2015-04-01

#883: Na hradě Bradě - 75 %


Na hradě Bradě
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2015. Vydání má 92 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Klára Smolíková
Kresba: Jan Smolík


Klára Smolíková a Honza Smolík nezahálejí a dál vydávají. No dobře, v tomhle případě možná ani tak zahálet nemuseli, protože "Na hradě Bradě" je kniha sebraných příběhů, které měly nejprve vycházet ve "Čtyřlístku", ale to by tu dvojice nesměla ve stejné době (rok 2005), publikovat už "Viktorku". V kresbě Tomáše Chluda tak vyšel pouze jeden šestistránkový komiks "Bertík a Bibi - Poklad starého Brady", který se ale neuchytil, hlavně ze strany vydavatelství, a tak zůstalo pouze u něho. Klára a Honza to zkusili jinde a obrátili se na "Sluníčko". Tam to vyšlo a tvůrčí dvojice se tak mohla pustit do svého dalšího komiksu.

Oproti prvnímu komiksu došlo k určitým změnám - čtyřlístkovský pokus měl šest stran, ale pro potřeby "Sluníčka" bylo nutné krátit na dvě strany. Celá sebraná kniha "Na hradě Bradě" pak obsahuje právě pouze dvoustránkové příběhy, které všechny kreslil Honza Smolík. Kromě toho, že bylo nutné se přizpůsobit formátu, bylo také nutné se obrátit na trochu mladší čtenáře. A tak se může stát, že některé zápletky budou staršímu dítěti a hlavně dospělému znít trochu jednoduše a mírně klišovitě. Někdy i trochu více. Není pak těžké odhadnout celou pointu ještě před jejím vyřčením. Nemyslím si však, že to bude problém u menších dětí. Pokud už nebudou komiksy znát ze stránek "Sluníčka". Ty, které ale "Sluníčko" nepamatují, touhle sebranou knihou dostávají možnost si příběhy užít.

Hlavními postavami jednotlivých dvoustránkových stripů, jsou Betík a Bibi, kteří žijí na hradě Bradě se svými rodiči. Nejedná se tedy o příběhy ze současnosti, ale spíše ze středověku, který je ale hodně pohádkový. Přesto se autorům celkem příjemně daří zachytit dobu, kdy televize ještě neměla ani nakročeno k tomu, aby měnila naše životy. Prostředí je pak velmi hezké a hlavně je skutečně využíváno pro příběhy. Není to jen kulisa, ale je to živoucí struktura, která funguje jako odrazový můstek, ať už pro cesty mimo hrad, anebo pro zkoumání zapadlých místností a tmavých půd. Díky tomu je zde prostor pro existenci různých pohádkových bytostí, které skvěle do světa zapadají a nikterak z něj negativně neční. Vytváří se tak funkční, pohádkový svět, na který máte důvod se těšit, protože vždy objevíte něco nového.

Hlavním problémem příběhů je mnohdy právě jejich délka, která neumožňuje, aby se děj nějak více košatil, ale je nutné vše ukončit právě na vymezeném prostoru. Nečekejte tedy návaznost mezi jednotlivými příběhy, jedná se spíše o vtípky, které většinou mají pointu, ponaučení, apod. V tomhle je Klárka Smolíková opět výborná. Pokud má na konci nějakou moralitu, tak je to vždy podáno tak, že to neurazí nikoho, ani dospělého čtenáře. Primárně tak platí, že jsou příběhy příjemné a hravé, dětsky naivní, ale přesto napínavé a místy strašidelné, i když ne tolik, aby to malého čtenáře opravdu znepokojilo.

Už jsem přece jen trochu mimo cílovou skupinu, na kterou se komiks zaměřuje, ale přesto musím říct, že jsem se u něj bavil a několikrát mě rozesmál. To vůbec není špatné na něco, co původně vycházelo ve "Sluníčku", nemyslíte? Klára Smolíková svými příběhy nenudí a hlavně se neopakuje, Honza Smolík zase na druhou stranu skvěle opakuje jednotlivé postavy, které vám přirostou k srdci, a chcete vědět, co budou dál prožívat. Je škoda, že byli autoři omezeni počtem stran, ale s tím se nedá nic dělat, pokud je to požadavek. Oni se s ním vypořádali a představili dětem nové postavičky, které budete rádi číst, a vaše děti s nimi budou rády prožívat jejich dobrodružství. Navíc se sem tam něco dovědí. A vy třeba také.

Knihu "Na hradě Bradě" zakoupíte na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat