2014-02-14

#500: Bleach 3: Memories in the Rain - 75 %

Bleach 3: Memories in the Rain (Bleach: Memories in the Rain)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako kapitoly 17 až 25 v sérii "Bleach" (japonsky ブリーチ, v japonské transkripci Burīchi) souborně v roce 2002 u Shueisha, Inc. Kniha v originále nese název "Memories in the Rain" (anglický název, který je použitý pro české vydání, byl použit i pro japonské), tedy "Vzpomínky v dešti". České vydání se prodává v plné ceně za 189 Kč.

Scénář: Tite Kubo
Kresba: Tite Kubo

Po delší době se vracím k mangám a dalším sériím, které jsem měl rozečtené a které se tak krásně vyjímají na polici, kde mám věci k přečtení. "Bleach" byl mezi nimi a já jsem docela rád, že jsem se k téhle sérii znovu dostal. Když má člověk už nějakou tu mangu načtenou, všimne si, že jsou zde prvky, které jsou jednoduše společné pro větší množství příběhů a také v Japonsku je vidět, že se vytváří určitý mainstream, který se snaží napodobit různá vydavatelství a vytváří se tak příběhy, které postupně mohou přestat bavit. Takový "Motýlek" anebo třeba i "Kannonina ruka" mají prvky, které jsou právě v "Bleachi" dotaženy k dokonalosti. Tohle je prostě čiročirá zábava, chce se mi říct béčkového charakteru, protože tohle slovo mám neskutečně rád. Ale ono se hodí. Jede se zde na násilí, humor, pěkné holky. Co víc byste si od pořádného béčka přáli?

Tite Kubo ukazuje, že do béčka je možné vložit i pořádné emoce, i když je pravdou, že zrovna tahle emotivní složka mu v tomhle případě úplně nefunguje. Příběh je stále zaměřen na Ičigu, který se smiřuje s tím, že je Sběračem duší. Když se v blízkosti objeví Hollow (v podstatě zbloudilá duše), je on tím, kdy ji sebere, i když je pravdou, že sklidí nebo sejme, jsou trochu lepší slova. Jeho nechtěná společnice a učitelka Rukia, která je zbavena svých schopností, ho musí neustále doprovázet, aby se ujistila, že se mu nic nestane. Není to tak jednoduché, protože jak to vypadá, Hollow číhají na Ičigu všude, a to dokonce i v den, kdy jde - jako každý rok - se svou rodinou uctít památku mrtvé maminky.

A právě smrt maminky je to, co se před námi primárně odehrává, k čemu se celá třetí kniha vrací. Ičigo je smrtí maminky stále hodně zasažena vysvětluje se hodně toho, proč je takový, jaký je. Kromě toho se ale také zmiňují další celkem zásadní informace, které budou mít dopad i pro další příběhy. Takže už teď je na co se těšit. Celý třetí díl pak směřuje k tomu, že se Ičigo musí postavit skutečně silnému Hollow a že to nebude souboj jako doposud. Proti sobě bude mít jednoho, který je jiný než ostatní, protože je silnější, je děsivější a je odolnější. To se také projeví v závěru, kde se nám o něco víc odhalí i z celého světa "Bleache" a vy si zase uvědomíte, že to, co je přímo před vámi, je zatím jenom vrcholek ledovce.

Tite Kubo vsadil na to, že třetí díl bude silný právě po své emocionální stránce. Tahle sázka mu vyšla tak na půl. Ten příběh je zajímavý, ale nějak máte pocit, že tohle je něco, co už jste četli nebo viděli. Ano, ty emoce zde jsou, ale tak nějak je to očekávané. Trochu je to narušováno neustálými vtipy, kterých je manga plná, ale ty k tomuhle japonskému mainstreamu patří. Navíc je to pořád šónen manga, která se asi bude primárně snažit o to, aby chlapce a mladíky pobavila a zahřála na jejich srdci, které touží po násilí a soubojích a pěkných dívkách a tvrdých hrdinech. Člověk dostane, co chce, a Tite Kubo vyniká v tom, jak dokáže zobrazovat různé démony. Ještě to trochu doladit s těmi emocemi a ono to ještě půjde na vyšší hodnocení. Série je dlouhá a ani zdaleka nekončí (i v Japonsku stále ještě vycházejí nové díly).

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bleach 1: The Death and the Strawberry"
"Bleach 2: Goodbye Parakeet, Goodnite My Sista"

Žádné komentáře:

Okomentovat