2014-03-25

#554: Malý princ a Planeta Lakrimavor - 75 %

Malý princ a Planeta Lakrimavor (Le Petit Prince 13: La Planète des Lacrimavoras)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo v roce 2013 jako "Le Petit prince 13: La Planète des Lacrimavoras", třináctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Diane Fayolle

Mladá fronta i v novém roce pokračuje ve vydávání komiksové série podle legendární knihy "Malý princ". Nebo abych byl ještě o něco přesnější, pokračuje ve vydávání komiksové série, jež byla vytvořena na základě animovaného seriálu, který se inspiroval dílem Antoina de Saint-Exupéryho. Jedná se o první díl, který vyšel v roce 2014 a musím říct, že jsem rád, že série pokračuje, protože nápady zde pořád jsou a také tato nová kniha mě ujistila v tom, že se jedná o nadprůměrně dobrou komiksovou sérii pro děti.

Pravda, série má neustále stejné schéma, což je do jisté míry unavující, na druhou stranu pro ty, kdo mají rádi určitou pravidelnost a možná i monotónnost, je to přesně to pravé. To nejzajímavější, co na knize zůstává, jsou tak samotné světy, na které se Malý princ dostane. Tohle jsou světy, které nejsou nudně odvozené z jiných, již existujících. Samozřejmě, najdete zde prvky, které asi i budete znát, budou vám povědomé, ale přesto tyhle světy fungují jako celek, jsou zajímavé, nové a mají pravidla, na která se snadno chytíte. Nejinak je tomu na planetě Lakrimavor, na níž Malý princ vkročí se svou společnicí Liškou.

Lakrimavory jsou stromy, které na planetě rostou, stromy chránící obyvatele před ohnivým deštěm, který zde dopadá v pravidelný čas. Jedinou záchranu, kterou poskytují, je však třeba probudit. Lakrimavory se musí rozvinout, musí svými listy ochránit obyvatelstvo. Aby se listy rozvinuly, je nutný dostatek citobulů. Ty se vytváří jen ve chvíli, kdy vypravěčka sděluje publiku své příběhy díky fabulemům. Jasně, asi nemáte ponětí, o čem mluvím, ale i v tom je krása příběhu a v tomhle případě i překladu. Ten svět je natolik unikátní, že má své vlastní principy, ale i svůj vlastní jazyk.

I když jsem v úvodu řekl, že příběhy jsou v podstatě pořád stejné, respektive struktura se moc nemění, není to v tomto případě až tak pravda. Je zde méně hada, což je jedna příjemná věc, je zde trochu více akce, což je druhá příjemná věc, příběh je ve své středové fázi velmi napínavý, ale pak je zde i zajímavý zvrat v rámci mytologie celého světa této série. Ten se týká černých myšlenek. Je to velmi příjemné oživení celého příběhu. I proto dávám vyšší hodnocení než u dvanáctého dílu, který mě nijak moc nenadchnul. Tenhle díl prostě dokazuje, že série smysl má.

Komiks "Malý princ a Planeta Lakrimavor" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat