2014-09-03

#733: Hra o trůny: Grafický román 1 - 80 %

Hra o trůny: Grafický román 1 (A Game of Thrones: Volume 1)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2012. Původně vyšlo v roce 2012 jako "A Game of Thrones: Volume 1". České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Scénář: Daniel Abraham podle románu George R. R. Martina
Kresba: Tommy Patterson

"Hru o trůny" jsem nečetl. Mám tedy na mysli celou ságu "Píseň ledu a ohně", která je pro mnoho lidí známá díky seriálu pouze jako "Hra o trůny". Popravdě, neviděl jsem ani seriál, takže jsem ke komiksu mohl přistoupit jako naprosto nezaujatý. Byl jsem zvědavý. Pořád jsem zvědavý, protože o "Hře o trůny" se mluví jako o něčem převratném, stejně tak o původní sáze. Já si říkám, že ve fantasy už snad ani není možné vymyslet něco převratného, na druhou stranu se Martinovi musí nechat, že vytvořil svět, který je velmi rozsáhlý, který má svá pravidla a který má zajímavé příběhy. Pokud bych měl soudit podle komiksu, George R. R. Martin nevytvořil převratné dílo, ale napsal výbornou fantasy, která se skvěle čte, s mnoha postavami a dějovými liniemi vás pořád drží, abyste se nenudili a chtěli víc.

Převést do komiksu něco tak rozsáhlého, kde je mnoho postav, rozhodně nebyl úkol jednoduchý - navíc když vám na krk pořád dýchá autor předlohy, který si na výsledek pěkně dohlíží - ale musím říct, že mě až překvapilo, kolik postav se podařilo vytvořit, a to takovým způsobem, abyste je od sebe snadno rozeznali. A navíc se komiksovým adaptátorům podařilo i to, co chtěli - jejich postavy nejsou jen recyklace televizního seriálu, ale jsou své, mají svou vlastní podobu. Jako člověka nezaujatého mě to těší, protože nemám představu nijak zásadně poznamenanou seriálem. Někdy pak musím udělat menší konfrontaci, abych mohl srovnávat, které pojetí postav mi sedne více.

O původní sáze je jistě možné hovořit jako o epické fantasy, a tak je logické, že to chtělo vytvořit epické fantasy i v komiksu. A to se skutečně podařilo. První kniha před nás staví hlavně seznámení s postavami, ale už se zde něco děje, už zde jsou zvraty a některé postavy čekají pořádně těžké chvíle. Ale na to nejhorší nejspíš teprve dojde. Už tady se však ukazuje, že Západozemí je pořádně krutý svět a o násilí, které je spojené s bojem o moc, zde nouze nebude. Stejně tak je to ale sexy svět, kde jsou nesmírně krásné ženy, a stejně tak nesmírně jsem já rád, že tohle není komiks pro děti a že ta nahota tu je, protože bez ní by to bylo chudé, nefungovalo by to. I tohle k fantasy patří a trochu to odkazuje na "Conana" a klasické příběhy meče a magie.

Tam koneckonců "Hra o trůny" patří, protože zde rozhodně o meče jde a o magii nakonec také, protože už na základě úvodu je jasné, že zde nějaké ty nadpřirozené potvory budou. A to je dobře. Já mám rád monstra a různé démony, příšery, duchy, atd. První svazek se však drží ještě hlavně u lidí a představuje nám Západozemí, které je rozděleno na sedm království, kdy my se nacházíme převážně v tom největším a nejméně pohostinném. Zimohradu vládne rod Starků, ale podle všeho jsou zde další hráči, kteří chtějí změnit chod dějin, a to prostřednictvím osoby současného krále, který na Zimohrad přijíždí. Těch postav je ale mnohem více a podíváme se i do ostatních království. Rozehráno je dobře, intriky jsou na prvním místě, a tak nezbývá, než se těšit na další díl, který snad nějaké ty uzly zápletek rozváže.

Zajímavé postavy, konspirace, nedořešené osudy některých postav, nejasné směřování jiných, tohle jsou prvky, které vás nutí, abyste četli dál. Pokud vás fantasy nebaví, asi vás to nechytne, na druhou stranu určitá středověká přesnost je tady cítit a může to i zaujmout, pokud vám stačí trochu těch na první pohled realistických prostředí. Té magie je zde skutečně minimum, ale o zajímavé osudy nouze není. Kniha je navíc ještě doplněna poměrně rozsáhlou částí o tom, jak se komiksová adaptace tvořila. Tohle je pořádné nahlédnutí pod pokličku a myslím, že zaujme všechny, které tvorba komiksu alespoň trochu zajímá. Především Tommy Patterson předvádí skvělou práci, což se ukázalo už v době výběru kreslíře. Ano, jeho kresba je někdy až moc pěkná, ale proč ne? Mně tohle k fantasy sedí. Takže sága "Píseň ledu a ohně" za mě v komiksovém provedení rozhodně palec nahoru.

Komiks "Hra o trůny: Grafický román 1" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Egmont.

Žádné komentáře:

Okomentovat