2015-03-10

#867: Zámek a klíč 3: Koruna stínů - 100 %


Zámek a klíč 3: Koruna stínů (Locke & Key: Crown of Shadows)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 (tvoří uzavřený příběh) v minisérii "Crown of Shadows" od listopadu 2009 do července 2010 u IDW Publishing. Souborně v originále komiks vyšel jako "Crown of Shadows" v roce 2010. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez

K téhle sérii prostě nemám co dodat. Nejraději bych napsal, že to je prostě tak skvělý komiks, který nepotřebuje komentář, ale to byste si přece jen moc nepočetli. I když názor na sérii by to vyjadřovalo celkem přesně. Na každý díl se těším - a jak to tak vypadá, budou přibývat rychleji - ale přesto ve mně hlodá něco, co mi říká, že to přece nemůže být až tak dobré, že je to jen vzpomínka, která nabobtnala do příliš krásných rozměrů. Jenže pak knihu otevřu, podívám se na kresbu Gabriela Rodrigueze a sem unešený. Vracím se do světa, který se mi líbí, který miluji, který je děsivý, ale krásný. A to jsem ještě ani pořádně nezačal číst. Když se začtu, tak už to jsou vypravěčské orgie a já se nemůžu od knihy odtrhnout, ač bych ji zároveň četl nejradši co nejdéle.

Když už ale píši recenzi, tak je to celkem dostatečný náznak toho, že jsem knihu dočetl. Ano, skutečně se mi to podařilo, až příliš rychle, a já jsem si zase užil světa Zámků a klíčů. Comics Centrum vydalo tento třetí díl prostřednictvím své nové edice "Na přání", v které vycházejí komiks jen tehdy, pokud si je do určitého termínu objedná minimálně 500 lidí - více v tomto článku. Kniha "Zámek a klíč 3: Koruna stínů" se stala takovou vlajkovou lodí, protože je prvním komiksem, který tímto způsobem vyšel. Podařilo se sehnat dost lidí i pro třetí díl série "Ú.P.V.O." a v současné době ještě můžete přispět na třetí díl série "Goon". Jsem velmi rád, že se zrovna "Zámku a klíči" zadařilo, protože to je opravdu komiks, který by tu neměl chybět.

Ve druhém dílu se stalo opravdu hodně a my jsme se v plné parádě setkali se záporákem. Víme, jakou má podobu - vlastně podoby - víme, že je to skutečně šmejd par excelence, ale nevíme, co ještě provede. Kulišák je skutečně prvotřídní záporná postava. Z jeho chování vám běhá mráz po zádech, a to i díky tomu, jak jsou některé scény s ním nakresleny. Plíží se, je stínem, je někde v pozadí. Vždycky vás z něj zamrazí a budete se bát toho, co předvede. Nechcete, aby někomu ublížil, ale je to nevyhnutelné. Jen budete doufat, že někdo ublíží i jemu. Tentokrát se Kulišák drží trochu stranou, protože velká část dění se zaměřuje na Kinsey, která získává nové kamarády. Díky nim si pak můžete projít skvělou, akční a napínavou scénu v jeskyni.

Dostává se ale i na další postavy. Primárně je ale - celkem logicky - zaměřeno na všechny Zámkovi. Tyler je velkej brácha a snaží se držet rodinu pohromadě, hlavně se starat o Bóďu. Společně objevují další taje rodinného sídla, ale také to, že jejich matka má pořádné problémy. Konkrétně s alkoholem. I ona dostává ve třetím díle svůj prostor a především pak v šesté kapitole zjišťuje, jak funguje jeden z dalších klíčů, které jsou ve světě této série k nalezení. Jeho fungování je skutečně zajímavé, ale to ještě nevíte, co způsobuje jeden pořádně velký klíč. Fantazie Joe Hilla se zde skutečně utrhla ze řetězu a je to strašně moc dobře, protože on jako kdyby si ani nevymýšlel nové prvky, on má všechno vymyšlené tak skvěle, že mu to prostě pasuje dohromady. Každý nový klíč je součástí funkčního světa. Až dočtete, budete chtít další díl podobně, jako chce feťák dávku.

Joe Hill vrhá postavy do zajímavých situacích, které jsou samy o sobě děsivé, tajemné, anebo alespoň akční, nabité děním. Jenže bez Gabriela Rodrigueze by to byla jen poloviční práce. V tomhle případě to skutečně platí naplno, protože Gabriel Rodriguez je polovinou úspěchu. Jeho specifická, líbivá a ladná kresba, je naprosto skvěle pasující k celému pojetí. Vytváří se onen pohádkový dojem, který je jen prohloubením hororové atmosféry. Jako kdybyste sledovaly dobrý americký horor, jenž je schopen nejen zaujmout, ale celou dobu vás udržet v napětí, protože jsou dokonale střídány klidnější pasáže (opakující se panely s bohatými dialogy) a akčnější pasáže (panely se méně opakují a je v nich méně textu). Ono to vypadá jednoduše, ale není to až tak banální. Třeba taková pátá část vás svými panely překvapí a ohromí.

Tady opravdu už není moc co dodávat. "Zámek a klíč" je jedním z nejlepších komiksů, které u nás v posledních letech vycházejí, což se projevuje i na tom, že jsou jednotlivé knihy velmi vyrovnané. Comics Centrum knihu vypadalo opět jen v pevné vazbě a musím říct, že sérii ty pevné desky prostě sednou. Ten pocit, že držíte v ruce něco důležitého, něco dobrého, se tím ještě umocňuje. Navíc, nemusíte mít strach, pokud jste si knihu neobjednali v předstihu, na stránkách Comics Centra je stále ještě možné ji zakoupit (nakladatelství nechalo vytisknout i něco, co by mohlo mít na prodejně). Další kusy jsou i různě na internetu, například v knihkupectví Arkham. Těch výtisků venku nebude asi tolik, tak bych si raději pospíšil. I když oni s tím lidé budou trochu kšeftovat. Snad se vám podařilo výtisk zajistit předem, protože tohle je čtení, které se neomrzí.

Komiks "Zámek a klíč 3: Koruna stínů" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Zámek a klíč 1: Vítejte v Lovecraftu"
"Zámek a klíč 2: Hlavohrátky"

Žádné komentáře:

Okomentovat