2013-12-06

#410: Batman Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky - 30 %

Batman Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky (Batman: Detective Comics Vol. 2: Scare Tactics)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované verzi v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 8 až 12 a 0 série "Detective Comics" a "Detective Comics Annual 1" a  v rámci restartu "The New 52" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč (brožovaná vazba), 599 Kč (pevná vazba) a 999 Kč (limitovaná edice).

Scénář: Tony S. Daniel, Gregg Hurwitz a James Tynion IV
Kresba: Tony S. Daniel, Sandu Florea, Szymon Kudranski, Ed Benes, Rob Hunter, Julio Ferreira, Eduardo Pansica, Eber Ferreira, Richard Friend, Romano Molenaar, Pere Peréz, Henrik Jonsson a Joel Gomez (že jich bylo, co?)

Když už jsem si dovolil "Lize spravedlnosti" dát 50 %, tak nemůžu jinak, než jít v případě druhého dílu modernějšího provedení série "Detective Comics" ještě níž. Problém je v tom, že tenhle komiks má nejen špatný scénář, ale místy to nezachraňuje ani kresba, která je sem tam hodně špatná. To, co funguje ve hrách od Telltale Games ještě nutně nemusí fungovat v komiksu. K tomu postupně. Kniha se skládá z celkem velkého množství příběhů, což je dáno i tím, že původní sešity většinou obsahovaly krátký komiks navíc. Takže nejprve k tomu, co se objevilo v hlavní sérii a pak v sešitech ostatních.
První příběh nese titulní název a je to taková rádoby detektivní jednohubka. Batman je postaven před časové ultimátum a musí skákat tak, jak Scarecrow píská. Promenádují se před námi postavy, které jsou pro příběh méně důležité, další, které nejsou pro příběh podstatné vůbec. Když už má Selina Kyle halucinace, proč by to neměla být zrovna Poison Ivy, že? Tony S. Daniel má jeden velký nedostatek - a ukazuje to nejenom v tomto příběhu. Nedokáže vystavět detektivní zápletku, což je u série "Detective Comics" celkem problém. Jeho detektivní pátrání vychází z toho, že se důkazy k Batmanovi prostě dostávají, on není nutně hybatelem děje, ale prostě se tak nějak věci dějí. Všechno je neskutečně přímočaré, což je zároveň neskutečně ubíjející.
Další příběh by se dal omluvit, a to proto, že se jedná o jeden z komiksů, které byly součástí velkého eventu "Soví noc" ("Night of the Owls"). Dějově jsou "Sovy dobývají Arkham" přesto neskutečně prázdné. Batman se dostává do Arkhamu, aby před pařáty zachránil Jeremiáše Arkhama, který si tu vede svoji menší freak show. Jediné pozitivum tohoto sešitu vidím v tom, že se zde otevírá prostor pro další příběh, který je v této knize dokončen. Více méně. Z "Detective Comics" se totiž i v novém provedení pod hlavičkou "New 52" stala série, kde všechno může pokračovat, protože nic není nikdy tak uzavřeno, aby nebylo možné na to navázat. Tady se nechávají otevřená vrátka skoro na každé stránce, kdyby náhodou časem došly nápady. O to víc si pak zamilujete ukončené série, kde se autoři většinou neopakují.
Následuje příběh nejdelší, který je rozdělený na tři díly a který se vrací k postavě Mr. Toxica, jenž nám byl představen v předchozí knize. Tady se ukazuje, jak moc slabým spisovatelem Tony S. Daniel je. Kresby už se ujali jiní tvůrci a zas tolik jí vytknout nejde. Mainstreamová kresba má svoje kvality, vypadá dobře, je sexy. Pravidla jsou jasně daná. Panely by neměly být zbytečně prázdné, hodně se dbá na detaily a samozřejmě zveličování. Ženy nemají malá prsa, muži nemají nejspíš ani malé penisy, ale hlavně, hrdinové jsou namakanci, aby mohli bojovat se zločinem. Hubeňouři jsou odsouzeni ke smrti nebo jsou Alfred.
Příběh s Mr. Toxicem rozvrženým do tří kapitol je ukázkou toho, jak by se nikdy nemělo psát sci-fi. Spousta vědeckých informací, které jsou smysluplné, možná i ověřené, anebo jen získané sledováním "The Big Bang Theory". Ano, vypadá to moc hezky, stejně jako technologicky nemožně, prostě jde jen o to, aby měl čtenář pocit, že tohle je strašně zajímavý vědecko-fantastický příběh, čímž se skryje skutečnost, že to je jen blábol. Rozuzlení příběhu a odhalení toho, jak se s technologií vypořádat, je téměř až směšné. Skutečnost, že je do toho všeho ještě zavlečeno klonování a že záporák neumírá, ale je Batmanem odvlečen, je jen potvrzení toho, jak moc je to všechno obyčejné. Tony S. Daniel dostal úkol, a tak drží úroveň. Jeho příběhy mají na Batmanův vesmír vliv asi jako plivnutí na slanost moře. Tady si o to více uvědomíte, proč je Scott Snyder tak dobrým autorem a proč jeho příběhy ("Soví tribunál" a "Soví město") mají takový význam a proč je hodnotím tak vysoko.
Tímhle se nám ukončuje to, co je v knize ze standardního číslování série "Detective Comics", ale kniha obsahuje ještě dva sešity. Tím prvním je "Detective Comics Annaul 1", tedy první výroční sešit nové série. Jedná se o pokračování příběhu, který byl naznačen v komiksu "Sovy dobývají Arkham". Setkáváme se zde s postavou Black Mask, kterého sice trochu známe, ale zase ne moc. Ono to ale nevadí, protože je tohle stejně příběh, na který se dá snadno zapomenout. Batman předvádí své geniální schopnosti tím, že si na monitoru vyjede seznam všech svých klasických padouchů a ukáže na jednoho, který by za vším mohl stát. Na panelech se objeví další, i méně známější, aby se na ně náhodou nezapomnělo, i když jejich přítomnost je skutečně zbytečná. Batman v tomhle podání není detektiv, ale jen bouchač, co kolem sebe mlátí, a pak použije nějakou neskutečně vyspělou technologii, aby našel stopy tam, kde ani žádné být nemohou. Chybí zde nějaká pořádná provázanost, logika. Opět je na místě přímočarost a využívání různých berliček, abychom si mysleli, jak je Batman geniální. On akorát scénárista neví, jak jinak by to řešil.
Dalším sešitem, který se v této knize objevil, je speciální "Detective Comics 0", což byl vlastně také takový event, kdy každá série "New 52" dostala své nulté číslo. Nulté číslo "Detective Comics" obsahuje dva příběhy. "Poslední lekce" a "Dlouhé čekání" se vracejí do minulosti. "Poslední lekce" k tomu, jak se Bruce Wayne učil u mistra v Himalájích, "Dlouhé čekání" je pak Brucovým návratem do sídla Waynů, kde už na něj čeká nedočkavý Alfred, který v kresbě Henrika Jonssona vypadá jak nějaký úchylný bezdomovec. V "Poslední lekci" jsem si říkal, jestli Bruce náhodou nepotká Wolverina, nebo jiného superhrdinu, který trénoval v Asii. Nepotkal. Tenhle příběh není sám o sobě tak špatný, možná je to i tím, že ho nepsal Daniel, ale je to prostě neskutečně ohrané. Finále jen mírně nápadité. "Dlouhé čekání" je spíš takovou hezkou variací na to, co v sobě Alfred všechno má, ale jinak nic.
Tak a nakonec ty krátké příběhy, které se objevily v číslech 8 až 12 série "Detective Comics". První čtyři krátké příběhy jsou o Two-Facovi a jeho snaze se dostat zpátky na svůj post okresního státního prokurátora. Tohle je tak neskutečně špatné scenáristicky i kresebně, že je to opravdu smutný vrchol celé knihy. Scénář je šíleným gulášem temné gangsterky s mystickými prvky různých náboženství a neustálým brbláním o tom, jak je všechno náhoda a nic není náhoda. Kresba je příliš tmavá, postavy z ní vystupují podobně jako ve hře "The Walking Dead", kde to ale má svůj styl. Tady všechno zaniká v černé, jejíž množství v podstatě nemá opodstatnění. Tenhle příběh nejspíš ani nemá smysl moc chápat, protože není co chápat. Je to opravdu jen velký blábol, který doplnil čtyři sešity, aby měly větší počet stránek. Opět bez návaznosti na nějaké hlavní dění, bohužel i bez čehokoli, co by zaujalo.
Obálka limitované edice
Závěrečný dojem pak jen malinko zahraňuje krátký příběh "Zrádná tvář". Je to spíš taková hezká anekdota, která má navíc finále, jež otevírá možnosti pro hlavní příběh. Že bychom se ve třetí knize konečně dověděli, jak to je s tím Jokerovým obličejem? Protože tohle je to největší, co Tony S. Daniel do série přinesl. Že vytvořil nějaké nové záporáky, to je sice hezké, ale jejich význam je opravdu jen pro jeho působení v sérii. BB/art vydal komiks na skvělém papíře, nevím, jestli je jiný než dříve, ale říkal jsem si, že je skutečně parádní. Skoro mi až přijde škoda, že se jím plýtvalo na takový komiks, ale nedá se nic dělat. Doufám tedy aspoň, že se komiks bude dobře prodávat, aby bylo místo i na kvalitnější série. Nepřiletí třeba Green Lantern? Nebo nepřiběhne Flash? Jejich série v rámci "New 52" by mě docela zajímaly. Plánují se, pokud se něco nezmění, "Arrow" a "All-Star Western", tak alespoň něco nového, na co bychom se mohli těšit.

