2013-11-04

#358: Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 2 - 70 %

Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 2 (Star Wars Omnibus: A Long Time Ago... Volume Two)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 28 až 49 série "Star Wars" a sešit "Star Wars Annual 1" u nakladatelství Marvel. Souborně jako "Star Wars Omnibus: A Long Time Ago... Volume Two" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2010. České vydání má 480 stran a prodává se v plné ceně za 990 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike W. Barr, Larry Hama, Wally Lombego, Archie Goodwin, Chris Claremont
Kresba: Carmine Infantino, Walter Simonson, Al Williamson, Michael Golden, Mike Vosburg

Naše cesta po dalekých galaxiích pokračuje, a to v původní komiksové sérii ze světa "Star Wars". Jak už jsme si u předchozího dílu řekli, tohle není série, která by měla se skutečným (rozuměj filmovým) děním ve světě "Star Wars" mnoho společného. Dáno je to tím, že série vycházela mezi prvním a druhým filmem a pak samozřejmě ještě dál, a je zde celkem dost patrná neznalost toho, co Lucas s vesmírem dál zamýšlel. Sem tam budete mít pocit, že Darth Vader netuší, kdo je to Skywalker, sem tam zase budete mít pocit, že na to Leia s Lukem hupsnou, i když kdyby scénáristé věděli, že jsou sourozenci, tak mezi nimi takové intimní napětí nevytváří. Na druhou stranu, ono stejně k ničemu nedojde, protože tohle je dobrodružný komiks, nikoli komiks, kde by se měla objevit nějaká erotika. Tohle by čtenáři nekousli. Podle všeho...

Velkou výhodou tohoto omnibusu je skutečnost, že se jedná o knihu, kde je adaptace druhého filmu ze série "Star Wars", tedy v konečném pořadí filmu pátého, ač uvidíme, jak do toho zasáhnou ještě další filmy z produkce Disneyho. Tenhle příběh nám ukazuje, jak se mění vyznění některých prvků předchozích komiksů a ukazuje se, že příběhy, které jsou zde vyprávěny, jsou jednoduše příběhy alternativní. Skoro se chce říct, že celá tahle je tak trochu fanfikce, když tedy nepočítáme adaptace filmů, které jsou do série také zahrnuty. Kniha se skládá celkem z celkem 22 čísel klasické série a z jednoho výročního čísla, které vyšlo v roce 1979. Adaptace filmu "Impérium vrací úder" je rozvržena do čísel 39 až 44, a tak musíme projít ještě některé další, neznámé příběhy, než se k této adaptaci dostaneme. Tak si trochu přibližme, co nás tady vlastně čeká.

V prvním příběhu musí Han Solo vyřešit svůj problém s Jabbou Huttem, který má pořád tu divnou podobu, jíž v komiksu získal. Nečekejte ono odporné hroudovité monstrum, ale divného zeleňáka, co má trochu hubu jako mrož. Solo s řešením situace nemá problém, stejně jako vždycky, a náhoda mu opět přeje. V druhé kapitole se opět setkáváme s postavou Valance, toho, co nenávidí stroje, ale sám jedním z nich je. Valance se dostane do konfliktu s Darth Vaderem a v zajímavém příběhu nám ukáže, co je to vlastně hrdinství. Valance je celkem zajímavá postava, ale hodí se právě pro vedlejší epizody a nikoli pro hlavní hrdiny. Jeho rasové - strojové? - předsudky jsou zajímavým motivem, i když někdy je jeho chování (především v předchozí knize) prostě hloupé a až moc dané autorem. A také třetí příběh je takovou jednohubkou, která nám příliš klasický svět nekazí. Princezna Leia se vydává na jednu z misí, které podniká jako velitelka vzbouřeneckých sil. Když už nic jiného, tenhle příběh má alespoň zajímavé poselství.

