2015-06-24

#943: Kannonina ruka 9 - 65 %


Kannonina ruka 9 (バース)
Vydalo nakladatelství Talpress v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako devátý svazek série "Kannonina ruka" (anglicky uváděno jako "Birth", japonsky バース, v anglické transkripci Bāsu) v roce 2003 u nakladatelství Gentosha. České vydání má 220 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masakazu Yamaguchi
Kresba: Masakazu Yamaguchi

Tak se nám uzavřela další série, která na našem trhu zůstávala otevřena. Nakladatelství Talpress ještě jednou patří můj dík, že se rozhodlo, že sérii neuzavře před poslední knihou, i když si myslím, že se rozhodně nejednalo o komerční úspěch. Pokud bych se mýlil, tak se omlouvám, ale "Kannonina ruka" rozhodně nepatří k těm mangám, o kterých by se hodně mluvilo. Nic to však nemění na tom, že některé díly svou kvalitu mají a v některých ohledech je Masakazu Yamagichi schopným autorem, a to bez ohledu na díl série. Hlavně v případě jeho kresby je vždy možné se něčím kochat, ať už to jsou sexy ženy anebo pořádná monstra.

Osmý díl nabral docela zajímavé obrátky a bavil mě. Jakmile se začtete do deváté knihy, uvědomíte si, že to vyvrcholení celé série už nejspíš nastalo někde jinde. Devátá kniha je taková zvláštní poslední kniha, která může způsobit, že nebudete s výsledkem spokojeni. Skoro mi přišlo, že tvůrce ještě měl co vyprávět, ale byl nucen skončit. Anebo naopak, už nevěděl, jak sérii ukončit, a tak se trochu plácal na místě jako ryba, která byla vytažena z vody a pohozena na souši. Samozřejmě za předpokladu, pokud to není lezoun indický, který je schopen na souši přežít poměrně dlouhou dobu, v řádech hodin i dnů, a navíc se umí po souši pohybovat.

To jsem trochu odbočil. Na začátku svazku jsme se sérií ještě v minulosti, kde se ocitl Ryo po ničivém souboji. Další souboje musí podstoupit právě 700 let před událostmi v současnosti. Místo i doba, kde se ocitl, jsou plné násilí a démonů, stejně jako jeho doba, ale v tom historickém pojetí to prostě vypadá lépe. Vyprávění je místy trochu zmatečné, ale jsou zde skvělé scény, které budou bavit. A pak se příběh uzavře a Ryo i s rukou Senju Kannon odchází... kamsi. "Kannonina ruka 9" se poté vrací posledním, tříkapitolovým příběhem do současnosti. Jsme v dění, které se odehrává sedm let po ničivých událostech - viz "Kannonina ruka 7". A právě zde nás čeká finále, které není velkolepé, není třaskavé, ale má spíše filosofický a meditativní nádech. Právě to může být prvek, který mnohé čtenáře zklame.

"Kannonina ruka" rozhodně není nejzajímavější manga sérií, která u nás vycházela, ale díky tomu, že celá série je mixem hororu, mytologie, filosofie, sci-fi i fantasy, navíc s přístupností od 18 let, i když to v případě poslední knihy zase tolik neplatí, je to série, která stojí za zájem. Můžete s ní objevit vody japonské tvorby, které jsou skutečně různorodé. Je škoda, že má Masakazu sem tam problémy trochu udržet linii porozumění a čtenář se může v příběhu ztrácet, ale bohužel i tohle je prvek, který je s mangou spojený. V "Kannonině ruce" jsou postavy - hlavně příšery - které jsou jedinečné, zapamatovatelné, ale série jako taková se vám může z hlavy brzy vykouřit. Jsem si jistý, že pro její lepší přijetí je vhodné si dát všech devět dílů najednou.

Žádné komentáře:

Okomentovat