, co se v textu neobjevuje, nebo různě text s komiksem provázali, asi bych byl spokojenější. Kniha trochu ztrácí na své jedinečnosti. Jak ale říkám, nic to nemění na tom, jaká je vypovídací schopnost "Světových Čechů" a co všechno vám dovede předat. To se za stanovenou cenu vyplatí.

Komiks "Světoví Češi" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat