2014-06-24

#663: Batman: Ticho II - 70 %

Batman: Ticho II (Batman: Hush, volume 2)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2005. Původně vyšlo jako čísla 613 až 619 série "Batman" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2004. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 490 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur (jedná se o souborné vydání z roku 2012).

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Jim Lee

"Batman: Ticho I" byla komiksová kniha, která rozhodně zaujala. Batman se musel postavit problému, který se zdál větší než on sám. V Gothamu se objevil nepřítel, s nímž není radno si zahrávat. Je tajemný a zdá se, že nedopadnutelný. Jako kdyby plánoval všechno dopředu a Batman neměl šanci ho dopadnout. Ne, dokud nebude celá hra dokončena a nepřítel sám neodhalí všechny karty a s nimi i svou totožnost. Mezitím Batman pátrá a dostává se do konfliktů s dalšími záporáky svého univerza.

Jim Lee dostal na hraní skutečně všechny nejdůležitější postavy Batmanova světa, a tak ty, na které se nedostalo v prvním díle "Batman: Ticho I", poznáváme právě zde. Dojde i na Ra’s al Ghula, jeho dceru Talii, která má jinou důležitou roli v komiksu "Batman a syn", a samozřejmě také na Edwarda Nigmu neboli Riddlera. Samozřejmě, nesmím opomenout, že je odhalena pravá totožnost vraha, který se skrývá pod jménem Ticho. Odhalení není až tak překvapivé, jak by Loeb asi chtěl.

Finální vyústění je asi největší problém celého komiksu. Celou dobu má komiks dobrou atmosféru, očekáváte, co vlastně asi přijde, no a pak, když to konečně přijde, jste přece jenom docela zklamaní. Čtenář má pocit, že si Loeb hodně přizpůsobil vesmír Batmana a vytvořil pro něj postavu, která mu chyběla do toho, aby byl komiks takový, jaký potřeboval. Na J. Michaelovi Straczynském se mi líbilo, že bral Spideyho svět a jeho minulost, kterou jsme znali. Loeb si minulost vytvořil. Tohle je prostě komiks. Každý autor si může jet podle sebe, pokud mu to studio dovolí.

Co je na komiksu "Batman II: Ticho" jednoznačně pozitivní, to je neustále skvělá kresba Jima Leeho. Ten člověk prostě umí. Když se podíváte na jeho Batmana nebo Supermana, jsou to jednoduše superhrdinové, silní muži, kteří se nevzdávají. V případě Catwoman a dalších žen, které se zde vyskytují, si zase čtenář užívá jejich krásu, jejich křivky, které jsou prostě komiksově dokonalé. Do světa DC nepatří ženy s malými prsy, tam jsou všechny vyvinuté, jak jen muži chtějí. Je škoda, že mainstream nám musí až tak upravovat realitu. Člověk se nemůže divit, že jsou DC a Marvel často kritizovány za sexistický přístup.
Jim Lee

"Batman: Ticho" je poměrně kvalitní příběh, přece jen, taková přehlídka superhrdinů se zase hned tak nevidí. Jeph Loeb je scénáristou, který si koncerty se všemi postavami může dovolit, což předvedl ještě několikrát. Proč být malý, když to jde ve velkém? Navíc, kresba Jima Leeho si zaslouží co největší počet postav, kterými může čtenářovo oko oblažit. Tohle je prostě jedna z nejlepších mainstreamových kreseb, které jsou nádherně detailní, a to nikoli pouze v rámci postav, ale i díky propracovávanému pozadí.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Batman: Ticho I".

Žádné komentáře:

Okomentovat