Komiks "Batman Detective Comics 2: Zastrašovací taktiky" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v pevné vazbě i v brožované vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Batman Detective Comics 1: Tváře smrti".

8 komentářů:

  1. To je vazne tak zle ? Na 30 percent? Mal som v plane obstarat si tento komiks aj prvy diel... Ale akos ma to doradilo aj od pvreho dielu :(

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, za tím hodnocením si stojím. Pro mě to bylo utrpení číst. Daniel je prostě špatný spisovatel. Nechápu, proč spíš nekreslil, než aby psal scénáře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaraa ma ze prvy diel dostal nejakych 75 percent a druhy len 30... No nevadi. Kazdopadne dKazdopadne precita tych 20 komiksov ca ma caka v policke a potom uvidim ako budu na tom Ction a detektive omiksy a rozhodnem sa... :)

      Vymazat
    2. Tak ono je to dáno tím, že to vypadalo, že série má celkem dobrý náběh, to vysoké hodnocení bylo dáno i skvělou kresbou Daniela, který už ve druhé knize moc nenakreslil. Ten příběh ale šel do kopru. Aspoň prozatím.

      Vymazat
  3. Ze všech sérií rebootu, proč u nás musely vydat zrovna tuhle? Ani v Americe nikdo neměl páru tohle má sakra bejt.

    OdpovědětVymazat
  4. No já mám pocit, že jediná odpověď na tohle je Batman. Je to značka, která se celkem dobře prodává...

    OdpovědětVymazat
  5. Suhlasim, vcera som docitala, precitane cca za dve hodky a nic moc...b Lige spravodlivosti som sa aspon zasmiala...

    OdpovědětVymazat