2015-06-25

#944: Rodinné tajemství - 85 %


Rodinné tajemství (De ontdekking)
Vydalo nakladatelství Triáda v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2005 jako "De ontdekking". České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Eric Heuvel
Kresba: Eric Heuvel

Na trh se dostal velmi zajímavý komiks, který nese název "Rodinné tajemství". Na obálce se pyšní tintinovskou kresbou a je jasné, v jaké škole se Eric Heuvel nejvíce inspiroval. Hergého ligne claire je z Ericovy kresby více než patrná a rozhodně to není něco, za co bych ho kritizoval. Právě tato linka vzbudila moje očekávání a já jsem byl skutečně zvědavý na to, o čem příběh bude. Jenže to jsem, ještě netušil, že "Rodinné tajemství" je něco víc než jen komiks, který si přečtete a založíte. To "něco víc" není dáno příběhem, i když ten je z hlediska dějinného zajímavý, ale je to dáno tím, že na stránkách nakladatelství si ke komiksu můžete stáhnout další materiály.

"Rodinné tajemství" vznikalo jako edukativní komiks, a proto je ke komiksu doplněn ještě pracovní sešit, který si můžete zdarma stáhnout:
Tento pracovní sešit skvěle doplňuje příběh a vztahuje se přímo k němu. Jsou zde nějaké další informace o době a o místě, ale především zde jsou úkoly, které můžete plnit. Tyto úkoly jsou vhodné především pro plnění v hodinách dějepisu nebo češtiny, protože je přece jen vidět, že je zaměřeno na třídy a přímo na střední školy. Učitel pak může být tím, kdo s vámi bude látku probírat a kontrolovat úkoly, může si s vámi o tématu více povídat. Tento pracovní sešit musím hodně ocenit, protože je to skutečně zajímavý a dle mého i přínosný doplněk, který si navíc může stáhnout skutečně každý.

Ale bez komiksu jako takového nebude pracovní sešit fungovat. A jaké je téma "Rodinného tajemství"? Je jím Nizozemsko před druhou světovou válkou, během ní a také částečně po ní. Na začátku se setkáváme s chlapcem Jeroenem, který v současnosti hledá u babičky na půdě nějaké haraburdí, jež by mohl prodat. Hned na začátku jsme rychle, jednoduše a efektivně uvedeni do nizozemských reálií a je nám jasné, proč Jeroen něco hledá a proč to chce prodat. Jenže on najde víc, než jen nějaké předměty. Přiměje babičku k tomu, aby mu vyprávěla o druhé světové válce, kterou si prožila jako dítě. I když Jeroen nejdřív nechce znát celý příběh, nakonec si ho ještě rád vyslechne. A vy pravděpodobně také.

Celý příběh je koncipován jako stručné shrnutí dějin druhé světové války na území Nizozemska, a to z pohledu jedné rodiny, která měla mnohé z doslechu, ale s mnohým se setkala na vlastní kůži. Válka měla dopad na to, jak se rodina měnila i na to, kolik členů se zase mohlo sejít na Vánoce toku 1945. Díky tomu, jaká je volena forma a že se jedná o emotivní příběh, podařilo se Ericovi podat dějiny velmi zajímavou a nikoli suchopárnou formou. Jsou zde důležité okamžiky, které se zapsaly do dějin Nizozemska nesmazatelným písmem, a jsou podány osvěžujícím způsobem. Tohle je pro výuku dějepisu strašně důležité. Jen je škoda, že období nizozemské války není tak moc v osnovách českých škol.
Eric Heuvel

Přesto se dá komiks "Rodinné tajemství" jako edukativní pomůcka ve výuce dějepisu použít i u nás. Kromě toho, že je to zajímavé oživení výuky, kde jsou navíc netradiční úkoly nutící k přemýšlení a vytváření si vlastního názoru - viz pracovní sešit - tak jsou zde dějiny, které měly vliv nejen na Nizozemsko, ale na celou Evropu. A vlastně nejen Evropu. Hitlerovo tažení je zde popsáno se všemi zásadními milníky, a to včetně připojení Československa a jeho rozdělení. Díky tomuto přesnému přehledu, který byl očividně konzultován s odborníky, je kniha kompaktní nejen proto, že je zde prezentován dobrý příběh, ale také proto, že je fakticky velmi přínosná. Zábava se zde spojuje se vzděláváním, což je jedna z forem, které komiksu velmi sluší. A i když by se mohlo stát, že by příběh sám o sobě zapadl, protože z druhé světové války jich je podobných až příliš mnoho, bohužel, právě jeho forma a přínos pro čtenáře mu dodávají zásadní prvek navíc.

Komiks "Rodinné tajemství" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Triáda.

Žádné komentáře:

Okomentovat