2014-09-02

#732: Soudce Dredd 1: Prokletá země - 65 %

Soudce Dredd 1: Prokletá země (Judge Dredd: The Complete Case Files 2)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2012. Původně vycházelo jako  čísla 61 až 115 série "Judge Dredd" v rámci magazínu "2000 AD". Souborně kniha vyšla jako "Judge Dredd: The Complete Case Files 2" v roce 2010. České vydání má 324 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.
Scénář: Pat Mills, John Wagner a Chris Lowder
Kresba: Brian Bolland, Dave Gibbons, Mike McMahon, Brenden McCarthy, Brett Ewins, Garry Leach a Ron Smith

Soudce Dredd není moje oblíbená postava, ale pořád ho mám raději než takového Loba. Asi je to tím, co představuje. Je to forma ultimátní spravedlnosti, kdy máte před sebou policajta, který udělá všechno pro to, aby byla spravedlnost vykonána. Tenhle princip má prostě něco do sebe. Spravedlnost je pojem, který je možné pojímat různě a ne každý na něj má stejný názor jako ostatní. Dredd představuje zákon a zákon je pro něj spravedlností. Je v podstatě policistou, soudcem a částečně i katem, i když toho, kdo si to nezasluhuje, by nutně nesejmul. Je to takový pořádný tvrďák, který má svoje principy a samozřejmě i přilbu, kterou hned tak nesundá. A pokud, tak jeho obličej stejně neuvidíte.

"Soudce Dredd" je série, která pravidelně vychází v magazínu "2000 AD", a to od jejího druhého čísla. Jedná se tedy o největší stálici tohoto týdenního magazínu a nejúspěšnějšího komiksového časopisu Velké Británie. Velká část britských komiksových tvůrců, kteří se později dostali do Ameriky, začínala právě zde. Dredd je příběhem, který tak má skutečně dlouhou historii a nakladatelství Crew se rozhodlo, že nás se Soudcem seznámí skutečně pořádným špalkem. Jedná se o omnibus, kde je celkem 55 původních čísel, která vyšla v podstatě jako dva rozsáhlé uzavřené příběhy. Tím prvním je titulní "Prokletá země", druhým pak "Den, kdy zemřel zákon". Hlavně ten druhý název je hodně dobrý.

Co se za pojmenováními vlastně skrývá? Jsou to skutečně rozsáhlé kusy, kdy každý zabírá více méně polovinu. Komiks vychází týdně a připadá na něj v každém čísle 6 až 8 stran, což se projevuje i na rozdělování do jednotlivých kapitol. První příběh jich má tedy celých 25. Sledujeme Dredda, který se vydává do Mega-City Two, aby pomohl místním obyvatelům se zlou nákazou. "Prokletá země" je pak vlastně takový road movie, kde šlo jen o představivost tvůrců a toho, co je všechno napadne. Některé části jsou zajímavé, jiné méně, což je dáno tím, že někdy to vypadá, že už tvůrci skutečně nevěděli, co by, a tak natahují, aby měli o čem vyprávět i příště. Tohle je navíc jeden z těch příběhů, kde není důležité, jak to skončí, ale jaká bude samotná cesta. Ta je místy příjemně béčková, místy celkem drsná, místy možná až trochu zbytečně filosofující.

Druhý příběh je z trochu jiného těsta, protože více méně celou dobu zůstáváme v Mega-City One, ale spolu s Dreddem je potřeba se vypořádat nebezpečím, které plyne z řad samotných soudců. Objevil se jeden, který má zájem na tom, aby ovládl celé město a stal se svrchovaným vládcem, doslova šíleným diktátorem, anebo ještě lépe šíleným císařem, protože ta spojitost s šílenci na římském trůnu je víc než patrná. Příběh má své problémy, ať už je to v délce, místy banální a opakující se zápletce, anebo v tom, že se ve finále až zbytečně omlouvá to, jak soudci jednali. Přesto je zde onen filosofující obsah mnohem lépe podán a čtenáře přiměje k tomu, aby se zamýšlel nad tím, kde je spravedlnost a jak platí ono klasické "Kdo bude strážit strážce".

Moje první rozsáhlé setkání se Soudcem Dreddem není tak v konečném důsledku vůbec špatné, ale na druhou stranu je na něm strašně vidět, že je to série, která vychází na pokračování, čemuž je publikování přizpůsobeno. V souborném vydání jsou pak scény, které se opakují, přerušení, která jsou zbytečná, ale s tím se dá celkem snadno smířit. Větší problém je pak skutečnost, že místy může příběh snadno nudit a jsou až moc rozpitvávány linie, které by mohly skončit dříve. Třeba dinosaury mám rád, ale v tomhle podání už jsem se místy skutečně nudil a doufal, že to brzy skončí. Jsem zvědavý, jestli se dočkáme ještě dalšího omnibusu.

Žádné komentáře:

Okomentovat