2014-08-05

#712: Krajina půlnočních stínů - 85 %

Krajina půlnočních stánů (Midnight Nation)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v brožované vazbě v roce 2009. První vydání vyšlo pod Comics Centrem v pevné vazbě v roce 2004. Původně vyšlo jako čísla 1 až 12 minisérie "Midnight Nation" u Top Cow v letech 2000 až 2002. České vydání má 304 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč, první vydání pak za 999 Kč.

Scénář: J. Michael Straczynski
Kresba: Gary Frank a Michael Zulli

J. Michaela Straczynského jsme si představovali především jako toho, kdo má na svědomí novodobého Spider-Mana, který se znovu stal jedním z nejlepších a nejoblíbenějších mainstreamových superhrdinů. Po Michaelově odchodu od série to vypadalo, že Spidey půjde do kopru, ale překvapivě se opak stal pravdou a Spidey se drží stále mezi nejprodávanějšími komiksy a také kvalitativně to vypadá celkem dobře. Ovšem ještě před tím, než se Straczynski pustil do stěnoleza, vytvořil komiks, který budu recenzovat dnes – "Krajinu půlnočních stínů".

"Krajina půlnočních stínů" vypráví o člověku, který ztratí svou duši. Má rok na to, aby se ji pokusil najít a vyjednat zpátky. Musí putovat přes celé Státy s tajemnou ženou, jejíž osud nám není úplně představen, ale má to svůj smysl, který bude prezentován až na konci. David Grey je na první pohled obyčejný detektiv, jehož život nabral smutné obrátky. Žena ho opustila, má jen práci, kterou jedinou měl celou dobu. Neuvědomuje si to však v takové síle, dokud nepřijde o svou duši.

Komiks je neskutečně osobní a Straczynski ho tvořil v podstatě dvacet let. Dvacet let, než přišel na to, co jím chce říct. Tohle zjistíte jedině ve chvíli, kdy dojdete až na samotný konec cesty. Někdy je cesta dlouhá, ale pouze na jejím konci, pouze pokud ji zvládneme, zjistíme, o čem to vlastně celou dobu bylo. Musím si teď udělat trochu reklamu, protože v tomhle směru je trochu podobný i můj příběh "Cesta", který najdete na mých internetových stránkách.

Líbí se mi Straczynského cesta, protože to není jen obyčejný příběh, ale skutečně příběh s hloubkou, která je pro klasický mainstreamový komiks netypická. Také se nejedná o klasický mainstreamový komiks, i když kresba tomu tak trochu nasvědčuje. Je až moc líbivá, ale dá se na ni dobře zvyknout, protože postavy jsou kresleny tak, že vám přirostou k srdci. Jsou tu sice takové klasické nutnosti jako ženy, které jsou až moc smyslné, muži, kteří jsou až moc namakaní, ale díky rozsahu příběhu se s touto kresbou nakonec sžijete a v momentech, kdy chce být komiks temný, kresba rozhodně není tím, co to kazí, ale zvládne atmosféru ještě umocnit.
Alternativní obálka prvního vydání, druhou byla obálka použitá i pro vydání druhé

"Krajina půlnočních stínů" je komiksem, který vás překvapí. Tohle není úplně ten Straczynski, jak ho znáte. Je zamyšlenější, je místy depresivnější. Jenže právě tohle je to, co z komiksu dělá výjimečné dílo. Pokud chcete komiks, kde se budou předvádět superhrdinové, tomuhle se vyhněte, ale pokud si chcete trochu zapřemýšlet, pokud chcete, aby měl komiks dopad na vaše emoce, pokud chcete, aby vás přiměl uvažovat o životě, zkuste "Krajinu půlnočních stínů". Ona to dokáže.

Žádné komentáře:

Okomentovat