2013-12-31

#433: Komiksový rok 2013 v negativech

V tomhle článku bych chtěl shrnout nějaké ty horší prvky, kterých jsem si v roce 2013 u česky vydávaného komiksu všiml. Nechci se považovat za někoho, kdo komiksu bezmezně rozumí a jeho slovo je dané. Na to nemám tolik načteno, nemám ani tolik zkušeností. Přesto, mám tu Comics Blog, tak se hodí trochu zabilancovat i v tom negativnějším smyslu. V některých ohledech se mnou asi nebudete souhlasit, ale snažil jsem se o celkem objektivní pohled, i když svýma vlastníma očima.

Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky
Pro mě je tahle kniha tím nejhorším, co jsem v roce 2013 mohl číst. Nepřečetl jsem všechno, co u nás vyšlo, ale myslím, že jsem přečetl dost, abych mohl srovnávat. Komiks, který nebaví, neplní ani detektivní předpoklady, akční je minimálně a staví na podivně zpracovaných příbězích. Nakonec, můžete si přečíst moji recenzi.

Upíří polibky: Hřbitovní hry
"Hřbitovní hry" jsou spíš jen ukázka toho, že někdy kniha může prostě zklamat. Většinou se mi u komiksu nestává, aby u mě celkově propadl, obvykle si na něm něco najdu. Na tomhle to moc nešlo. Romantické, ale zároveň nudné, nezábavné, nevtipné. Je paradoxem, že prodeje zrovna téhle knihy má Zoner Press docela vysoké.

The New 52
BB/art vybírá komiksy, které jsou komerčně zajímavé, ale kvalitativně mě série, které u nás z gigantického projektu DC "The New 52" vyšly, nijak nepřesvědčily. Ano, "Batman" je skvělý, ty ostatní jsou ale strašně průměrné. Už jsem o tomhle viděl diskuse fanoušků, ale já si stojím za tím, že zrovna to, co u nás vyšlo je většinou maximálně obyčejný průměr. Přiznám se, že jsem ze současného mainstreamu celkem zklamaný a zachraňuje to "Ultimátní komiksový komplet", kde sem tam vyjde opravdu poklad. A ne, nejsem nutně marvelák.

Limitované edice
Do roku 2013 jsme jich měli minimum, ale následoval obrovský boom, který mělo na svědomí Comics Centrum a připojil se i BB/art. Osobně jsem byl nadšený, když se objevila první limitovaná edice v roce 2013, "Drsná škola", kterou jsem si koupil. "Ragemoor" mám také a pak ještě "Před Strážce". Není to ani polovina toho, co vyšlo. Limitované edice jsou finančně přepychové zboží a já jsem si uvědomil, že sice v sobě mám sběratele, ale v první řadě mi jde o příběh. U většiny limitek dostanete navíc jen jinou obálku, certifikát a někde napsáno, že je to určité číslo z určitého počtu. Nevidím v tom nic tak speciálního. Přesto se ukázalo, že lidé na limitky slyší, i když rozhodně ne všechny se vyprodaly. Překvapilo mě, že se nevyprodala limitka "Zámku a klíče 2", protože ta má aspoň něco navíc a s cenou to není tak hrozné. Trh přece jen není s limitkami přesycený, ale možná by to chtělo pro další rok zvolnit.

Oznámení BB/artu
Nakladatelství BB/art vydávalo v roce 2013 týdně jeden komiks. Neskutečné tempo, které předstihla jen Crew, která v tomhle tempu podle všeho bude pokračovat. BB/art se rozhodl, že vydávání omezí na 12 komiksů za rok, a to je maximum, nikoli nutně číslo, kterého bude určitě dosaženo. Uvidíme, kterých 12 komiksů by to mělo být - hovořilo se o posledním dílu "Y: Poslední z mužů", nových komiksech "Green Arrow" a "All-Star Western" z DC "The New 52". Je to ale rozhodně jedna z těch horších zpráv pro fanoušky, protože si bude muset počkat na dokončení některých zajímavých sérií jako jsou "100 nábojů" a podle všeho i "Transmetropolitan". Takovou třetí "Bandu" nebo třetí "Planetary" asi také nějakou dobu neuvidíme, pokud vůbec.

Nezájem o komiksy, o které by podle ohlasů měl být zájem
Tohle platí například o "Zámku a klíči", ale není to jen on. Lidé pořád psali, že by chtěli "Thorgala", ale neprodává se. A podobně je to i s "Donžonem". Fanoušci smutní, že série přestávají vycházet, ale proč by tomu tak mělo být, když ty prodeje za nic nestojí? A když už s vydáváním přestává i takový gigant jako Albatros, respektive jeho dceřinky, asi to něco znamenat bude. Je to škoda, protože z hlediska fantasy a dobrodružného komiksu se jedná o to nejlepší, co na trhu máme. Snad někdy v budoucnu se ještě dočkáme. Alespoň toho Thorgala.

Hledání českého mainstreamu pokračuje
Trochu to vypadá, že se díky Koplovi, Černému a Jeriemu někam dostáváme, na druhou stranu ta podpora českého komiksu je pořád celkem mizivá. Ano, je skvělé, že se Jerieho ujal BB/art, což bylo velké překvapení, stejně jako bylo překvapení, že se něco takového chystá. Ano, zajímá mě hlavně překladový komiks, ale přesto bych čekal, že na něco tak zásadního jako je candidovská trilogie narazím častěji. Jenže jak, když FB stránka série vznikla až na konci listopadu, tedy až po vydání komiksu? Chtějí se vlastně čeští autoři dostat k fanouškům, anebo jen počítají s tím, že ono se to prodá?  Tohle bych ale ještě rád shrnul ve svém ohlédnutí za českým komiksem v dalším článku.

6 komentářů:

  1. Tak zrovna situaci kolem českýho komiksu vnímám spíš za pozitivum (ve srovnání s předchozími lety) - konečně tu vychází "mainstreamové" věci a pomalu přestává platit, že je jen pro inťouše. Propagace je věc druhý, ta se tu dělat neumí.
    A to že se neprodávají kvalitní komiksy není bohužel vůbec nic nového

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že pozitiva tady rozhodně jsou, na druhou se pořád nejedná o stav, který by stál za chválení. Ještě bych je přechválil. Situace se zlepšuje, to je moc dobře, ale jak říkáš, ty kvalitní věci se pořád neprodávají, ať už jsou české nebo překladové, a to je prostě špatně.

      Vymazat
    2. Jenže s tím nic neuděláš, to se děje i v Americe.

      Vymazat
    3. To je pravda... Můžu na to jenom upozornit. Ale na druhou stranu, já jsem rád, že se kupuje alespoň něco. Třeba časem opravdu dojde k tomu, že lidi, co s komiksem teď začínají, čuchnou i k tomu, co není jen mainstream, respektive k tomu, co se teď tak dobře neprodává.

      Vymazat
    4. Já je chápu. Pokud jste poslouchali druhý podcast od Crwe, tak to vypadá, že se jim toho ve skladech válí hromady. Omnibusy nejedou a komiks týdně mi fakt přijde na místní poměry hodně přepálené. Možná kdyby vydávali černobílé stostránkové knížečky za půl sta a ne omnibusy v bezva provedení.

      Vymazat
    5. Jojo, souhlasím. On je tohle problém, ale jednoduše je to škoda. BB/art si to sám moc dobře nespočítal a s touhle jemnou kritikou teď musí počítat... Lidi jsou namlsaní. Je ale dobře, že stále bude něco vycházet!

      Vymazat