2014-06-30

#671: Muzeum Čtyřlístek v Doksech

Jsem rád, že se našli autoři, kteří měli zájem anebo alespoň články, jež by chtěli zveřejnit na Comics Blogu. Tenhle týden budou dokonce dva. Tím prvním je článek o Muzeu Čtyřlístku v Doksech, který mi poskytl Fanda Mejstřík, za což mu velmi děkuji.

Muzeum Čtyřlístek v Doksech
František Mejstřík

Léto pomalu klepe na dveře a vchází. Nastává čas prázdnin a dovolených. Čas malin, jahod, borůvek a hub. Čas odpočinku, výletů a čas "okurkové sezóny". Někteří z vás vyrazí k moři a jiní vezmou za vděk tuzemským pobytem. Naše země má pořád co nabídnout, ať už to jsou krásné jižní Čechy, horské hřebeny a rozeklaná údolí, nebo malebný Máchův kraj v okolí Doks. Na poslední jmenovanou destinaci se zaměřím v několika dalších odstavcích.

Proč právě Dokeská pahorkatina, Máchovo jezero a jeho čarokrásné prostředí? Odpověď je poměrně jednoduchá, stal jsem se zaměstnancem cestovní kanceláře a hodlám vám sprostě prodat pobyt, či výlet do zmíněné lokality. Ne, tropím si nejapné žerty, a letní období, kdy se děje minimum událostí, už na mě asi také doléhá plnou silou.

Oblast Máchova jezera jak je zjevné ze samotného názvu tamního kačáku, pozitivně ovlivnila nejednoho básníka, spisovatele, malíře či kreslíře. Jaroslav Němeček, autor legendárního Čtyřlístku, byl natolik okouzlen krajem Dokeska, že se rozhodl příběh kresleného seriálu zasadit právě do zdejších kulis. V jeho fantazii se tak Doksy proměnily v Třeskoprsky, Máchovo jezero v rybník Blaťák a hrad Bezděz se přejmenoval na Bezzub. Jediné, co ve zdejší oblasti nenajdete, je dům ve kterém postavičky žijí, ten se nachází v Praze-Modřanech a jde o rodný dům Jaroslava Němečka.

Tudíž už nemůže býti divu, že Muzeum Čtyřlístku vzniklo právě v Doksech. Muzeum se nachází v půdních zrekonstruovaných prostorách Městské knihovny Doksy. Muzeum nemá bezbariérový přístup, a tak musíte vystoupat po širším schodišti, které se promění při cestě do podkroví v úzké, lehce točité schody. Zde se vám naskytne pohled na poměrně rozlehlou prostoru se stálou expozicí.

Expozice je věnována tvorbě Jaroslava Němečka. Najdete tu jeho práce, které jsou mimo rámec známého dětského komiksu "Čtyřlístek", ale převážně je muzeum zasvěceno právě jemu, neboť se jedná o autorovo životní dílo. Muzeum je maximálně přizpůsobeno dětem, jsou zde malé stolečky, dětské koutky, stavebnice, časopisy, počítače s připojením na internet a komiksem v digitalizované podobě. Celé podkroví vyplňují informační tabule, které přehledně mapují vznik a vývoj komiksu až po filmovou adaptaci "Čtyřlístek ve službách krále" z roku 2013. Na toulkách po překrásném okolí, zde můžete se svými dětmi, pokud jste rodiče, strávit příjemný čas, a to vše zdarma.

Já osobně jsem této možnosti využil a nechal si poskytnout azyl před rozpálenou ulicí města Třeskoprsky. Kluk se ztratil v dětském koutku a zabavil se hraním si se stavebnicí. Samozřejmě hned po tom, co zapózoval v červeném voze Čtyřlístku a v rychlosti prohlédl expozici. Přeci jen děti neudrží dlouho pozornost a rády si hrají. V tomto směru je muzeum výborně podchyceno, výstava není suchopárně pojata, a pokud by se některé děcko přeci jen znudilo hrou, má možnost si prohlédnout expozici a něco se dozvědět. "Škola hrou", jak už razil Jan Ámos Komenský, tak proč by nemohlo být také muzeum pojato hrou, obzvláště, když je primárně určeno dětem.

Do podkroví proudily dětské výpravy jedna za druhou. Při prohlídce jsem periferně sledoval mumraj a rej v půdních prostorách. V tichosti jsem obdivoval trpělivost a takřka sisyfovskou práci postaršího pána, který zde pracuje jako dozor, nebo vyšší moc. Dětem vytrvale ořezával tužky a pastelky. Sem tam povstal, aby malým návštěvníkům připomněl tabulky s nápisem "Zde nejíme, tady se zouváme" a jiné pokáral za to, že se opovažují vlastní invencí vylepšit dílo pana Jaroslava Němečka.

Samozřejmě ani já jsem neunikl bedlivému oku a poté, co jsem projevil skutečný zájem, se mi dostalo zvláštní péče. Se zájmem jsem si vyslechl historii muzea, vtipné příběhy a postřehy. Dozvěděl jsem se něco o dalších plánech a možném přesídlení a rozšíření muzea do větších a lépe vyhovujících prostor. Byla mi doporučena naučná stezka "Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku", která vede po žluté turistické značce kolem Máchova jezera. Byl mi nabídnut i prodejní stánek v téže budově, odkud jsem si odnesl publikaci s názvem "Po naučné stezce Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku", kterou jsem použil a trasu s rodinou prošel.

Z muzea jsem odcházel pozitivně naladěn, kluk se dožadoval pohádky "Čtyřlístek ve službách krále" a já mu marně vysvětloval, že zůstala doma na DVD. Nakonec jsem ho "dostal" na pořádný táborový oheň se špekáčky a výhledem na hrad Bezzub. Muzeum Čtyřlístku mohu vřele doporučit, najdete zde krásné chvilky odpočinku a pamětníci si mohou dopřát nostalgické návraty do ztraceného dětství. Více informací na http://muzeum.mksdoksy.cz/.


Žádné komentáře:

Okomentovat