2013-12-16

#421: Nápady pana Semtamťuka - 75 %

Nápady pana Semtamťuka
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2013. Kniha má 112 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Svatopluk Hrnčíř
Kresba: Lenka Vybíralová


Asi každý v naší malé zemi minimálně viděl přebal nějakého čísla "Čtyřlístku". Já jsem dokonce i nějaká čísla četl, některá mám ještě doma. Ty příběhy si ale sám moc nepamatuji, a pokud my nějaké postavy uvízly v hlavě, tak je to samozřejmě titulní čtveřice. Myslím, že jsem v ruce nikdy neměl číslo, kdy by se objevil příběh s panem Semtamťukem a s jeho vynálezy. Jsem pak docela rád, že se s těmito příběhy mohu seznámit jinou cestou, tedy cestou souborného vydání, které vyšlo v roce 2013 u Mladé fronty. Nejedná se o úplně první souborné vydání jejich příběhů. K prvnímu došlo v roce 2006 knihou "Vynálezy pana Semtamťuka". Zde však příběhy kreslil ještě Adolf Born, jejich původní kreslíř. V knize "Nápady pana Semtamťuka" už se o grafickou stránku stará Lenka Vybíralová.

Svatopluk Hrnčíř je původním scénáristou celé série a spolu s novou autorkou se ke komiksům s panem Semtamťukem vrátil v roce 2000. Příběhy, které jsou v knize "Nápady pana Semtamťuka" vycházely v letech 2000 až 2004. Pokud mě internet neklame, jedná se o jediné příběhy, které spolu tito dva autoři udělali, pak už se Hrnčíř pustil do detektiva Preclíka. Lenka Vybíralová se věnuje i jiné než jen komiksové činnosti, je pak především ilustrátorkou.

"Nápady pana Semtamťuka" jsou ukázkou toho, jak může vypadat moderní komiks pro děti. Má několik atributů, pro které se mi hodně zamlouvá. Tím hlavním atributem je nápaditost. Imaginace tvůrců pracovala celkem zajímavým směrem a jednotlivé vynálezy pak prezentují krásnou ujetost. Takový krtek neboli vynález, který je zároveň vrtným zařízením i ponorkou, je krásným příkladem. Podobné vynálezy se objevují v každém ze sedmnácti příběhů a jsou celkem zábavné. Sem tam ale čtenáři přijde, že je toho možná splácáno už trochu moc a vedle skutečně podivného příběhu pak ono morální ponaučení, které většinou až tak nebije do očí, zaniká a nedává moc smysl. Samo o sobě pak může vyznívat spíše jako vtip.

Na kresbě je trochu patrné, že se inspirovala (hlavně pak z hlediska barevnosti) tvorbou původního kreslíře příběhů Adolfa Borna. Není to ale na škodu, protože Lenka Vybíralová jim dala své pojetí, svou vlastní linku, do jisté míry svou vlastní poetiku. Je to takové maloměstské prostředí, kde mohou vznikat dobrodružství. Jednoduše řečeno, všechny ty příběhy dokonale zapadají do "Čtyřlístku" a zároveň se do jisté míry vracejí i ke klasickým mládežnickým příběhům, protože mají velmi blízko k přírodě. V "Nápadech pana Semtamťuka" navíc existuje žánrový přesah, a tak zde máme rádoby historický příběh, sci-fi (koneckonců prvky sci-fi se objevují celkem často), a vlastně nechybí ani prvky strašidelné povídky. Pro děti jistě zajímavé, a to i ve své různorodosti.
Ukázka z původních "Vynálezů pana Semtamťuka" kreslených Adolfem Bornem

Musím říct, že moje první setkání s českým dětským komiksem po delší době dopadlo velmi dobře. Máme tu tvůrce, kteří jsou schopni vytvořit příběhy, a to i příběhy celkem moderní. Dle mého názoru je výborné, že "Nápady pana Semtamťuka" vyšly jako souborná kniha, protože jim to sluší. Uvidíte zde všechny příběhy, které vyšly a budete moct dětem vyprávět všechny najednou, anebo jeden pěkně za druhým. Jejich délka pak rozhodně není smrtící a já si říkám, že někdy je osm stránek opravdu hodně, respektive je možné na nich vyjádřit hezký a dlouhý příběh.

Knihu "Nápady pana Semtamťuka" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat