2014-06-25

#665: Batman: Deset nocí KGBeasta - 75 %

Batman: Deset nocí KGBeasta (Batman: Ten Nights of the Beast)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako čísla 414, 417 až 422 série "Batman" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 1994. České vydání má 156 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jim Starlin
Kresba: Jim Aparo, Dick Giordano a Mark Bright

"Batman: Deset nocí KGBeasta" není až tak zásadním příběhem pro batmanovský svět. Příliš zásadních skutečností se nemění a nedochází ke zvratům, ale to nic nemění na tom, že se jedná o příběh velmi kvalitní, který představuje Batmana v takové podobě, která je pro něj nejpřijatelnější. Temný rytíř, který stojí na straně zákona a zároveň mimo něj, ale je přitom schopen pomáhat i při těch velmi důležitých případech, které v tomto případě mají i politický základ. KGBeastovi nejde o nic menšího než o zabití samotného prezidenta Spojených států, kterým není nikdo jiný než Ronald Reagan (původně příběhy vyšly v roce 1988).

Kniha "Batman: Deset nocí KGBeasta" je ve skutečnosti o dvou příbězích a na KGBeasta je zaměřeno pouze v jednom z nich. Batman se tedy nejprve musí vypořádat s ruským atentátníkem, aby se následně postavil muži – nebo skupině? – který zabíjí ženy tím, že je znásilňuje a následně jejich rozřezané mrtvoly pohodí v popelnici. Oba příběhy jsou v knize jasně orámované a oba jsou také ukončené, takže se nemusíme bát, že o něco přicházíme. Nakladatelství Crew přejalo příběh v celé jeho kráse.

Když už jsem u toho českého vydání, tak co mu rozhodně nemohu vytknout, to je překlad. I kvalita tisku je výborná, brožovaná vazba sice může po nějaké době přijít o svou konzistentnost, ale tak s tím se prostě nedá nic dělat - ta moje zatím drží i po několika letech. Můžeme být rádi, že u nás i takové komiksy vycházejí. Problém je ale s několika stránkami a s kvalitou panelů. Zde je vidět, že nejde o chybu tiskárny nebo sazby, ale Crew dostala špatně naskenované materiály. S tím se už moc udělat nedá, a pokud, tak to chce hodně úsilí a financí, takže některé panely vypadají jako vytištěné na jehličkové tiskárně. Kvalita příběhu se naštěstí nemění.

Na komiksu "Batman: Deset nocí KGBeasta" je patrné, že se snaží akcentovat tehdejší dobu a obavy. Z příběhu je cítit Studená válka a strach z terorismu. Jako terorista se profiluje Arab. Samotná skutečnost, že záporákem je monstrum, které si vychovala KGB, je ukázkou určité klišovitosti, která se v žánru politického thrilleru objevovala a objevuje nadále. Rusové jsou prostě ti špatní. K Batmanovi politický thriller úplně nesedí, alespoň mně ne, ale rozhodně neříkám, že je kvůli tomu příběh špatný. KGBeast je pořád klasickým záporákem, jen možná až moc klasickým, nemluvě o určité menší podobě s Banem.

Na příběhu – hlavně tom s KGBeastem – je hodně patrné, že zde ještě přetrvává duch komiksu 60. a 70. let, ale ten je přece jen upozaděn. Dostává se na povrch například v závěru příběhu s KGBeastem, kde má člověk pocit, že se dostal do starého špionážního seriálu. Přesto to funguje a ještě více pak funguje příběh druhý, kde Batman vyřeší případ zabijáků žen. Konec není úplně originální a novátorský, ale i tak je pořád silný.

Žádné komentáře:

Okomentovat