2014-06-27

#670: All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu - 85 %

All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu (All-Star Western Vol. 1: Guns and Gotham)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě a v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "All-Star Western" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2012. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba), 599 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Justin Gray a Jimmy Palmiotti
Kresba: Moritat, Phil Winslade a Jordi Bernet

Když DC Comics v roce 2011 spouštělo restart "The New 52", byl jsem docela překvapený z toho, že se mezi 52 novými sériemi objevil právě "All-Star Western". Nemyslím si, že by western byl až tak oblíbeným žánrem, navíc jsem si moc nedokázal představit, jak se to bude vyjímat vedle klasických DC superhrdinů. Jenže jsem měl věřit Grayovi a Palmiottimu, kteří už na Jonahu Hexovi dělali už nějakou dobu, jak jsme se mohli přesvědčit v knize "Jonah Hex: Tvář plná násilí". Komiks "All Star Western" je pořád mainstreamový, ale zároveň je vhodný i pro ty, co mají rádi temnější příběhy. Pokud se týká westernu... no, s tím už je to slabší.

Jonah Hex je od prvního pohledu postavou, která nemůže být kladná, respektive naprosto klaďácká jako třeba Captain America nebo Superman. Má deformovaný obličej, a to ho předurčuje k tomu, že se charakterem řadí spíše k postavám jako Punisher. Jenže Jonah Hex je přece jen ještě svůj - není vyobrazován jako svalovec, ale jako podivný, tichý muž v konfederační uniformě, i když v jeho době už je nějakou dobu po válce. Přesto, že není na první pohled neskutečný svalovec, v bitkách si vede až příliš dobře a v přestřelkách ještě lépe. Specifická je i jeho osobnost, která je cynická, antisociální, ale přesto kouzelná a čtenáře si k sobě naváže. Tohle je ten šmejd, co střílí jen hajzly, šmejd, co má nějaký ten kodex cti, svůj vlastní, pro který je možné ho mít rád.

Jako milovník westernu jsem si přál, aby se příběh odehrával na Divokém západě, ale v tomhle směru mě oba scénáristé trochu zklamali, protože příběh se v podstatě celou dobu odehrává v Gothamu, alespoň tedy ten hlavní příběh, kde je hlavní postavou Jonah Hex. Kniha totiž obsahuje celkem šest sešitů série "All-Star Western", přičemž v těchto sešitech byli i kratší, vedlejší příběhy na pokračování. Ty se soustředí na jiné postavy a už jsou přece jen více westernové. Jsme tedy v Gothamu, ale na konci 19. století, takže nějaké kostýmované cvoky nečekejte, tohle je Gotham, který vzniká, a to na temných základech. Město je budováno z krve a podle toho to také vypadá. Hex se do města dostává pro to, že řeší případ. Není mu to po chuti, ale co má dělat. Peníze jsou peníze.

V Gothamu se Hex setkává s Amadeem Arkhamem - a není to jediné známé jméno, které v komiksu uslyšíte. Arkham se stává jeho společníkem a společně ve městě prožívají různá dobrodružství, která by bylo možné označit za temné detektivní thrillery, kde nechybí ani trocha nadsázky. Gotham je zde ale prezentován jako černé město, které je prorostlé zlem, s nímž se musí Hex utkat. Musí bojovat proti vrahům, únoscům dětí, ztraceným indiánům a dokonce i proti obludám. V tomhle směru jsou jeho příběhy příjemně béčkové, ale přesto dost zajímavé na to, aby vás strhli. Nechybí akce, hororovost ani zajímavé postavy, ať už silné nebo utiskované. Jako kdyby Hex nebojoval s jednotlivci, ale s celým městem, což je vlastně pravda.
Můj oblíbenec Jimmy Palmiotti

Hlavní příběh je doplněn dvěma vedlejšími, které scenáristicky také mají na svědomí Gray a Palmiotti, což zaručuje poměrně vysokou kvalitu. Tohle už jsou příběhy, kde se objevují i emoce, anebo více vtipu. "El Diablo" je spíše takový odlehčený příběh s fantasy prvky, "Barbary Ghost" pak spíše emotivnější ukázka toho, jak se také na Divokém západě žilo. Vytváří se zde celkem zajímavé postavy, které jsou ještě dále využitelné. Nejsou originální, ale právě westernové prostředí jim dává něco trochu nového, neobvyklého, alespoň tedy z hlediska mainstreamového komiksu. Pokud jste z těch, kteří si o téhle sérii mysleli, že je chyba ji vydávat česky, kupte si první knihu. Myslím, že hodně rychle změníte názor, protože je jednoduše dobrá a navíc zde nikdo nemá přiléhavé elasťáky. To ale neznamená, že ženy by tu nebyly sexy!

Komiks "All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

4 komentáře:

  1. Tohle byla jedna z věcí co mě v New 52 velice příjemně překvapila . Když jsem sjel pár prvních čísel tak jsem se těšil na další díl jak feťák na dávku . Pak ale bohužel někdy kolem 22. čísla Hex začal cestovat časem a velice rychle mě ta závislost přešla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je spoiler jako blázen :-) Ale tak než se tady ke 22. číslu dostaneme, všichni snad zapomenou. Musím ale souhlasit, cestování v čase je většinou to, co dokáže zabít hodně dobrých příběhů.

      Vymazat
  2. Vyslo v cestine vic dilu,kdyz uz se tady bavite o 22.cisle ? :)

    OdpovědětVymazat