2015-06-10

#933: Mike's Place - 85 %

Mike's Place (Mike's Place)
Vydalo nakladatelství Aligier v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2015. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 289 Kč (brožovaná) a 389 Kč (vázaná).

Scénář: Jack Baxter a Joshua Faudem
Kresba: Koren Shadmi

Nejsem zrovna ten typ, co sleduje politiku a zajímá se o všechno, co se děje. No, co si budeme povídat, politika mě nezajímá, ale ono není možné se jí vyhnout. Vykukuje na nás v podstatě všude a každý den jsme nuceni sledovat bandu unavených převážně mužů, kteří sedí za lavicemi a snaží se rozhodovat o tom, jak se budeme mít. Nezajímá mě, co se děje, ale stejně se to dovím. Snad i proto, že základní přehled by člověk měl mít. Stejně tak, jako vím o tom, co se děje u nás, není možné se vyhnout ani informacím o tom, co se děje v Izraeli. I v komiksu najdete díla, která se teritoriu věnují. Z těch méně politických například "Jeruzalém" Guye Delisla.

"Mike's Place" je v konečném důsledku také komiksem, který není v první řadě o politice, ale je o tom, jak politika dovede zasáhnout do našich životů, aniž bychom chtěli. Politika a to, že není možné najít lék na jeden konflikt, který se táhne staletími a zdá se pořád vyhrocenější a vyhrocenější. Když jsem právě v knize "Jeruzalém" četl o tom, jak to ve Svatém městě chodí, jaké jsou možnosti a jak šílená jsou omezení, ani se mi tomu nechtělo věřit, i když vzhledem k situaci je to pochopitelné. Jako kdyby tam nebylo místo pro klidný, normální život. Právě tohle chtěli změnit bratři, kteří zakládali Mike's Place. Původně bar v Jeruzalémě, později i v Tel Avivu. Dnes už je jich více.

Právě na telavivský bar se zaměříme a sledujeme osudy postav v roce 2003. Abych pravdu řekl, před čtením knihy jsem o tomhle místě neslyšel, a to i přesto, že se počet barů rozrostl. Přece jen nejsem schopen sledovat všechno, ale právě tohle mě na komiksech, ale i knihách nebo filmech baví - objevíte něco, o čem jste doposud neslyšeli a dozvíte se zajímavé příběhy. Ten o Mike's Place je rozhodně zajímavý, protože se jedná o příběh obyčejných lidí, kteří se střetli se silou, kterou je pro normálního člověka těžké pochopit, ale ještě těžší je ji zastavit.

Hlavní postavy jsou sami vypravěči - Jack Baxter a Joshua Faudem. Jack je filmový tvůrce, který přiletěl do Izraele, aby v roce 2003 natočil dokument o politické situaci a jednom soudním případu. Jenže mu to nemělo být dopřáno. Nakonec ale zavítal právě do baru Mike's Place a nakonec to dopadlo tak, že v tomto baru našel víc látky na filmování, než by si představil. A nejspíš i látky zajímavější, než původně zamýšlel. Mike's Place není nijak zvláštní bar svou nabídkou nápojů. Dostanete zde napít, najíst, poslechnete si hudbu. Jenže pak je tu ještě jedno pravidlo - když jste v Mike's Place, neřešíte politiku ani náboženství. Prostě se jen bavíte. Tohle je místo zaslíbené. A přesto se stalo cílem teroristického útoku.

Na komiksu "Mike's Place" není krásné to, že řeší politiku, ale naopak to, že politika se zde projevuje minimálně. Primárně je to příběh o tom, že jsou lidé, kteří mají nějaké vztahy, o něco se snaží a něco dokázali. A pak jsou události, které změní jejich život. Ale ne nutně jejich přesvědčení. Tohle je skutečně silné poselství a jsem si jistý, že ne všichni by se dokázali se situací vyrovnat tak, jako protagonisté, skuteční lidé, kteří jsou komiksem popisováni. Ne všichni se se situací vyrovnali snadno, ale překonali bolest a šli dál. Komiks tohle dovede prezentovat neskutečně lidsky, a to jak díky dobrému scénáři, tak i díky kresbě, která se nesnaží oslnit, ale chce hlavně vyprávět příběh takový, jaký byl - lidský, dramatický, emotivní a silný. A to se daří, jak v těch klidnějších momentech, tak i v těch skutečně vypjatých.
Jack Baxter a Joshua Faudem

Když se ke komiksu dostanete - máte možnost si koupit paperback i pevnou vazbu - budete v rukou držet jeden ze silných příběhů, které se v Izraeli udály. Je jich mnohem více a v podstatě každý je výjimečný, každý je silný. Tenhle je skvěle zpracovaný a je vidět, že autoři už ho mají dokonale pod kůží nejen proto, že ho sami prožili, ale i proto, že původně o událostech vznikl dokument s názvem "Blues by the Beach", který je u nás v podstatě neznámý a ani ve světě se nejedná o dokument, který by vidělo velké množství lidí, což je škoda. Sami to ale můžete napravit, protože od 19. do 21. června vás v Plzni a Praze čekají Dny Jeruzaléma, kde se budete moct setkat s některými protagonisty příběhu, dát si nápoj přímo z Mike's Place, ale také zhlédnout právě snímek "Blues by the Beach". O komiksu a o Mike's Place se budete moct dovědět více, ale on i komiks řekne dost, a to nikoli politickou cestou, ale cestou lidskou.

Komiks "Mike's Place" zakoupíte na oficiálních stránkách komiksu.

Žádné komentáře:

Okomentovat