2014-08-06

#713: Noe 2: Vše, co se plazí po zemi - 75 %

Noe 2: Vše, co se plazí po zemi (Noé 2: Tout ce qui rampe)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2011 jako "Noé 2: Tout ce qui rampe", druhý díl ze čtyř. České vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Darren Aronofsky a Ari Handel
Kresba: Niko Henrichon

Docela jsem byl zvědavý na to, jak tenhle komiks pokračuje, protože kniha "Noe 1: Trest za krutost" mě rozhodně zaujala tím, jak jsou zde prezentovány klasické formy příběhu o Noemovi a jeho arše. Tohle je naprosto jinak pojatý příběh, který ale není o nic méně krásný. Je v něm, naštěstí, mnohem méně ze samotného náboženství a bůh se z příběhu trochu vytrácí. Jeho přítomnost je minimální, i když samozřejmě dochází k událostem, které by bylo možné označit snadno za božské, ale vzhledem k pojetí je možné je stejnou měrou označit za fantastické. Právě tohle je asi nejlepší označení komiksu "Noe". Je to filosofující fantasy.

Filosofující je vhodný přívlastek, protože přece jen samo náboženství je filosofií, respektive filosofickým směrem. Příběh o Noemovi ale v sobě nese víc než jen náboženský příběh, především příběh o tom, kdo si zaslouží žít a proč. Tohle je na té legendě zajímavé. Svět je natolik zkažen, že potřebuje obnovu. To je dobrá metafora, stejně jako skutečný stav. Co když existuje něco jako obranný mechanismus Země, kdy ta se rozhodne, že když už je příliš narušována, využije tento systém, aby se vše spláchlo, obnovilo? Je to myšlenka, která už je na hranici filosofie a sci-fi, na druhou stranu stojí za zvažování, protože tohle je příběh, který není specifický pouze pro židovskou nebo křesťanskou víru.

Noe je postaven před velkou zkoušku - s pomocí obrů, kteří jsou ve skutečnosti padlými anděli, má postavit archu, která zachrání zvířecí druhy, Noema samého a jeho rodinu před potopou světa, která má přijít. Je však jasné, že až tak jednoduché to nebude, protože kromě zvířecích druhů, kdy se může zachránit jen jeden pár od každého, je tu ještě člověk, který se chce zachránit v množství maximálním, protože to je prostě lidská vlastnost. Obětovat se? To ani omylem. Pokud, tak jedinec, ale nikdy ne skupina. Ano, komiks je poměrně černobílý, stejně jako je takový i film, ale copak tohle nepatří k legendám a podobným mýtickým příběhům?

Lidé jsou zde vykresleni skutečně hnusně a funguje to dokonale. Noe je zde velký hrdina, který se snaží zachránit skutečný svět, ten krásný. Nechci říkat přímo ten dobrý, protože na člověku je strašně moc vidět že není dobrý, že definice dobrého se v jeho případě hodně ohýbá, a to i v případě jeho dětí. Nezbývá pak naprosto jiné východisko než destrukce, anebo... ale to si necháme na další díl. Druhý díl končí u toho, že archa je hotová, začíná pršet a na Noema, jeho obry a rodinu se chystá pořádný útok ze strany lidí, kteří také chtějí přežít. Komiks je dostatečně napínavý a akční, aby vás dokázal strhnout, ač myslím, že tím hlavním prvkem není dobrý scénář, ale především kresba Nika Henrichona. Do scénáře už se trochu promítá, že je nutné jej držet v určitých konkrétních mezích a nezacházet za mantinely biblického příběhu, což je rozhodně škoda.

Jako škoda se to ukázalo ve filmu, který jednoduše nefunguje. Je rozehraný velmi dobře, ale to, jak se dál rozvíjí, tomu prostě nesedí. Je velmi temný, ale najednou dochází k nesmyslnému zvratu, který je prostě spojen jen s tím, že tak jsme zvyklí tenhle - a nejen tenhle - příběh vyprávět, a proto nemůžeme jinak a musíme jít stejnou cestou. Kdyby se Aronofsky rozhodl jít jinou cestou, být experimentálnější ve vyprávění, je to neskutečně silný příběh, ale on zůstal tradiční, což asi není špatně, ale díky tomu vytvořil jen trochu jinou adaptaci se skvělým charakterem Noema a vizuálně zajímavě pojatým příběhem. Vizuál je skvělý i v případě komiksu a já jsem zvědavý, jak se to podaří zakončit v komiksové podobě, protože rozdíly mezi komiksem a filmem zde přece jen jsou. Ještě dva díly na nás čekají.

Komiks "Noe 2: Vše, co se plazí po zemi" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics blogu najdete recenzi na "Noe 1: Trest za krutost".

Žádné komentáře:

Okomentovat