2015-04-02

#884: Humory - 80 %


Humory
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2014. Vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 799 Kč.

Scénář: Josef Lada
Kresba: Josef Lada


Na knihu "Humory" s kresbami Josefa Lady, je možné se dívat dvěma způsoby. Ten první je čistě zábavný, kdy si chcete pořídit knihu, která vás pobaví. Tohle s knihou bohužel nedostanete, respektive určitě ne v té míře, v jaké to název slibuje. Ano, humorné to je, o tom žádná, ale vzhledem k tomu, že vtipy vznikaly i před více jak sto lety, navíc se vázaly k tehdejší situaci, ať už politické nebo společenské, dá se celkem snadno předpokládat, že ten humor bude dnes už těžko pochopitelný. Takové to skutečně je. Některé vtipy vám vůbec nic neřeknou. Budou pro vás jen kresbami, které nemají mnoho smyslu, a i když se ho budete snažit najít, nenajdete ho, protože prostě neznáte historické souvislosti.

Tomáš Prokůpek, který dával celé vydání dohromady, se snažil o to, aby zde nějaká návaznost na historii byla a sem tam nějakou tu skutečnost přiblížil, ale prostě to není ono. Museli byste žít v době, abyste si smysl vtipu skutečně užili. Kresbu si ale můžete užít i bez toho. Navíc tohle jsou přetištěné originály, takže vidíte, jak autor jednotlivé kresby zamýšlel, a to i včetně toho, že některé nevybarvoval, ale barvy jen naznačil, aby se všechno dodělalo v tiskárně. Tomáš Prokůpek pak přidává i jedno srovnání, aby bylo patrné, jak vypadal originál a jak nakonec vytištěná verze. Navíc díky rozpětí šesti let poznáte, jak se Lada vyvíjel, ale také, jak se musel přizpůsobit potřebám vydavatele.

Tím se vlastně dostávám k tomu, jak se na knihu dívat z druhého pohledu. Tohle je národní poklad, protože Lada je skutečně umělcem, který ovlivnil mnoho lidí a ovlivňuje je i dnes. Jeho kresba je stále používaná, stále rozpoznatelná a jedinečná. V případě "Humorů" ukazuje, že byl i dospělejší, že kreslil vtipy, které se strefovali do společnosti a do různých událostí a osobností. Právě v tomhle směru je tahle sbírka velmi cenná, protože se seznamujeme s konkrétní fází Ladovy tvorby, která probíhala v letech 1911 až 1916.

Josef Lada v té době kreslil pro "Humoristické listy" (zkráceně "Humory"), jeden z nejdéle vycházejících časopisů věnovaných humoru - i tomu kreslenému - na našem území. Tomáš Prokůpek se k tomu skvěle rozepisuje v úvodu, kde dostanete pořádnou dávku historických informací, které ukojí vaši potřebu. Pak už následují celostránkové nebo půlstránkové vtipy, které kreslil Josef Lada - a ve většině případů k nim psal i texty. Historická hodnota je tak velmi silná, nemluvě o tom, že se s tvorbou Josefa Lady můžeme dále seznamovat i jinak, než pouze z materiálů, které známe a které jsou neustále přetiskovány. Je skutečně chvályhodné, že se podařilo zachovat originály, které jsou uloženy v Památníku národního písemnictví. Chvályhodné je také to, že byly poskytnuty pro nové vydání.

Nakladatelství Plus vydalo knihu ve velkém formátu s pevnými deskami, což se také logicky promítlo na ceně. Myslím si, že je hezké, že tyhle komiksy, respektive vtipy a kresby vycházejí, ale je škoda, že je to pořád luxusní zboží. Na druhou stranu vydavatelství asi trochu počítá s tím, že tohle bude hlavně pro fajnšmekry. A skutečně je to pro ně především. Pro fanoušky komiksu a pro historiky, kteří se zajímají o to, jak se komiks na našem území vyvíjel. V tomhle případě ale nečekejte sekvenční umění, ale primárně jednopanelové vtipy, které jsou nám stále velmi blízké. Pokud ne tedy obsahem, tak alespoň formátem.

Knihu "Humory" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat