2014-04-25

#600: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (6. část): Kruan a služebníci Zla - 70 %

Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana
Vydalo nakladatelství XYZ v pevné vazbě v roce 2013. České vydání má 344 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč. Kniha je sbírkou komiksů, které původně vycházely v časopise "ABC" a v dalších publikacích. Obsahuje tyto příběhy:
Knihu můžete zakoupit s výraznou slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Vlastislav Toman
Kresba: Michal Kocián

Když máte "Zlatou knihu komiksů Vlastislava Tomana", dočtete příběh "Kruan a bohyně" a potom otočíte na další stranu, kde na vás čeká komiks "Kruan a služebníci Zla" v kresbě Michala Kociána, je to právě ta kresba, co vás jako první trkne. Taková změna od kresby Františka Kobíka je prostě až moc výrazná. Jenže v době, kdy komiks "Kruan a služebníci Zla" vycházel, už Kobík nebyl mezi námi a nakonec ani nebyl prvním kreslířem, který na tomto příběhu pracoval. "Kruan a služebníci Zla" je jedním z těch komiksů, které vůbec neměly snadnou historii a jeho vydání se docela protahovalo, respektive bylo poznamenáno několika událostmi.

Poměrně brzy po vydání příběhu "Kruan a bohyně" začal Vlastislav Toman přemýšlet o pokračování, které by se věnovalo dětem Zářících. Ty by mohly prožívat dobrodružství spolu s Kruanem a ostatními. O tomhle pokračování v první řadě mluvil s Kobíkem, ale časopis "ABC" si vymohl, aby se konal konkurz na kreslíře, kterým se nakonec stal Filip Škoda. Komiks "Kruan a pozemšťané" s Tomanovým scénářem a Škodovou kresbou skutečně vycházel (viz obrázek výše) a měl 18 dílů. Vzhledem k předchozím komiksům je to přece jen trochu méně, což bylo dáno tím, že vydávání bylo právě s 18. dílem zrušeno. Tato verze z roku 1998 není ve "Zlaté knize komiksů Vlastislava Tomana", je zde verze, která vycházela v letech 2009/2010, a to právě v kresbě Michala Kociána.

V nové verzi se příběh konečně dočkal dokončení, a to v celkem dvaceti kapitolách ale s tím, že každá kapitola má dvě strany. Jedná se tedy se 40 stranami o nejdelší příběh, který byl o Žluté planetě nakreslen. Je ale pravdou, že Kociánova kresba je přece jen trochu rozmáchlejší a neomezuje se na menší panely, stejně jako se neomezuje na jejich pravidelnost. Využívá panely různých tvarů, stejně jako si hraje s jejich překrýváním a případně s přesahem ilustrace do jiného panelu a mimo panely na bílou plochu. Musím říct, že se mi kresba líbí. Je moderní, pravda sem tam docela statická, ale Michal Kocián ví, že se komiksová kresba za roky posunula a nebojí se vkročit do mainstreamových vod, což je patrné například na muskulaturách mužských těl a na vyvinutosti těl ženských. Jak říkám, zamlouvá se mi to.

A tak logicky to, co mě docela zklamalo, bude scénář. Je to bohužel tak. Začátek je výborný, i díky kresbě je to docela hororové, ale to, co je zde rozehráno, to, co by mohlo konečně vést k nové, pořádné zápletce, je nakonec v podstatě zapomenuto a v závěru už se jedná jen o klasické vyústění komiksu s Kruanem. Na začátku se propadá země, jsou zde podivné kořeny, jako kdyby zde byl nový tvor, něco velmi nebezpečného, ale pro finále to má minimální význam. Škoda, ty zažité koleje jsou celkem unavující. Je to právě kresba, která příběh posouvá trochu výše a já jsem si užil i ten otevřený konec. Že by ještě někdy vzniklo pokračování? No, zatím není, a tak se v příštích částech seriálu o komiksech Vlastislava Tomana můžeme podívat na tři výpravy do Ztraceného světa.

Komiks "Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

2 komentáře:

  1. A to už na stranách Ábíčka vychází další pokračování...

    OdpovědětVymazat