2015-06-09

#932: Proč nejsi jak chlapi v práci, vole? - 65 %

Proč nejsi jak chlapi v práci, vole?
Vydalo nakladatelství B4U Publishing v brožované vazbě v roce 2015. Vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vendula Chalánková
Kresba: Vendula Chalánková


Na rovinu - je asi celkem jasné, že tohle není strip, který by se líbil každému. Ten humor není zrovna takový ten obecný, český, jednoduchý, ona ani "kresba" není na první pohled nějak oslňující, ale přesto se vyznačuje prvky, které na ní oceníte. A jednoduchost je právě jedním z nich. Jenže pak je tu i druhá rovina. Ono je to jiné, je to do jisté míry novátorské a hlavně je to vtipné. Neříkám, že každý strip má něco do sebe, ale rozhodně nelze tvrdit, že by tu nebyly takové, které vás dostanou. Navíc mi cynismus autorky docela sedí a mám v některých ohledech podobný pohled na věc. mimochodem některé starší stripy pak najdete v knize "Cukr & počasí".

Autorkou je Vendula Chalánková, o jejíž tvorbě se více dovíte na jejích stránkách. Je to autorka, která má zvládnutou formu a ví, co chce říct. To se mi prostě líbí a musím říct, že víc se mi asi zamlouvá myšlenka a provedení, než komiks jako celek. Ale to je prostě jen tím, že tohle je kniha, která se dá velmi rychle zhltnout a ty dojmy pak nejsou tak rozsáhlé, jak by být mohly. Tragikomiksy jsou jednoduše čtení, které by se mělo dávkovat intervalově, abyste se měli na co těšit. Takhle koncentrované to ve mě nezanechalo až tak siné dojmy. Je to i tím, že některé stripy jsou prostě o ničem anebo natolik osobní, že prostě nevíte, o co jde, což třeba mě trochu vadí.

Některé vtipy na vás ale udělají dojem, protože autorka si nebere servítky a rovnou na vás vychrlí i slova, která se jiní bojí říct a veřejně se jimi v tvorbě prezentovat. Tohle mi absolutně nevadí. Sprostá slova jednoduše k životu a ke slovní zásobě patří, což je dobře. Dokážou umocnit to, co je řečeno, pokud se s nimi dobře pracuje. Vendula to s nimi umí a používá je jen tehdy, když podtrhávají to, co její postavy sdělují. Velmi příjemná je i skutečnost, že autorka si očividně dost bere ze svého života a nebojí se to prezentovat. Ale tak ono to k tvorbě patří. Když jsou autorovi témata blízká, poznáte to, což rozhodně není nic negativního.

Stripy jsou vytvářeny formou vystřihávání barevných papírů, tedy něco, co znáte ze seriálu "South Park". Vendula na téhle formě tvorby ukazuje, že i pomocí v podstatě dvou tří papírků dovedete vyjádřit, co si postava myslí, jak na nějakou větu reaguje. Tohle je pro strip velmi důležité, protože ukazuje, že na formě skutečně nezáleží, pokud je autor dostatečně zdatný. A Vendula zdatná je. Přesto si nemohu pomoct a mám z knihy pocity, které rychle vyprchávají. Nemá to na mě až takový efekt a beru ji spíše jako dobrou publikaci, která by mohla autorku ještě více zviditelnit a kterou by mohla ukázat cestu i dalším autorským tvůrcům.

Knihu "Proč nejsi jak chlapi v práci, vole?" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat