2013-12-16

#422: Batman - Temný rytíř 1: Temné děsy - 50 %

Batman - Temný rytíř 1: Temné děsy (Batman - The Dark Knight Vol. 1: Knight Terrors)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované verzi v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 9 série "Batman - The Dark Knight" v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2012. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba), 599 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Paul Jenkins, David Finch, Judd Winnick a Joe Harris
Kresba: David Finch a Ed Benes

Tak ať je to za námi. Ono to skoro bude vypadat, že jsem proti superhrdinskému komiksu zaujatý, ale není to tak úplně pravda. Knihy "Batman: Soví tribunál" a "Batman: Soví město" hodnotím hodně vysoko, ale pravda, jsou to spíše výjimky. "Batman - Temný rytíř" je v tomto směru jen další sérií, která dosáhne, alespoň v této podobě, maximálně na průměr. Teď nehodnotím komiks obecně, ale mluvím o jeho postavení v rámci superhrdinského žánru. Po dočtení budete mít pocit, že to není nic skvělého, na druhou stranu si řeknete, že je to pořád lepší než "Detective Comics 2". Tím by se vlastně dalo vysvětlit, proč je hodnocení takové, jaké je, a nebylo by ani třeba říkat něco dál. Tak stručný ale samozřejmě nebudu.
Kniha "Temné děsy" se skládá z celkem devíti sešitů, které vyšly původně v sérii "Batman - Temný rytíř" v restartu "The New 52". Pro jistotu - jedná se o kompletní restart DC světa, kdy v roce 2011 se celkem 52 sérií DC Comics začalo psát znovu od čísla 1. Batman má celkem dost sérií a už podle názvu by tahle s temným rytířem měla být trochu... temnější. Možná i napínavější, drsnější než série ostatní. U "Detective Comics" bych očekával hlavně detektivní zápletky, tady možná spíš až thriller. Nedaří se to úplně dokonale. Proč, to řeknu dále. Na druhou stranu ale musím říct, že jsou scénáristé téhle knihy přece jen trochu lepšími spisovateli než Tony S. Daniel a dokáží napsat celkem ucházející příběh, který by se i thrillerem mohl nazvat.
Hlavní příběh tohoto komiksu je rozdělen do celkem osmi kapitol a název "Temné děsy" k němu sedí docela dobře. Trochu i v tom pejorativním smyslu. Všechno začíná celkem klasicky. Dojde k tomu, že utečou vězni z Arkhamu. Je to pořádný únik a je jasné, že tohle se bude řešit dlouho a odkazy na to jsou v dalších dílech a samozřejmě i v dalších sériích. Velká akce. Dojde ale ještě k něčemu nečekanějšímu. Kromě toho, že Joker nemá svůj vlastní obličej, což je jediné pozitivum série "Detective Comics", někteří padouši nejsou tací, jaké je čekáme. Jokera zmiňuji proto, že i on má určitou roli v tomto komiksu, i když ani v jeho případě to není tak jednoduché.
První, kdo se nám představí trochu jinak, je Harvey Dent. Trochu jinak znamená, že se z něj stal obří svalovec, který by klidně dokázal Batmana rozlámat na kousky, podobně jako se to kdysi povedlo i Banovi. I s tím se setkáme, což není zas tak divné, když už přijde na mlátivé borce. Tohle tedy stojí proti Batmanovi: Někdo dává klasickým padouchům speciální injekce, které z nich dělají mlátičky, jež se hned tak nezastaví. Zastaví je až krev, co jim začne téct z očí. Někdy i Batman potřebuje menší pomoc shůry. Co bychom chtěli, že? Batman prostě nemůže umřít, i když se to mnohdy zdá nevyhnutelné. Mimochodem, je celkem hezké, že se v téhle sérii připomínají i události před restartem, události, které jsou pro Batmanův svět celkem zásadní. Ukazuje se tak, že restart "The New 52" není až takovým restartem, jenom se prostě něco začíná znova a v něčem se nově pokračuje.
Scénáristům hlavního příběhu se celkem daří vytvářet napětí, hlavně nechávají docela mile otevřené konce, což pomáhá tomu, abyste se hned začetli do další kapitoly. Hlavní příběh se v této knize ale více méně uzavře a jen několik drobnější otázek zůstává na příště. Detektivní práce je zde řešena trochu více, možná i lépe než v "Detective Comics", což je tak trochu paradox. Problém je ale ten, že i když se rozehrává celkem zajímavý příběh, jeho pointa je naprosto nezvládnutá, naprosto banální. Máte pocit, že se někdo pokoušel napodobit styl Jepha Loeba, ale prostě už od začátku musel vědět, že ten konec bude neskutečně ohraný a skoro se mi už chce říct nevkusný. Ten průběh však není zlý, což je celkem dobré říct. Je prostě obyčejný. Komiksu pomáhá i kresba, která je místy krásná. Bane je zde naprosto úchvatný, dvojstránky, které jsou snad v každé kapitole, by se skvěle vyjímaly jako plakáty.
A tak je celkem jasné, na co tahle série jede. Jede na efekt. Celkem jí to vychází. Vychází to dost natolik, abyste jí mohli věnovat pozornost. Nedostanete skvělý příběh, dostanete celkem průměrný příběh s podprůměrným koncem, ale aspoň máte kresbu, která Batmanovi sedí. A ten Bílý králík, nebo vlastně ta Bílý králík je prostě nádherný kus ženské. Jasně, že všechny pózy, v nichž je nakreslena, jsou jak z "Playboye", aspoň si tvůrci na nic nehrají a předvádějí prostě to, co se od nich čeká. Mainstream. Celkem přímočarý, rádoby zajímavý, sexistický, s celkem velkým množstvím akce a špatným rozuzlením. Když nic víc nechcete, nemůžete být zklamáni. Více méně.
Alternativní obálka limitované edice
Poslední kapitola, která v knize je, je jednodílný příběh, který se vztahuje k eventu "Night of the Owls", k němuž se přidaly všechny batmanovské série a ještě některé další. Batman měl problémy se sovami a hlavně s Pařáty a o jednom takovém Pařátu je i tenhle krátký příběh. Vlastně se na "Night of the Owls" díváme z druhé strany, ze strany těch, kdo útočí. Jako součást eventu je to celkem zajímavý pohled, jako samostatný komiks je to průměrné jako celá kniha. Říkám si, že je až příliš těžké udržet kvalitu sérií s jedním hrdinou, když je těch sérií tolik a hrdina už je mezi námi takovou dobu. "Temné děsy" jen potvrzují, jak moc je to těžké. Nejdou úplně nudné, úplně vyčpělé, ale nemají k tomu zas tak moc daleko. U mainstreamu hodně zachraňuje kresba.

