2015-07-01

#948: Gantz 8 - 85 %

Gantz 8 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako kapitoly 83 až 94 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v anglické transkripci Gantsu) souborně v roce 2003 u Shueisha, Inc. České vydání má 236 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Tak jsem se konečně zase dočkal a mohl jsem si přečíst v pořadí již osmý díl série "Gantz". Musím říct, že i při takto pokročilém dílu se stále těším na další knihu jako malý kluk. Vím přesně, co dostanu, což je na tom nejlepší. Hiroja Oku prostě dává svým čtenářům to, co chtějí - pořádnou akci, která je skutečně drsná, příběh, který má potenciál a má se kam rozvíjet, nahotinky, i když se snaží být spíše sexy, nikoli tak explicitní, alespoň v tomto dílu. Ale nebojte se, o nesouvisející prsaté obálky nepřijdete ani v tomto čísle. Tohle je na "Gantzu" prostě krásné. Místy je to hlavně splněný vlhký sen většiny puberťáků. Anebo alespoň té skupiny, do které také patřím i před třicítkou.

Co se stalo v minulém díle, to byl skutečně masakr. Doslova. Skupina "mrtvých" se vydala do světa, aby se zbavila dalších nebezpečných mimozemšťanů, kteří mají teď podobu bůžků a bohů asijských náboženství. I když to vypadalo, že se s nimi vypořádají snadno, najednou se objevil jeden - a nebyl to ten největší - který disponoval schopnostmi, jež jsou natolik nebezpečné, že v akceschopném stavu přežilo skutečně jen minimum jedinců, kteří byly do boje přeneseni. Hiroja Oku tak na první pohled vytřídil skupinu a v podstatě se zbavil všech postav, o kterých doposud psal. To chce pořádnou odvahu a hlavně mít v záloze něco, co čtenáře přiměje k tomu, aby se začetl i do dalšího dílu. Podle všeho se zdá, že Hiroja něco takového skutečně má.

Anabáze s bohy končí v tomto díle a pouze s jedinou postavou se vracíme do světa živých, nebo jak to rozlišit. Jenže ani tam nečeká klid a dlouho zde tato postava nesetrvá. Kniha končí přesně ve chvíli, kdy je postava teleportována zpátky do bytu s Gantzem. A vypadá to, že další souboj rozhodně nebude nijak jednoduchý, naopak, mohl by být skutečně nebezpečný. Kromě toho Hiroja Oku rozehrál zajímavou hru i ve skutečném světě, kde to vypadá, že Gantz už není jen velkou neznámou, ale mluví se o něm. To by se ale nemělo. Jaké budou následky? Jak se bude situace ve skutečném světě vyvíjet? A objeví se znovu nějaká prsatá holčina? Tohle jsou všechno otázky, na které nám snad odpoví devátý díl, na jehož vydání opět budu napjatě čekat.

Nebudu tvrdit, že zrovna tenhle díl je nejlepší v celé sérii, to určitě není, ale v tom, jak se Hiroja Oku beze strachu a zásadně pustil do vyhlazování postav, to mi prostě imponuje. Jen doufám, že se všechny zase nějakým kouzelným trikem v dalším dění nevrátí. No, dopředu si nic zjišťovat nechci, i když tohle je série, u které se opravdu bojím, že nevydržím čekat na další knihu. "Gantz 8" dává celé sérii nový náboj a skoro to vypadá, že bychom se mohli dovědět více. Konečně. A to pořád s tím, že Hiroja neubírá na ingrediencích, jež jeho sérii zdobí od začátku. No dobře, sex v tomhle díle žádný není. "Gantz" pro mě zůstává krystalickou zábavou, od které se nemohu odtrhnout, dokud ji nedočtu.
Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"
"Gantz 7"

Žádné komentáře:

Okomentovat