2013-12-06

#409: Kreslený svět podle Annie - 85 %

Kreslený svět podle Annie (Page by Paige)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2011 jako "Page by Paige". České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Laura Lee Gulledge
Kresba: Laura Lee Gulledge

Knihu "Kreslený svět podle Annie" bych doporučil každému začínajícímu tvůrci. Je jedno, jestli chce psát, kreslit, tvořit komiksy, zpívat nebo třeba hrát. Nezáleží na druhu umění, záleží na tom, že něco z toho dělat chce. A má pravděpodobně pochyby. Já sám mohu mluvit z vlastní zkušenosti. Už nějaký deset let, no, bude to více, píši. Nemám velké publikační úspěchy, ale snažím se. Celkem často, i v současné době, kdy vím, že psát umím, mám pochybnosti o tom, jestli to někoho zajímá, jestli to někomu bude připadat zábavné, jestli si i někdo jiný bude myslet, že jsem dobrý. Jsem vlastně v něčem jako hrdinka Annie. Nejistý, obávám se kritiky, a když už přijde ta pozitivní, nevidím ji, protože jedna kritika byla negativní. Ale copak nemají lidé právo na svůj názor? Stejně tak mají právo na to, aby svoje dílo prezentovali. Jsou to celkem logické skutečnosti? Tak vězte tomu, že tyhle jasné skutečnosti se vám sem tam vypaří z hlavy a vy na ně prostě zapomenete. Raději byste se někam schovali, než byste ještě cokoli dalšího publikovali. Nesmíte se nechat odradit.

Zrzka Annie, která je hlavní hrdinkou komiksu a je jistě výrazným zpodobněním samotné autorky, je přesně taková začínající autorka. Je introvertní, je ustrašená, bojí se komukoli svoje dílo ukázat, bojí se toho, že by ji někdo mohl kritizovat. Není schopna pořádně vyjádřit svůj názor. Prostě se pořád něčeho bojí, jako kdyby její život i její osobnost byly jen domečky z karet, které se okamžitě rozsypou, jakmile něco nebude tak, jak má, ať už v pozitivním, anebo v negativním smyslu slova. Na náladě hrdince nepomůže ani fakt, že se právě s rodiči přestěhovala do New Yorku, kde nikoho a nic nezná. Zastihujeme ji ve chvíli, kdy se snaží začít nový život, a to i se svým zápisníkem.

Její babička, také kreslířka, dala Annie několik rad do uměleckého života. Těch rad se snaží Annie držet, a tak si kupuje svůj první zápisník, aby do něj každý den něco nakreslila. Má ale vlastně co říct? Co by měla kreslit? Proč by měla kreslit? Na to existuje jediná odpověď. Něco. Cokoli. Pokud také máte pocit, že ve vás něco je a chcete to dát najevo, ať už slovy, kresbou, jejich spojením, pohybem, filmem, prostě jakoukoli uměleckou formou, udělejte to. Zkuste to. Možná to nevyjde, ale nikdy nevíte. Třeba někoho zaujmete. A já si říkám, že i jediný zaujatý člověk je úspěch. Jen nesmíte hned od začátku chtít, abyste si uměním vydělávali. Koneckonců, tohle by ani nikdy neměl být smysl umění. Vždycky by to mělo být o tvorbě samotné a o tom, že chce něco říct, něco vytvořit.

Na autorce je vidět, že kresbu má skutečně zvládnutou dokonale a že je schopna používat i více stylů a mezi nimi celkem plynule přecházet. Toho si všimnete i na obálce, kde je dvakrát hlavní postava nakreslena, ale pokaždé jiným způsobem. A takhle se to má s celým komiksem. Když jde o standardní vyprávění, autorka zůstává u jasné, černé linky, jakmile ale tvoří, přechází do různých odstínů. Mimochodem, je to komiks černobílý, a to i v originále, kdy autorka dokonce v komiksu zmiňuje, že její postava vždycky upřednostňovala tužku. Ty biografické prvky jsou více jak patrné.
Autorka na Heroes Conu 2013 v Severní Karolíně
Kniha "Kreslený svět podle Annie" je tak v konečném důsledku tím skicářem, který si Annie na začátku koupí, ale stejně tak se jedná i o komiks dějový. V některých případech budete žasnout nad tím, jakých kreseb je tahle mladá autorka schopna, za chvíli vás ale vtáhne i do celkem civilního, přesto zajímavého příběhu mladých lidí. Příběhu, který se točí kolem umění, ale zároveň je to příběh romantický a existenciální. Zvláštní kombinace? Ale funguje. I kdyby vás ten příběh nezaujal, a stát se to může celkem snadno, tak některé kresby jsou opravdu nádherné. Provedení je výborné, ale co je u nich důležitější, to je nápad. Laura má očividně vskutku obrovskou představivost a je to na jejích kresbách vidět. Tohle je komiks, který vás ve vaší vlastní tvorbě může posunout dál, anebo vám alespoň pomůže si ujasnit, co vlastně chtít, co dělat. Anebo nedělat.

Komiks "Kreslený svět podle Annie" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat