2014-08-01

#710: Captain America 2 - 80 %

Captain America 2 (Captain America by Ed Brubaker Omnibus vol. 2)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2012. Obsahuje původní čísla 10 a 15 až 24 páté řady série "Captain America" a "Captain America 65th Anniversary Special" a "Winter Soldier: Winter Kills". České vydání má 360 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Mike Perkins, Steve Epting, Javier Pulido, Marcos Martin, Lee Weeks, Stefano Gaudiano, Rick Hoberg a Jesse Delperdang

Po knize "Captain America 1" jsem začal tuhle postavu mít velmi rád, protože jsem zjistil, že opravdu dokáže být zajímavá, když je v rukou správného autora, který je schopný vzít to nejlepší z její nejslavnější doby, ale přitom ji přenést do moderního světa. V podání Eda Brubakera je Captain America v podstatě tragickým, váhajícím hrdinou, který si není jistý tím, že do současného světa patří. Snaží se najít místo, kde by mohl fungovat, ale minulost se v jeho podání vrací a doslova ho mlátí do obličeje. První kniha vyprávěla o tom, že se vrátil Bucky Barnes, Stevův starý, vlastně mladý parťák z druhé světové války. Jenže se nevrátil jako přítel, ale jako speciálně vycvičený žoldák. Steve Rogers se musí smířit s tím, že svět je ještě o něco horší místo než doposud.

Jenže Zimní voják byl jen jeden projekt, který byl v prvním omnibusu sledován. Hlavní příběh se kolem něj točil, ale nezapomínalo se ani na Red Skulla a Alexe Lukina, dva muže, kteří chtějí bojovat o světovou moc. Právě v této druhé knize se jejich intriky rozjíždějí naplno a my sledujeme, že se svět řítí do záhuby. Anebo alespoň do pořádného srabu. Brubaker využívá výbornou postavu Sin, která v jeho podání a v kresbě Mika Perkinse získává teprve ty správné grády. Je to taková ta šílená ženská, která celkem snadno připomene Harley Quinn, ale je možná ještě šílenější a hlavně vražednější. Brubaker si nebere moc servítky a nechává ji vydatně vraždit.

Captain America se snaží zjistit, kdo vězí za tím, co se děje, kdo se snaží dostat jeho a kdo stojí za Zimním vojákem a kam se ten poděl. Je toho na něj trochu moc, a to ještě ani pořádně neví, co se na něj skutečně řítí. Tím, co se na něj řítí, je totiž občanská válka. Součástí tohoto omnibusu jsou tři sešity, které patří do eventu "Civil War", tedy "Občanská válka", jak u nás komiks vyšel v knize "Ultimátní komiksový komplet 42: Občanská válka". Tady se konečně dovídáme trochu víc k tomuto rozsáhlému příběhu, který ale najde své skutečné finále až v třetím omnibusu, v knize "Captain America 3: Smrt". Ten název mluví sám za sebe.

Součástí knihy "Captain America 2" jsou dva speciální sešity. Tím prvním je "Captain America: Speciál k 65. výročí", který se vrací do druhé světové války a ve skvělé, krásně barevné a na první pohled trochu dětinské, ale skvěle padnoucí kresbě Javiera Pulida a Marcose Martina sledujeme jednu misi proti Red Skullovi. Mimochodem, ani to není něco, co by nemělo význam i pro další dění. Tenhle komiks je skvěle zábavný a přináší správnou, dobovou atmosféru s hrdiny, kterým se dá fandit. Je to naprosto jiné než Brubakerův Cap ze současnosti, což je jen méně fotorealistickou kresbou ještě umocněno.
Steve Epting

Druhým speciálem je "Zimní voják: Zimní zabíjení", který je až překvapivě emotivním příběhem o Buckym a jeho minulém i současném životě. Tohle je rozhodně něco, co stojí za pozornost a co vás k příběhu Capa a Zimního vojáka dokáže ještě víc připoutat. Flashbacky se zde skvěle střídají s přítomností, do které zasáhne i minulost v podobě jedné ze skvělých postav Marvelu. Úplně posledním příběhem v této knize je pak desátý sešit ze série "Captain America", který se nevešel do předchozího omnibusu, a to proto, aby zde byla zachována lepší návaznost příběhů. Desáté číslo se totiž vztahuje k jinému eventu, kterým byl "Klan M". O tom už jsme se také mohli dočíst v knize "Ultimátní komiksový komplet 32: Klan M". Desáré číslo "Captaina Americy" je jen jeden z těch příběhů, kde je popisován alternativní svět a alternativní vývoj postav.
Mike Perkins

V polovině roku 2014, kdy tuhle recenzi píši, se ukazuje, jak moc je "Ultimátní komiksový komplet" důležitý pro český trh a jak moc příběhů nám ukazuje a odhaluje. Díky němu získávají třeba právě příběhy v omnibusech Captaina Americy ještě hlubší význam, ještě víc víme o tom, co se dělo. To je dobře, že se to naše komiksové povědomí takhle rozšiřuje. Skvěle tomu pomáhá i bonusový materiál, kde je vlastně popsáno všechno zásadní, co Captain za dobu své existence prožil. Je to historie jedné postavy, na které je vidět, jak moc toho ušla, ale stejně tak je vidět, jak banální až blbé ty příběhy v komiksovém mainstreamu někdy jsou. Tohle však není případ Brubakerova Capa, protože tenhle scénárista pokračuje ve skvělé spolupráci s výbornými kreslíři a představuje nám Captaina ve skvělém thrilleru, kterému nechybí špionáže, akce, zrady, konspirace, ale také city. Co na to třetí kniha?

Komiks "Captain America 2" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Captain America 1".

6 komentářů:

  1. Omnibusy CA su perfektne (lespi je podla mna len Daredevil :-D ). Pekne na seba navazuju. KAzdopadne ak clovek nemal jendotku staci mat UKK zimneho vojaka. S autorom plne suhlasim... Je to super komiks a aj kniha, pekne spracovana.

    Naozaj je super ze ako s at doplna.. ak ste citalu UKK bude vsteko jasnejsie v knihe a zas naopakt to tiez plati...

    Mensie pozastavenie... Tak 10 rokov dozadu tu nebolo skoro nic, teraz tu mame 11 marvelackych Omnibusov, UKK, vela dalsich zostov, UKK... proste super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas - před deseti lety jen málo, prostě výběr, dnes už mnohem, mnohem víc.

      Vymazat
  2. Já mám doma komiks s Capem pouze sérii Ultimates 1 a 2 (4 knihy, Millar/Hitch) Tam mně Cap dostal na svou stranu, takže s ním začnu určitě i samostatně. Jen ještě nevím čím bude nejlepší začít, budu muset vzít ohled i na finance :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S ohledem na finance je určitě nejlepší sáhnout po UKK, kde vyšel Zimní voják, tedy první omnibus.. Je pravda, že omnibusy jsou finančně trochu moc.

      Vymazat
    2. Taky si říkám že to bude rozumná volba. Omnibusy časem, snad pak ještě budou. Každopádně díky za recenze, v Česku je takový web s takovou četností recenzí něco jako velký zázrak :)

      Vymazat
    3. Díky! Snažím se, aby to tady bylo neustále aktuální a nacpané recenzemi :-)

      Vymazat