Komiks "Batman - Temný rytíř 1: Temné děsy" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

4 komentáře:

  1. Mám pocit, že v tunajších luhoch a hájoch sa rozšírila vcelku komická choroba vyčítať mainstreamu, že je mainstream. Na základe toho, že za nejakých sto rokov sa zjavil jeden Rok jedna, jeden Návrat temného rytiera, nejakí Watchmeni a zo dvadsať ďalších výnimočných komiksov, tak sa má podobné výnimočné dielo objavovať každý deň aspoň stokrát, inak je to fuj mainstream. Nuž, je to naopak a ako nedávno vydaná liga spravodlivosti, tak tento kúsok ponúka to, čo sa od superhrdinského mainstreamu očakáva. A je radosť, že to čitateľ aj dostane a môže veselo vypnúť. Chápem, že si ľudia môžu sťažovať, že voda je mokrá, že keď prší, tak zmoknú a keď sa výnimočne stane, že im tieto javy z vnímania uniknú, tak sú nadšení. Ale to sotva znamená, že voda je priemerná, nenápaditá a neviem, čo ešte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto, že jsou tu zmiňovaná díla, tak nemůžu dát hodnocení, které bude vysoko. Nezatracuji mainstream, ale vidím, že může přinést i něco víc - viz nový Batman od Snydera. Ale nejde jen o to, jsou další knihy, třeba tahle v sobě nic nemá. Ano, člověk u toho vypne, je to fajn, ale zrovna pointa tohohle příběhu je naprosto zabitá. Nechci nový Návrat Temného rytíře, chci jen něco, kde se budu moct bavit, což v tomhle případě ani moc nehrozilo. Zrovna jsem třeba dočetl "Batmana a Robina: Batman znovuzrozený" a ten je béčkový, zábavný, ale má i nápad.

      Vymazat
    2. A pritom Snyder v druhej knihe neprinisol zhola nič, naopak, hnusne využil obohratú šablónu, ktorú posledné roky cpú do každého príbehu s Batmanom, ktorý má byť akože zásadný. So všetkými zmŕtvychvstaniami a dmenntnými novopostaváckymi záporákmi okolo Brucea Waynea. Nič horšie, ako takéto sklamanie... Tu je to aspoň jasné, že každé klišé má svoje miesto a žiadne chýbať nie že nebude, ale nesmie.
      Pre mňa je to najlepšia batmanovská kniha, ktorá z NEW 52 vyšla, v tesnom závese so Sovým tribunálom. Potom už je to horšie.
      Chápem však, že jej nepatrí 100 percent. :)

      Vymazat
  2. Tak i podle mě je to druhý nejlepší Batman, co u nás z New 52 vyšel, což je ale dáno i tím, že "Detective Comics 2" je celkem průser... U "Sovího města" se mi líbí, že Snyder staví na svojí mytologii, že staví na tom, co vybudoval v první knize. Zklamání? Kniha je určitě horší než "Soví tribunál", na druhou stranu, jak říkáš, tohle je pořád mainstream a hlavně mělo jít o velký event, který bude patetický, což je více méně nezbytné. No, svůj názor v recenzi na Soví město dodám brzy = zítra :)

    OdpovědětVymazat