2015-07-17

#960: World of Warcraft 2 - 70 %

World of Warcraft 2 (World of Warcraft: Book Two)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 8 až 14 série "World of Warcraft". Souborně v originále komiks vyšel jako "World of Warcraft Book Two" v roce 2013. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Walter Simonson
Kresba: Jon Buran a Mike Bowden

Už je to nějaká doba, co jsem si přečetl první knihu, která mě kupodivu docela bavila. Pravda, už je to opravdu nějaký čas, tak jsem si příběh pořádně nepamatoval, ale tvůrci se rozhodli, že nám do úvodu vloží trochu textu, který nám základní dění připomene, což jsem jednoznačně ocenil. Shrnutí bylo docela trefné a já jsem se vrátil k celkem zajímavým postavám, které se vyvíjejí i v tomto dílu, který má sice nějaké to slabší místo, ale celkově jsem měl pocit, že kvalitativně došlo na adekvátní navázání vzhledem k první knize.

Vracíme se ke třem postavám, které jsou nám známé. Těmi jsou Lo'Gosh, lidský gladiátor a hrdina, který by podle všeho měl být králem království Stormwind, dále je to Broll, noční elf, který se dokáže změnit na jakéhokoli tvora, navíc ovládá silnou magii, a krvavá elfka Valeera, která bude svým společníkům dělat pořádné problémy, protože v prvním dílu pozřela tolik magické energie, že se na ní stala závislou a bude chtít stále více. Právě tohle je jedna z důležitých linek příběhu, ale bohužel není plně využita, tak nějak končí ve ztracenu způsobem, který se mi nelíbil.

Není to však hlavní linka. Ta tkví v tom, že se Lo'Gosh konečně musí dovědět pravdu o tom, proč ztratil paměť. To ale není všechno. On musí zjistit, proč na trůnu sedí někdo, kdo je mu nesmírně podobný. A hlavně, kdo to vlastně všechno způsobil?! Na knize je velmi příjemné, že zde skutečně najdete odpovědi na všechny otázky, které vás trápí a je zde hlavní rozuzlení celého příběhu. Kromě toho se zde ale setkáte i s novou postavou a do příběhu jsou více zahrnuti trpaslíci, což není přímo oživení, ale rozhodně to není prvek, který by příběhu nějak ubral. Postava trpaslíka Thargase Anvilmara dostává dostatek prostoru a její příběh není nezajímavý. Dochází v něm navíc k velmi dobrému zvratu.

Celkově příběh dobře graduje, až na poslední část, kde už máte pocit, že vlastně nejde opravdu o nic jiného než o dokončení questu ve hře, kdy prostě toho finálního záporáka musíte sejmout. A není to řežba nějak rozsáhlá, prostě jen šmejd dostane na budku a je hotovo. Tohle mě možná malinko zklamalo, ale ne natolik, abych mohl říct, že se komiks nepovedl. Ne, myslím, že v rámci fantasy je to pořád dobrý komiks a že je vhodný jak pro fanoušky hry, tak i pro ty, kteří ji neznají. Ti, co hru hrají, zde navíc mají i původní názvy oblastí, aby si mohli lépe příběh zařadit do vlastního světa, který už mnohokrát procházeli. Vzhledem k tomu, že komiks vzniká v podstatě jako klasický marketingový produkt, musí se uznat, že se u něj tvůrci snažili a není to jen obyčejná komerční nuda, ale je to příběh, který vás dovede strhnout.

Komiks "World of Warcraft 2" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics blogu najdete recenzi na knihu "World of Warcraft 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat