2013-04-19

#10: Drsná škola - limitovaná edice (fotogalerie)

Komiks "Drsná škola" jako takový jsem si již přečetl před tím, než mi dorazila limitovaná edice. Když už ale limitovaná edice dorazila, docela rád bych se podělil o to, co vlastně všechno obsahuje a jaké je provedení. Na první fotografii vidíte všechno souhrnně, co limitovaná edice obsahuje. Není toho málo a na 1 500 Kč to jde. Comics Centrum však poměrně rychle vyprodalo všech 100 kusů, které byly součástí limitované edice. 



Limitovaná edice pak samozřejmě obsahuje samotný komiks, o jehož kvalitách se můžete sami přesvědčit, protože ten v prodeji je. Jak ale vidíte na další fotografii, rozhodně ne každý komiks "Drsná škola" má pevné pouzdro, do něhož je uložen, aby se mu nic nestalo. A věřte, že by to byla škoda, kdyby k poškození došlo. Frank Miller se sice scénářem zas tak moc nepředvedl, ale Geof Darrow vytvořil takové panely, o nichž se dá mluvit jen v superlativech. To rozhodně ale není všechno.




Limitovaná sběratelská edice dále obsahuje plakát - velikost je jako dvoustránka komiksu "Drsná škola". Zachycuje jednu postavu v akci. Co je na plakátu velmi příjemné, to je skutečnost, že Comics Centrum se nijak zásadně nesnažilo narušovat plakát něčím jiným než popisem toho, o jaký komiks jde, a tak je logo vydavatelství pouze vlysem, tedy není nijak barevně provedeno. Je to detail, ale příjemný. Člověk má tak pocit, že je všechno čistší a vytvořené pro fanouška.




Co by to bylo za limitovanou edici, kdyby v ní nebylo i potvrzení pravosti? Certifikát o tom, že mám skutečně jedno z vydání sběratelské edice, je proveden na ručním papíru a musím říct, že to vypadá skutečně speciálně. I zde je pouze vlys označující vydavatele, ale hlavně nechybí označení toho, o jaké číslo se jedná (já jsem číslo 29) a podpisy vydavatelů. Při pohledu na tenhle certifikát si člověk může hned připadat docela výjimečně. Díval jsem se na Aukro a limitovaná edice se zde už prodává za 1 700 Kč. Tahle edice začíná mít cenu, takže rozhodně stojí za to si ji nechat. Časem by se na tom dalo vydělat, pokud nepatříte k těm, co mají edici skutečně pro její hlavní účel - sběratelství.


Poslední fotografie znázorňuje jednu z předních stran knihy, kde je nejen napsáno, že se jedná o speciální limitovanou edici, ale hlavně, je zde další vlys, a to nejen vyražený znak vydavatelství, ale především i pořadové číslo limitované edice. Snažil jsem se o co nejlepší zachycení číslo, je to skutečně číslo 29.



Osobně jsem docela rád, že limitovaná edice komiksu "Drsná škola" vyšla. Zase tolik speciální edic u nás nevychází, tak doufám, že se to postupem času začne měnit. Pro vydavatelství Comics Centrum to byla teprve druhá limitovaná edice. První byla limitovaná edice komiksu "Hellboy: Sémě zkázy", která byla vázaná v kůži. Tu jsem bohužel prošvihl, stejně jako jsem si nekoupil ani speciální edici komiksu "Batman: Ticho", která vyšla loni. Vypadá to, že bychom se každý rok mohli dočkat alespoň jedné sběratelské edice. To by stálo určitě za to.
Fotografie v plné velikosti najdete na: 

Žádné komentáře:

Okomentovat