2013-09-02

#260: Goon 2: Mé vražedné dětství - 90 %

"Goon" patří k tomu nejoriginálnějšímu, co vyšlo v oblasti hororového komiksu. Něco takového skutečně hned tak číst nebudete. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/goon-me-vrazedne-detstvi.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)


Goon 2: Mé vražedné dětství (Goon 2: My Murderous Childhood (And Other Grievous Yarns))
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 série "The Goon" vydávané od roku 2003 v nakladatelství Dark Horse. Souborné vydání pak poprvé vyšlo v roce 2004. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Eric Powell
Kresba: Eric Powell

Kniha "Goon 1: Nic než utrpení" se stala úspěchem, což myslím dosvědčuje i skutečnost, že jak první, tak druhý díl můžeme najít už v knihkupectvích, protože přece jen poptávka je větší, než jakou uspokojí pouze zasílání poštou. Je to dobře, že se tak stalo a jsem rád, že v tomhle směru má Comics Centrum zase konečně silnou podporu. Jejich komiksy stojí za to, což už jsem se několikrát přesvědčil. "Goon 2: Mé vražedné dětství" je toho dalším skvělým příkladem.
Nejprve trochu ke knize samotné. Je rozdělena na čtyři kapitoly, takže to není žádná bichle, ale přesto je uvnitř dost materiálu, který vás dostane, nemluvě o tom, že v závěru nás čekají i nějaké ty bonusy (skici, náčrty i s komentáři autora). Hlavně ale jde o to, jak je materiál prezentován. Nemluvím teď o samotné kresbě a jejích kvalitách, ale o kvalitách českého vydání. Když čtu různá pojmenování příšer a postav, jejich překlad musel být skutečným oříškem, ale ani jednou se mi nestalo, že bych narazil na něco, co by mě skutečně rozhodilo a v českém překladu mi to jakkoli vadilo. S tímhle komiksem si dali překladatelé práci a je to poznat i na korekturách. Pokud si dobře pamatuji, chybu jsem nenašel. Tak to má být. Pevná vazba a kvalitní papír jsou jen podtržením toho, že komiks může vycházet luxusní po všech stránkách.
"Goon: Mé vražedné dětství" je pokračováním první knihy, ale je pravdou, že nějaké velké spojitosti, kromě hlavních postav, zde hledat nemusíme. Naopak, kniha "Goon: Mé vražedné dětství" by mohla sloužit jako kniha první, protože právě zde poznáváme, jak se z Goona stal Goon a jak potkal Frankyho. Kniha nám tedy odhalí hodně z minulosti, ale v žádném případě nebude nudit. Kromě flashbackových příběhů tu máme i příběhy odehrávající se v současnosti, kdy se Goon a Franky setkávají s šíleným vědcem, který má zlatou kůži a jde mu jen o dobro, ale nesmíme zapomenout ani na bratry bahňáky, tchořopičáka a mořskou čarodějnici.
Kdyby ještě někdo Goona srovnával s Hellboyem, myslím, že právě díky knize "Mé vražedné dětství" zjistí, že jsme přece jen v jiném světě, který by se i Hellboy bál navštívit. Eric Powell je mnohem méně korektní než Mike Mignola, jeho humor je místy hodně černý, místy rasistický, místy budete zírat na to, co si ten chlápek dovolí. Nikdy ale nepřekročí hranici vkusu. Vždy se drží v takové míře, aby pobavil. Ale pokud jste hákliví na vtipy, které nejsou úplně korektní (což je slovo, které by se mělo zrušit – člověk by se měl smát vtipům, které mu přijdou vtipné, protože je to přece jen humor, jen slova), připravte se na to, že možná budete zděšeni. Já ale doufám, že se Goon dostane do správných rukou, které se neškaredí nad vtipy o cikánech.
Obálka prvního čísla
Eric Powell mě napodruhé naplno přesvědčil, že jeho autorská série rozhodně stojí za pozornost většiny komiksových fandů. I když je zombíků trochu méně, rozhodně o ně nepřijdeme, a já si jsem jistý, že třetí díl (předpokládám a doufám, že vyjde) nás nadchne stejně, jako tyto dva aktuální. Jakékoli ocenění pro tuhle specifickou a vyloženě autorskou sérii je na místě. Mimochodem, Eric Powell si hodně nedovolí pouze po slovní stránce, ale myslím, že budete překvapeni i tím, jak dokáže pojmout kresbu a jaké prvky do panelů vkládá.

Komiks "Goon 2: Mé vražedné dětství" si můžete se slevou zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "Goon 1: Nic než utrpení".

Žádné komentáře:

Okomentovat