2013-10-16

#331: Pupíky 4: Souboj krásek - 100 %

Pupíky 4: Souboj krásek (Nombrils 4 - Duel de belles)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2011. V tomto vydání vyšlo jako "Nombrils 4 - Duel de belles" v roce 2009. Původně vycházely stripy od roku 2004 v kanadském časopise "Safarir", později pak v legendárním magazínu "Spirou". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Dubuc
Kresba: Delaf


Drsný! Drsný! Drsný! Přesně tohle byly moje dojmy, když jsem dočetl tenhle čtvrtý sešit a zavřel ho. A myslím to v tom nejlepším smyslu slova. Autoři jsou ještě dál, dovolí si ještě temnější věci - sakra, řekněte mi, kdo by nechal svoje hlavní hrdinky pomočit, i když je to součást vtipu? - a pořád to je skvělý příběh, který je v první řadě zábavný, stejně jako je kritický. Tady už si opravdu uvědomíte, že to není až taková sranda a konečně vám v plné šířce dojde, co vlastně má znamenat to moto na zadní obálce: "Život je prevít. Jenže co s tím?" Takže i když se série "Pupíky" tváří jako komediální série, vychází přesně z tohohle motta. Život je i šmejd, ale proč bychom se neměli zasmát tomu hnusnému, co se děje?
Karin jsme zanechali v nezáviděníhodné situaci, kdy se s ní rozešla její láska, Dan. No, on se s ní ani tak moc nerozešel, jako spíš našel útěchu v náruči a ústech jiné. Karin si našla novou kamarádku, zdála se naprosto skvělá, ale pak se ukázalo, že je to vypočítavá mrcha, která jde po klucích, kteří nejsou její. Anebo po jiných věcech. Právě tohle je středobod celého čtvrtého dílu, jak napovídá samotný název "Souboj krásek". Proti Melánii není jen Karin, ale také Vicky a Jenny. A rozhodně to není proto, že by tolik soucítili se svou kamarádkou, ale proto, že Melánie na sebe strhává až moc pozornosti.
Melánie jela do Afriky i s Danem, kde se podle všeho jejich vztah utužil. Jsou zamilovaní jako holoubci, Karin trpí a Jenny a Vicky také, protože se Melánie vrátila jako opálená kočka a strhává na sebe zraky všech kluků, všech šeredů, kteří do té doby toužili jen po Jenny a Vicky. Tohle si holky prostě nemohou nechat líbit a snaží se Karin přemluvit, aby Melánii nějak ublížila. I když se zdá, že proti sobě má silnou soupeřku, závěr nám ukazuje trochu jinou Karin a je to obrovská změna. Finále je geniálně vystavěné a to je také důvod, proč jsem sešit zaklapával téměř oněmělý. "Pupíky" mě naprosto dostaly. Humor neustupuje, ale místy je zde protkán tak temnými podtóny, že tomu ani nebudete věřit. Tohle že je komiks primárně pro děti? Tohle že vydává "Spirou"? Je to sakra dobře, protože život je prostě prevít.
Na tomhle díle mě zaujala jedna skutečnost. Myslel jsem, že Bohdan zde bude mít trochu větší roli, ale jede se dál. Holky tady střídají kluky jako na běžícím pásu, a tak to prostě je. Něco jim přelítne přes noc a už jsou zamilované jinde. Jen proto, aby vypadaly dobře, jen proto, aby si jich pořád někdo všímal. A někdo přece musí nahradit Johna Johna. A když odejde další, tak se nic neděje. Na hezkou holku vždycky někdo letí. My jsme strašní pozéři už od mala. Vypadat dobře, být středem pozornosti, to je strašně důležité. Jsem docela rád, že takový nejsem, asi to bude i tím, že jsem celkem introvert, ale člověk si uvědomí, že "Pupíky" nejsou přehnanými karikaturami, ony ty postavy jsou totiž hodně realistické. Budete jim věřit všechno, co dělají, a budete přesvědčeni o tom, že to skutečně možné je. Mám takové heslo, není pěkné: "Lidi jsou svině." Platí to, protože každý dokáže ublížit, každý lže, a je hezké, když člověk narazí na výjimku.

Komiks "Pupíky 4: Souboj krásek" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená?"
"Pupíky 2: Nad ošklivkami zataženo"
"Pupíky 3: Pouta přátelství"

Žádné komentáře:

Okomentovat