2013-10-10

#321: Y: Poslední z mužů 1: Jako jeden muž - 85 %

Y: Poslední z mužů 1: Jako jeden muž (Y: The Last Man 1: Unmanned)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako díly 1 až 5 série "Y: The Last Man" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "Y: The Last Man 1: Unmanned" u Vertiga v roce 2003. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.
Knihu koupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, José Marzán, Jr.

"Y: Poslední z mužů" je druhou sérií, u níž jsem nevydržel čekat na další díly v češtině a musel jsem si zajistit komiks v originále. Prostě jsem musel vědět, jak to dopadne, protože tohle je příběh, který mě zajímá, u kterého jsem prostě nemohl čekat tak dlouho, abych zjistil, jak dopadne. Přijde mi, že za velkými sériemi někdy stojí naprosto jednoduchý nápad. "Živí mrtví": Co bylo po tom, když zombie epidemie skutečně propukla? "Transmetropolitan": Co by se stalo, kdyby existoval novinář, který pro pravdu udělá cokoli? Anebo "Preacher": Co takhle si to rozdat s bohem? Brian K. Vaughan si položil podobnou otázku: "Co by se stalo, kdyby na Zemi najednou zemřeli všichni muži? Zní to skutečně velmi jednoduše, jen na to přijít.
Dobře, teď bych tu otázku asi měl trochu upřesnit: Co by se stalo, kdyby zemřeli, najednou, skoro všichni muži? Proč by se pak komiks jmenoval "Poslední z mužů", že? Přežije Yorick, muž podivného jména, ale není v tom úplně sám. Přežil i jeho opičák. Oni dva jsou možná posledními samci na planetě Zemi. Na první pohled je to fajn a není těžké si tuhle látku představit jako erotický, možná i trochu komický příběh, který by se soustředil na to, že by si poslední muž užíval. Brian K. Vaughan nad tímhle tématem hodně přemýšlel a uvědomil si, že být posledním mužem na zemi není právě výhra, protože ženy, ač by se to nemuselo zdát, jsou pěkně hnusné a klidně by dokázaly svět zavést do záhuby. Netvrdím, že by se to mužům, pokud by byly v opačné situaci, také nepodařilo, ale od nich se to skoro očekává. U žen... No, jen se podívejte sami. Bez mužů to nejsou ty jemné květinky. Alespoň ne všechny.
Co způsobilo úhyn většiny mužů? Tak je jasné, že na tohle Vaughan neodpoví. A dává tím sám sobě celkem velký závazek. Musí v závěru celé série (a ten se v rámci vydání v češtině pomalu blíží ke svému konci - desátá kniha bude poslední) předvést něco, čím čtenáři vyrazí dech, anebo alespoň něco, čím to všechno zapadne do sebe. Rozehrává se tu totiž celkem velká hra. I když je ve středu zájmu Yorick, poslední z mužů, je zde velké množství skupin, které prahnou po něm, nebo po nějakém, více či méně smysluplném cíli. amazonky, demokratky, republikánky, izraelské vojandy, tajné skupiny... bude jich víc. A Yorick by chtěl jen jedno. Zaletět si do Austrálie za svou snoubenkou Beth. Nebo více méně snoubenkou.
Brian má specifický styl vyprávění, kdy hodně skáče v čase. Kupodivu to ani moc nevadí. Čtenáři dává komiks smysl, neztrácí se. Možná je to trochu zbytečné, skoro až seriálové skákání, které může některé čtenáře odradit, ale oceňuji právě celkem velkou přehlednost. Ne každý scénárista je toho schopen. Ještě ale více oceňuji schopnost rozehrát tolik příběhových linií, které jsou dostatečně zajímavé a které drží pohromadě a dávají smysl. K tomu přispívá i přehledná kresba Piy Guerry, která se ukázala jako skvělou kolegyní. Brian je hodně ukecaný a Pia je zase celkem statická, ale její postavy jsou prostě výborné. Dohromady si tihle dva sedli skvěle a vytvořili tak komiks, který není moc akční, snaží se zamyslet nad tím, jaké je místo člověka ve společnosti, ať už muže nebo ženy. Brian K. Vaughan se zabývá společenskými tématy, kontroverzí, což dokázal i ve skvělém komiksu "Smečka z Bagdádu". Nečekejte od Briana jen jednoduché čtení. I když má smysl pro příběh, a to hodně velký, je schopen se podívat na fungování společnosti a najít její slabá místa. Tohle je něco, co mi rozhodně na komiksu nevadí, spíš naopak.

Komiks "Y: Poslední z mužů 1: Jako jeden muž" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat