2013-12-02

#402: Pupíky 6: Léto na zabití - 100 %

Pupíky 6: Léto na zabití (Nombrils 6 - Un eté trop mortel!)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2013. V tomto vydání vyšlo jako "Nombrils 6 - Un eté trop mortel!" v roce 2013. Původně vycházely stripy od roku 2004 v kanadském časopise "Safarir", později pak v legendárním magazínu "Spirou". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Dubuc
Kresba: Delaf


Rovnou se přiznám, že je jen málo komiksů, na které jsem se těšil tolik jako na "Pupíky 6". Snažím se většinou netěšit, abych pak nebyl zbytečně moc zklamaný, ale v tomhle případě to prostě nešlo. Pátá kniha se nám uzavřela hodně otevřeným koncem a já jsem prostě nemohl vydržet. Co se asi stane? Jak to dopadne? Jak to s postavami zamává? Jak to zamává s jejich vztahy? S jejich osudy? Je všechno skutečně tak jasné, jak se to zdá nalajnované? Dočkal jsem se neskutečně brzy. Ani se mi nechce věřit tomu, že česká verze komiksu je venku v podstatě jen pár týdnů po vydání originálu. Tady nakladatelství CooBoo odvedlo skutečně skvělou práci a já jim za to moc děkuji, protože moje čekání na rozuzlení nemuselo být tak dlouhé.
Rozuzlení se nedočkáme hned na začátku, ale pěkně se k němu musíme dostat. Celá šestá kniha vlastně řeší to, kdo je ve skutečnosti Albín a co se chystá udělat. Jeho vize světa je celkem pokřivená a nabízí se srovnání třeba s mangou "Death Note: Zápisník smrti", kde se jeden člověk také snaží změnit svět k lepšímu, respektive k obrazu svému. Už z obálky je jasné, na koho se temná stránka nové postavy zaměří. Vicky je v pořádném nebezpečí. A kdo také jiný? Jenny už se nám proměnila do postavy, která je skutečně hloupá jako zlomené tágo. Jako karikatura je to dobré a myslím, že jste si na to už zvykli, ale i ona najednou získává trochu jiný rozměr. A navíc se skvěle otevírají dveře pro další vývoj příběhu.
To neplatí jen o Jenny, ale také o Vicky a samozřejmě o Karin. Ty postavy se vyvíjejí. Vím, že se budu opakovat, ale tohle je na "Pupících" prostě naprosto úžasné. Pořád máte komiks, který je vyprávěn stripovou formou. Jen málo příběhů je delších než jedna stránka. Přesto, i když to tak ne vždy vypadá, tady máte vývoj příběhu. Ten se posouvá dál, a to i přesto, že každá stránka má vlastní malý uzavřený děj s pointou. Dubuc a Delaf si neskutečně sedli a tohle jejich spojenectví se přetavilo v sérii, které jsem u první knihy ani na chvíli nevěřil. Koho bude zajímat komiks s namyšlenými holkami? Jenže tady se mi naplno potvrdilo, že nikdy nesmím soudit knihu podle obalu. Nebojím se říct, že v šestém díle téhle kanadské série, jsem objevil jeden z nejlepších komiksů, které u nás v roce 2013 vyšly.
Dubuc a Delaf naprosto dokonale spojují různé žánry. Geniálně se jim daří v komediální sérii, která pravda, až tak komediální není, budovat napětí a proměnit finále knihy ve výborný thriller. Žádné uvozovky. Tohle je regulérní thriller s detektivní zápletkou a skvělou, nečekanou pointou. Tady si přijdou na své i milovníci detektivek. A to všechno v rámci zachování postav a jejich základních charakteristik. Ano, ty postavy se vyvíjejí, mění se, ale není to nárazové, je to dáno všemi těmi událostmi, které se dějí, všemi setkáními, která je ovlivňují. S "Pupíky" se ponoříte do naprosto funkčního světa, kde se navíc skvěle pobavíte, zasmějete, ale pocítíte i další emoce. Prostě ukázka toho, jak vypadá moderní, vícežánrový komiks, jehož hlavní doménou je humor. Jedinou slabou stránkou je pouze skutečnost, že prostě nemůžete začít číst od šestého dílu jako u jiných stripů. Pokud to uděláte, tak o hodně přijdete. "Pupíky" musíte číst pěkně od začátku. Ale je tohle vlastně slabá stránka? Na takovém komiksu se něco negativního hledá hodně těžko. No, možná fakt, že na sedmý díl si asi nějakou dobu počkáme... Počítal bych tak minimálně dva roky.

Komiks "Pupíky 6: Léto na zabití" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená?"
"Pupíky 2: Nad ošklivkami zataženo"
"Pupíky 3: Pouta přátelství"
"Pupíky 4: Souboj krásek"
"Pupíky 5: Ďábelský pár"

2 komentáře:

  1. Anonymní15/9/14 19:48

    myslíte že bude pupíky 7 ????? :'(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha zatím nevyšla ani ve francouzštině, ale jednotlivé stripy pořád vycházejí, takže když vydržíme, myslím, že bude i sedmá kniha.

      Vymazat