Co se musí tvůrcům komiksových "Star Wars" nechat, to je jejich představivost. Ano, světy, které popisují, nejsou až tak originální, ono se opravdu zdá, že už všechno bylo někdy vytvořeno, ale na dalším příběhu (první výroční číslo této série) se ukazuje, že s těmi světy si tvůrci opravdu docela vyhrály a představují nám zajímavé rasy a zajímavé světy. Tentokrát je to svět létajícím tvorů, kteří mají jinak celkem lidské proporce. Tak trochu fantasy, ale proč ne? Hvězdné války rozhodně mají i něco do fantasy. Jejich krása tkví v tom, že na každé planetě, v každé galaxii, se může odehrávat naprosto jiný příběh s naprosto jinými postavami. Mnohdy je na nich patrné, že pro jakoukoli hlavní linii v podstatě nemají význam. I když se zde mluví o Impériu a Alianci, jsou to prostě příběhy, které by se mohly dít i jiným postavám v jiném světě. "Star Trek" by do tohohle také pasoval.

Abych zase tvůrcům nekřivdil, od čísla 31 se odehrává jeden delší příběh, který končí až tím, že dojde na adaptaci filmu "Impérium vrací úder". Tenhle delší příběh je samozřejmě o všech hlavních postavách, kdy nejprve je v hlavní roli, Luke, který byl vyslán na celkem obyčejnou misi, aby se pak všechno pokazilo. Jeho setkání s Hanem Solem je velmi nahodilé, což mi celkem vadí. V celém vesmíru do sebe tihle dva narazí - doslova - v jedné jediné hospodě. Ale fajn, s tím se smířím. Pak následuje dobrodružná cesta po různých systémech, setkání s Vaderem a pořádné problémy ze strany rodu Tagge. Celkem rozsáhlý příběh, který není špatně napsaný, ale je na něm vidět klasika mainstreamu - nenecháme většinu postav úplně zmizet, protože by se mohly hodit v některém z dalších příběhů. Což nic nemění na tom, že příběhy stále mají ten správný dobrodružný nádech.

Adaptace filmu "Impérium vrací úder" je tak nějak stejná jako film samotná. Je zde většina legendárních momentů, které si z filmu pamatujeme, je zde hlavní dějová linie a vše je podáno stejně bezpečně jako film samotný. Ještě bych možná řekl, že komiksová adaptace je ještě o něco milejší než film samotný. Scéna, kdy Luke přijde o ruku, je zde téměř sterilní a my to sledujeme jen z vyprávění. Tohle je možná největší slabina Archieho Goodwina, scénáristy většiny sešitů, které jsou zahrnuty v tomto omnibusu. Je to hlavně vypravěč a chce být středem pozornosti. Určitě by se dokázal rozepsat i do románové podoby, která by mu možná slušela o něco víc. V komiksu je prostě moc ukecaný a místy zbytečně a nechává tak zaniknout místy i celkem zajímavou kresbu. Ta, která Alovi Williamsonovi a Carlosi Garzonovi, je rozhodně krásně detailní, i když jejich obličeje jsou velmi... zvláštní. Některá mimika vypadá velmi komicky.

Za šestidílnou adaptací filmu "Impérium vrací úder" následuje pět různých příběhů, každý je celkem uzavřený a my můžeme poznat postavy v dalších světech - a světlech možná také. Někteří scénáristé, kteří zde píší příběhy, se ukazují jako méně ukecaní ve smyslu autora vstupujícího do děje, nechají mluvit hlavně postavy. Vypadá to velmi dobře a takové příběhy si "Star "Wars" zaslouží. Jsou zajímavé, jsou nápadité a rozhodně stojí za pozornost. Jsem přesvědčený o tom, že fanouškům "Star Wars" se tyhle komiksy budou líbit, ale zároveň si myslím, že jsou vhodné i pro ty, kterým "Star Wars" nic neříkají. Tady se doví hlavní příběhy filmů, ale také něco nového, co ani fanoušci filmů znát nemohou. Tím dostává i tenhle omnibus celkem zajímavé kouzlo. Zajímavé kouzlo béčkového sci-fi, co se snaží vzbudit zaujetí, napětí a hlavně pobavit.

Komiks "Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 2" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat