2013-12-09

#412: Pověst o Héraklovi - 55 %

zavřít
Pověst o Héraklovi (Legend - The Labours of Heracles)
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2010 jako "Legend - The Labours of Heracles" pod indickou značkou Campfire. České vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Ryan Foley podle řecké báje
Kresba: Sankha Banrjee

Co čekat od tohohle příběhu? Postavu Herkula nebo Hérakla miluji a obdivuji a vždycky se mi ze všech těch hrdinů líbil nejvíc. Určitě za to může i seriál s Kevinem Sorbem, o jehož kvalitách by se dalo napsat hodně, respektive málo, protože je to celkem příšerný seriál, jenže na co jsme měli jiného koukat, že? Prostě jsem se s tou postavou sžil a jeho úkoly jsou pro mě největší ukázkou hrdinství, odvahy a také vytrvalosti. Přemýšlel jsem, ještě než jsem komiks začal číst, co nového by tohle vydání a provedení mohlo nabídnout? Samozřejmě, že nic zásadního, což je trochu problém. Ano, pořád je to skvělá a krásná báje, ale spíš než cokoli jiného je tohle seznam jednotlivých Héraklových úkolů, kde něco navíc čtenář získává až s úkolem posledním.

Hérakles se stal hrdinou proto, že dokázal splnit dvanáct úkolů, i když jich mělo být ve skutečnosti původně deset. Tyto úkoly musel splnit proto, že zabil své syny a manželku, nebo jenom syny, případně ještě syny svého bratra. Tady hodně záleží na verzi, která je vyprávěna. Ryan Foley zvolil "jen" vraždu synů a manželky. Jednalo se však o vraždu v šílenství, které na něj seslala Héra, jíž se znelíbil už po narození. Hérakles je nemanželským synem Dia, což Héra nerozdýchala. Je pak trochu ironické, i když pochopitelné, proč se Hérakles jmenuje Hérakles. Jeho původní jméno je Alkeidés či Alkaios, Hérakles pak znamená ke slávě Héry, nebo slávy nabyl skrze Héru.

Jak jsem říkal, středobodem celé báje jsou jednotlivé úkoly. Tak jen pro shrnutí, zde jsou všechny Héraklovy úkoly, které musel pro Eurysthea splnit (za seznam děkuji autorovi článku na Wikipedii):
  • Zabít Nemejského lva
  • Zabít Hydru
  • Chytit Kerynejskou laň se zlatými parohy
  • Chytit Erymanthského kance
  • Vyčistit Augiášovy chlévy
  • Zahnat Stymfalské ptáky
  • Přivést Krétského divokého býka
  • Přihnat Diomédovy lidožravé koně
  • Přinést pás královny Amazonek
  • Přihnat dobytek obra Géryona
  • Přinést tři zlatá jablka ze zahrad Hesperidek
  • Přivést psa Kerbera, strážce podsvětí

Na komiksu je hezké, že do jisté míry navazuje na příběh "Perseus: Volání osudu", kdy se také jedná o vyprávění, které přednáší paní Demiarties mladému Prenditovi. Nutno říct, že tentokrát ani nevypráví tolik morální příběh, z kterého by se měl žák poučit přímo ve svém, ale jednoduše příběh z řeckých bájí. Vzhledem k tomu, jaký je rozsah komiksu, je jasné, že jednotlivé úkoly jsou zvládnuty celkem v rychlosti, ač by si každý zasloužil mnohem více prostoru. Myslím, že tohle je škoda. Je jasné, že autoři museli dodržet standard projektu, ale jak říkám, je to málo. Tahle báje by si zasloužila mnohem více prostoru, epičtější vyprávění. Tady jsem měl pocit, že se scénárista i kreslíř drželi zpátky a prostě přepisovali báji. Je to škoda, protože ani té akce zde není tolik, jak by být mohlo. V tomhle provedení dobré, ale je to adaptace bez nápadu bez srdce. Jediným momentem je závěr Héraklova příběhu, který má trochu srdce. Je to bohužel jen ten závěr, který se "Pověsti o Héraklovi" snažil dát trochu víc. Myslím, že to je promarněná příležitost.

Komiks "Pověst o Héraklovi" můžete zakoupit na stránkách Grady.

Žádné komentáře:

Okomentovat