2014-10-20

#766: Sláine: Poklady Británie - 80 %

Sláine: Poklady Británie (Sláine: Treasures of Britain)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2013. Původně vycházelo na pokračování v letech 1995 až 1997 v magazínu "2000 AD" v číslech 950 až 956, 958 až 963, 995 až 998, 1001 až 1010 a 1024 až 1031. České vydání má 220 stran a prodává se v plné ceně za 549 Kč (brožovaná) a 789 Kč (vázaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (brožovaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (vázaná).

Scénář: Pat Mills
Kresba: Greg Staples, Clint Langley a Dermot Power

Sérii "Sláine" jsem nějak moc nesledoval. Párkrát jsem ji viděl v "Crew2", ale nějak moc si ani nepamatuji, co jsem vlastně četl. Nějak jsem neviděl nic skvělého v tomhle bijci, kterého jsem měl prostě za jednoho dalšího borce, namakance, který má příběhy o tom, jaký je frajer. No, možná jsem ho prostě na první pohled podcenil, a to hodně. Kniha "Poklady Británie" mi ukázala, že tohle je víc než zajímavá série, která má mnohem jímavější příběhy, než jsem si představoval. Sláine je postava, která není jen o tom, že se pořád s někým bije, a pokud by se dal s někým srovnat, tak asi s Thorgalem, i když z tohoto porovnání vychází Sláine přece jen jako trochu béčkovější postava.

Je to dáno tím, že on je opravdu hodně mlátičkou, ale ty příběhy, v kterých se objevuje, jsou mnohem hlubší, než na první pohled vypadají. Mytologie se zde prolíná s mystikou a z toho všeho je vytvářena směs, která je poměrně třaskavá a hlavně celkem originální. Podobně jako "Soudce Dredd" je i "Sláine" série, která byla původně vydávána v magazínu "2000 AD". Jedná se tak o kratší, plus mínus osmistránkové kapitoly, které dohromady tvoří rozsáhlejší příběhy. Kniha je podobně jako "Soudce Dredd: Prokletá země" rozdělena na rozsáhlejší příběhy, které jsou tentokrát v barvě, což se ke Sláinovi dokonale hodí, protože se spíše jedná o malbu, která tak nějak prohlubuje prožitek z celého prezentovaného světa, který je krásně pohanský, což je mnohdy výrazně zdůrazňováno.

První příběh, který se v knize objevuje, se jmenuje "Jméno meče". Nejedná se však o uzavřený příběh, protože pokračuje ve druhé části nazvané "Vládce zmatečnosti". Rozdělené jsou pak především proto, že první část měl na starost kreslíř Gregg Staples, který se docela vyžívá ve snaze realisticky, i když předimenzovaně zachytit lidské tělo. Jeho malba je pak v kontrastu s kresbou Clinta Langleyho, který se naopak vyžívá v lince, a je vidět, že má radši evropskou kreslířskou školu než tu americkou. Pokud se pak příběhu týká, Pat Mills nás zavádí do své verze legendy o Robinu Hoodovi. Je mnohem mystičtější a podivnější, než jak by se dalo čekat. V první části řeší především to, že se Sláine znovu setkává s verzí své milované, ve druhé části se pak řeší skutečně démonické souboje, kdy máte pocit, že jste se opravdu ocitli v nějaké legendě temného charakteru.

Proč mě ale kniha nakonec dostala a proč jsem se těšil z toho, že ji mohu číst, to byl třetí příběh nazvaný "Poklady Británie" a kreslený Dermotem Powerem. Ten je svým výtvarným pojetím blíže spíše Staplesovi, ale nic to nemění na tom, že tady je to v první řadě příběh, který mě zaujal. On je v konceptu celkem jednoduchý. Sláine se dostává do poartušovské doby, aby sjednotil všechny poklady Británie a nastolil tak určitou rovnováhu. Různé artefakty a rozsáhlý quest za jejich nalezením, nové pojetí artušovské legendy, tohle do téhle série patří. Navíc v temné výtvarné stránce to vyznívá skutečně dokonale a vy opravdu máte pocit, že tohle je něco, odkud na vás vykukují pohanští bohové. Sláine takový má být a Pat Mills ho se svými spolupracovníky přesně takového prezentoval. Tady máte pocit, že čtete něco originálního, jedinečného, ač to staví na příbězích klasických.

Vyhýbat se sérii "Sláine" byl z mé strany především předsudek, nebo prostě strach z toho, že to nebude zajímavé, že ta kresba je až moc divná (rozuměj neamerická) na to, aby mě mohla chytnout. Jenže se stačí jen přesvědčit - a není to tak těžké. Vzít si knihu a číst. To jsem nakonec udělal a přesvědčil jsem se o tom, že tohle je komiks, který rozhodně stojí za pozornost a který má tu kresbu jen proto, aby se skvěle vytvořila atmosféra a vlastně kompletní Sláinův svět. Asi by to chtělo, abych si zajistil nějaké starší sešity tohoto specifického hrdiny, který se na první pohled tváří jako ukrutný bijec, ale ony jsou důležitější příběhy než samotná postava. Příběhy, které jsou místy velmi vtipné, skoro se mi chce říct, že v shakespearovské tradici.

Žádné komentáře:

Okomentovat