2013-12-03

#403: Zámek a klíč 2: Hlavohrátky konečně česky!

Comics Centrum vydává dlouho očekávaný druhý díl hororového komiksu "Zámek a klíč". Nový díl nese podtitul "Hlavohrátky", což je mimochodem krásný český název, který se dokonale hodí k poetice celé série. K vydání komiksu je připraveno i překvapení v podobě unikátních klíčů, které hrají důležitou roli v prvním a druhém dílu komiksové série. "Zámek a klíč" vychází 4. prosince 2013 přímo v Comics Centru, od 5. prosince 2013 bude komiks dostání v knihkupectvích. 

Na sérii "Zámek a klíč" je vidět, že děj byl od začátku přesně rozmyšlen, všechno spolu souvisí a funguje a nejspíš právě proto si série získala takovou přízeň čtenářů i komiksových odborníků. O tom svědčí i pravidelné nominace na ceny Eisner Awards a British Fantasy Award. Hillův talent je nesporný, v nápadech a představivosti se směle vyrovná svému otci a to potvrzuje právě v tomto komiksu, který vychází od roku 2008 a až teď vychází v USA jeho poslední sešit. to jsou slova Václava Dorta a já jsem rád, že zase jednou někdo dokázal vynechat skutečnost, že Joe Hill je synem Kinga a má dar po něm. I kdyby to byl syn někoho jiného, "Zámek a klíč" je komiks skvělý.

Kresba celé série je dílem chilského výtvarníka Gabriela Rodrigueze. Stala se jeho první velkou příležitostí, kterou beze zbytku využil. Jeho na první pohled dětská kresba se k příběhu o dětských hrdinech skvěle hodí a navíc vytváří perfektní kontrast s temným dějem. Nemluvě pak o tom, kdy dojde na krvavé scény. To je naprosto úchvatný kontrast. Překladu "Hlavohrátek" se ujal Jan Kantůrek, který je mezi komiksovými čtenáři známý překlady knih o barbaru Conanovi, Hellboyovi, komiksů "Ú.P.V.O." nebo "Zeměplochy" Terryho Pratchetta. 

"S druhým dílem "Zámku a klíče" jsme si dost vyhráli. Komiks totiž obsahuje velké množství nápisů přímo v obrázcích, které bylo třeba počeštit. Nejtěžší bylo převést do češtiny postavičku strachu, která je oblečená do novin, na kterých se mění katastrofické bulvární zprávy. Je tedy v každém obrázku jiná, takže úprava zabrala dost času,“ doplnil Václav Dort.

K novému "Zámku a klíči" je připravena i limitovaná edice se speciální výbavou. Součástí této edice bude klíč z prvního dílu – klíč Zjevný a také klíč Lebeční, který sehraje svou úlohu v dílu druhém.

Limitovaná edice Zámku a klíče obsahuje:
  • knihu Zámek a klíč: Hlavohrátky v pevné vazbě se speciální obálkou
  • klíč Zjevný z patinované oceli v sametovém černém váčku
  • klíč Lebeční z mosazi v sametovém černém váčku
  • pořadové číslo jednotlivých výtisků 1 až 100
  • potvrzení pravosti limitované edice a klíčů na ručním papíře
Cena jedné knihy Zámku a klíče v limitované verzi je 1000,- Kč. Běžná cena klasické verze je 599,- Kč, první týden od vydání bude v Comics Centru v akci za 359,- Kč.

A na závěr ještě pár slov o příběhu: Tři sourozenci Zámkovi přežili strašlivý vražedný útok ve vlastním domě, který stál život jejich otce. Ve chvíli, kdy si začínají znova dávat dohromady své životy, objeví malý Bóďa starý klíč s naprosto neuvěřitelnou schopností. Co myslíte, že by se stalo, kdybyste dokázali překonat vlastní strach, zvládnout jakoukoliv dovednost nebo naučit se jakémukoliv druhu umění tak jednoduše, jako kdybyste otočili klíčem v zámku? Možná by vás to stálo život, zvlášť kdyby se do toho vložil Kulišák, zapřisáhlý nepřítel rodiny Zámkových.

Žádné komentáře:

Okomentovat