2014-03-28

#559: Modrá Crew 10: Thorgal - Černá galéra - 80 %

Modrá Crew 10: Thorgal - Černá galéra (Thorgal: La galère noire)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2001. Původně vyšlo v roce 1982 jako "Thorgal: La galère noire", čtvrtý díl série "Thorgal". České vydání má 48 stran a prodávalo se v plné ceně za 139 Kč.

Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński

"Thorgal" je série, která mi stačila přirůst k srdci, a tak jsem rád, že se ke mně dostalo i tohle trochu starší - zase ne tak moc - české vydání, které vyšlo v rámci série "Modrá Crew", v jejímž průběhu - celkem deset čísel - se čtenáři mohli seznámit s příběhy nejen Thorgala (vyšly díly "Lukostřelci", "Nad jezerem beze dna" a "Černá galéra"), ale také s příběhy o Hellboyovi, Lobovi, Sláinovi a Batmanovi se Soudcem Dreddem. Crew tak byla prvním nakladatelstvím, které se po nakladatelství S. Press (v roce 1990 vydalo "Dítě z hvězd") rozhodlo pokračovat v téhle zajímavé francouzské sérii. Jak se bohužel ukázalo, série je prokletá a zatím se nedaří, aby nakladatelství, které začalo vydávat další díly, v tomto vydávání dlouhodobě pokračovalo.

"Černá galéra" je v pořadí čtvrtým příběhem, který byl v sérii vydán, a začíná se jím psát cyklus "Brek Zarith", který pokračoval ještě v pátém a šestém čísle. "Nad jezerem beze dna", což je příběh, který také vyšel v "Modré Crwi", je sešitem předcházejícím, ale jedná se o příběh samostatný, který není do některého z cyklů zařazen. I když název "Černá galéra" jasně odkazuje na to, že by se měl děj odehrávat na moři, na začátku to tak vůbec nevypadá. Thorgal si žije poklidně ve vesnici, kde ho přijali, i když ho pořád mají za vikinga, ale pomáhá, pracuje víc než kdo jiný, a tak ho nejen trpí. S Aaricií je šťastný a čeká s ní nový přírůstek. Co víc by si mohl přát? Tak určitě ne zhrzenou nápadnici.

Ta se zde najde. Jedno šestnáctileté hůdě se do Thorgala zamiluje. Je to taková ta holka, co nechce tvrdnout v zastydlé vesnici, ale chce ven, chce za dobrodružstvím. A tak se snaží přemluvit Thorgala, aby spolu utekli. Ten je ale samozřejmě příliš věrný a čestný, než aby to udělal. To ale vede k událostem, které by si nemohl představit ani ve zlém snu. Nejprve je křivě obviněn, pak je odvlečen jako zajatec na loď (už víme proč "Černá galéra"), bojuje s gepardem, hodně vesluje, zaplave si, no a abych moc neprozrazoval, je toho ještě hodně, co v tomhle díle musí udělat. Je škoda, že v ruce nemám pokračování, i když pátý a šestý díl vyšly v roce 2003 pod hlavičkou nakladatelství BB/art a Crew.

Jean Van Hamme ukazuje, jak na poměrně malém prostoru 48 stran dokáže rozpracovat neskutečně napínavý, zajímavý, exotický a akční příběh, kde se toho skutečně děje tolik, že ani nemůžete věřit, tomu, že je to jen jedno číslo. Navíc, i když se stane tolik, příběh se neuzavře. Všechno, co se děje, má smysl, jsou zde návaznosti, a jedinou slabou stránkou je to, jak se vlastně Ewing na konci tak rychle a s takovou silou dostal do vesnice. Jean Van Hamme rozhodně nezklamal, a i když nám na začátku představuje spokojeného muže, který žije život v míru, projde si tolika změnami a takovými krutostmi, že by to bylo na jeden život dost. Čtenář má ale rozhodně co číst. Neskutečná škoda, že se tahle série neprodává. Ano, kresba je trochu staromilská, barvy sem tam hodně zvláštní, ale k "Thorgalovi" jdou prostě dokonale. Pořád doufám, že se něco změní a ta série u nás jedno vyjde celá. Doufat v to snad můžu, ne?

Na stránkách najdete recenze na komiksy:

Žádné komentáře:

Okomentovat